20.8 C
Nicosia
Κυριακή 25 Φεβρουάριος 2024 | 13:04

Πρόεδρος: Εντατικοποιούμε κάθε προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου

O μόνος δρόμος που υπάρχει για εμάς είναι ο δρόμος της προόδου, της συνεργασίας και της ειρήνης, ο δρόμος της εντατικοποίησης κάθε προσπάθειας για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο μνημόσυνο του ήρωα τομεάρχη της ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Παρίδη που τελέστηκε σήμερα στην Βάβλα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε στον επιμνημόσυνο λόγο του πως “για 49 χρόνια, οι τραγικές συνέπειες της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής παραμένουν αναλλοίωτες: Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού αποτελούν τα αδιάσειστα τεκμήρια της συνεχιζόμενης διεθνούς παρανομίας  εις βάρος της Κύπρου”, ανέφερε.

Σημείωσε πως “δεν μπορεί να είναι αυτή η μοίρα μας. Δεν είναι για μια τέτοια πατρίδα που θυσιάστηκε ο Μιχαλάκης Παρίδης. Η ιστορική μας ευθύνη δεν είναι τίποτα άλλο από το να αποκαταστήσουμε την ιστορική συνέχεια στον τόπο μας και με αυτό τον τρόπο να διασφαλίσουμε το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού σε τούτο τον τόπο”.

“Στο κρίσιμο διάστημα που διερχόμαστε, επικεντρωνόμαστε στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού, προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να επιτύχουμε τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας μας, προκειμένου να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα, και να διαμορφώσουμε συνθήκες ειρήνης και προοπτικής για το μέλλον”, πρόσθεσε.

Τόνισε πως “από την πρώτη ημέρα έχω επισημάνει ότι ο μόνος δρόμος που υπάρχει για εμάς είναι ο δρόμος της προόδου, της συνεργασίας και της ειρήνης, ο δρόμος της εντατικοποίησης κάθε προσπάθειας για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για την επίτευξη της πολυπόθητης απελευθέρωσης, της επιδιωκόμενης λύσης, της επανένωσης του τόπου μας. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια, με στόχο το αμοιβαίο όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους”.

Εργαζόμαστε, είπε, “για να πετύχουμε εξελίξεις που θα μετατρέπουν τους Ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου σε πολίτες πρώτης κατηγορίας και όχι δεύτερης, όπως είναι σήμερα, εφόσον τόσα χρόνια μετά εξακολουθούμε να στερούμαστε βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών στην ίδια μας την πατρίδα. Και είναι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο που θεωρώ ότι τόσο η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2ο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, όπως και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, είναι καθοριστικής, κομβικής σημασίας για την προσπάθεια και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών”.

Έστειλε το μήνυμα “ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τα τραγικά απότοκά της. Εργαζόμαστε εντατικά και μεθοδικά για μια λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και του κοινοτικού κεκτημένου, μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, που επιτέλους θα καθιστά την Κύπρο ένα κανονικό και λειτουργικό κράτος. Ένα κράτος που να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους πολίτες του να ζουν σε συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας, αμοιβαίου σεβασμού και εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, χωρίς εξαιρέσεις”, επεσήμανε.

Σημείωσε πως “η διαίρεση της πατρίδας μας ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής είναι μια τεράστια ανωμαλία στην καρδιά της Ευρώπης και δεν μπορεί να αποτελεί σε καμιά απολύτως περίπτωση το μέλλον της πατρίδας μας”.

Τόνισε πως “για να πετύχουμε όλα αυτά οραματιζόμαστε, για να πετύχουμε την άρση του αδιεξόδου και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες που, ναι, θα μας οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, η ύπαρξη ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου είναι απόλυτη προϋπόθεση. Και ναι, θέλω να εκφράσω την απόλυτή μου ικανοποίηση για τη συζήτηση και τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του Εθνικού Συμβουλίου, να χαιρετίσω τις τοποθετήσεις που έγιναν που, ανάμεσα σε άλλα, στέλνουν μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό, αλλά ιδιαίτερα στο εξωτερικό σε μια κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό”.

Αναφερόμενος στον ήρωα ο Πρόεδρος είπε πως “ο Παρίδης στον θρυλικό εκείνο αγώνα, αποδείχτηκε μία από τις πιο κορυφαίες προσωπικότητες, αφού διακρινόταν για τη φλογερή πίστη του στον Χριστό και τη Μητέρα Πατρίδα, την πανίσχυρη και συναρπαστική προσωπικότητα, τον πατριωτισμό, την ανδρεία,  την ευφυΐα, την ευρηματικότητα  και κατά τη διάρκεια του αγώνα, τα ηγετικά του προσόντα”.

Ο Κοινοτάρχης Βάβλας Γεώργιος Παττίχης καλωσόρισε στην κοινότητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε πως “είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται τουλάχιστον επίσημα την κοινότητα μας”.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Παττίχης ανέφερε πως “η εδώ παρουσία σας πιστεύω ότι εκφράζει την εκτίμηση για τον ηρωικό θάνατο ενός αγωνιστού της ΕΟΚΑ.”

Ο κ. Παττίχης σημείωσε πως θυμάται ως νεαρός μαθητής 11 χρονών τότε την αποφράδα  ημέρα που σκοτώθηκε ο Παρίδης, σημειώνοντας πως “νιώθαμε ένα μίσος για τον κατακτητή αλλά παράλληλα και μια περηφάνια γιατί ένας δικός μας αντιστάθηκε και έδωσε την ζωή του για τον αγώνα της ΕΟΚΑ”.

Του μνημοσύνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ήρωα. Μετά την κατάθεση στεφάνων εψάλη ο εθνικός ύμνος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στο περιφερειακό μουσείο του απελευθερωτικού αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 χώρο θυσίας του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη στην Βάβλα.

Πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στο μνημόσυνο παρέστησαν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, ο Έπαρχος Λάρνακας Οδυσσέας Χατζηστεφάνου, η οικογένεια του ήρωα, η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου, Βουλευτές των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, δήμαρχοι και κοινοτάρχες της επαρχίας Λάρνακας και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το μνημόσυνο οργάνωσαν η οικογένεια του ήρωα, ο σύλλογος Ένωσις Αναφωτίας, το Παρίδειο Δροσιάς Λάρνακας και τα Κοινοτικά Συμβούλια Αναφωτίας και Βάβλας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεροβασίλη ανθυποψήφια του Κασσελάκη – Πρόταση για εκλογές στις 10 Μαρτίου

Με εντάσεις, αιχμές και ευθείες βολές, αλλά και με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να έχουν φουντώσει, είναι σε εξέλιξη η τρίτη ημέρα εργασιών του Συνερίου...

Βασιλιάς Κάρολος: Ετοιμάζει τον Ουϊλιαμ για την διαδοχή – Σοβαρή η κατάσταση της υγείας του

Τον πρωτότοκο γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, ξεκίνησε να προετοιμάζει για διάδοχό του ο βασιλιάς Κάρολος, καθώς -σύμφωνα με τον βασιλικό εμπειρογνώμονα και συγγραφέα Τομ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: 2 χρόνια αιματοχυσίας – Ο βαρύς φόρος αίματος και οι απώλειες των εμπόλεμων

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια εχθροπραξιών και αιματοχυσίας που ακολούθησαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ακριβής...

ΥΡΙΖΑ: Θρίλερ διαβουλεύσεων – Τα νέα δεδομένα στην εσωκομματική αρένα

Οργιώδεις είναι και σήμερα οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, με το τοπίο να παραμένει ρευστό τόσο ως προς το ποιος θα αντιπαρατεθεί στη νέα εσωκομματική...

Επενδυτικές ευκαιρίες και Γάζα στο μενού της συνάντησης Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ

Με τον εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al Thani, συναντήθηκε στην Ντόχα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την...

Πάμελα Σάμελ: Πέθανε η Μις Μάνιπενι του Τζέιμς Μποντ

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Βρετανίδα ηθοποιός Πάμελα Σάλεμ, που έγινε ευρέως γνωστή από την εμφάνισή της στην ταινία Τζέιμς Μποντ «Ποτέ μην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!