25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 17:47

Κυπριακό: Βαρύ το διεθνές κλίμα για τους χειρισμούς Ερντογάν

Σε διπλωματική «αντεπίθεση» περνά η Αθήνα, καθώς το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη διεθνή κοινότητα για τους τουρκικούς χειρισμούς στο Κυπριακό είναι εξαιρετικά βαρύ.

Οι ανακοινώσεις περί μερικού ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δείχνουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει εγκαταλείψει τα νεο-οθωμανικά του σχέδια.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από την Αθήνα είναι ξεκάθαρο: Όσο η Άγκυρα συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο δεν μπορεί να βελτιωθούν οι σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα με την Ε.Ε.
Όσον αφορά τα τουρκικά σχέδια περί δύο κρατών στο νησί, είναι εμφανές ότι δεν βρίσκουν υποστηρικτές σε καμία πλευρά του Ατλαντικού, με την Άγκυρα να παραμένει απομονωμένη.

Μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στη διπλωματική «σκακιέρα», η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Να σημειωθεί πως την Τρίτη θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάσης, ενώ προχθές στην Κύπρο ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι διεθνείς αντιδράσεις συνεχίζονται, καθώς φαίνεται ότι οι τουρκικές ανακοινώσεις για τα Βαρώσια άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Στο μεταξύ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το τελικό κείμενο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως μετά τις τουρκικές ανακοινώσεις.

Σαφή θέση για τα τεκταινόμενα έχουν πάρει οι ΗΠΑ, όπως φαίνεται και από μπαράζ δηλώσεων που έχουν γίνει για το θέμα. Η Βικτόρια Νούλαντ, τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, κληθείσα να ξεκαθαρίσει στη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο εάν η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτει χωρίς περιστροφές τη λύση των δύο κρατών, απάντησε «ναι, απολύτως».

Την ίδια στιγμή οι προκλητικοί χειρισμοί της Άγκυρας μπορούν να επηρεάσουν και την υλοποίηση της ευρωπαϊκής θετικής ατζέντας. Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σειρά δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Η Ε.Ε. συνεχίζει να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με τα Βαρώσια» τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Ναμπίλα Μασράλι.

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν ξεκάθαρο πλαίσιο για τη σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία λαμβάνοντας υπόψη σημαντικά στοιχεία, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «αυτό το πλαίσιο βασίζεται στη σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση».

Μέρκελ: Οπισθοδρόμηση

Στο μεταξύ, «οπισθοδρόμηση» και «απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» χαρακτήρισε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό, τόνισε ωστόσο ότι «δεν θα πρέπει να αποθαρρυνόμαστε από τέτοιες οπισθοδρομήσεις». Παράλληλα υπογράμμισε πως «δεν έβλεπα και εξακολουθώ να μη βλέπω μία ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ σημείωσε τις ενέργειες που έχουν γίνει σε μια σειρά θεμάτων κάνοντας αναφορά και στο προσφυγικό.

Στην ανάγκη η Ε.Ε. να έχει πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του. Παράλληλα σημείωσε πως «δεν έχει λυθεί η αντίφαση ότι μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί με πόλεμο μια άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και της Ε.Ε. Αυτή η αντίφαση συγκρατεί μερικά κράτη να ενεργοποιήσουν το πλαίσιο που σε άλλες περιπτώσεις είναι άμεσο».

Όσον αφορά τη Γερμανία, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης οφείλει να αποδεχτεί τον ρόλο ηγέτιδας χώρας και σε καταστάσεις όπως η επιβολή κυρώσεων σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Στο μεταξύ Τούρκοι αξιωματούχοι -παρά τη θύελλα αντιδράσεων- συνεχίζουν την εμπρηστική ρητορική. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ σχολίασε ότι δεν περίμενε τόσες αντιδράσεις και συνέχισε σε ανάλογο ύφος μιλώντας για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Την ίδια στιγμή ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ -που επιλέγει να αγνοήσει τη θύελλα που έχει ξεσπάσει στη διεθνή κοινότητα- επισκέφθηκε παραλία της Αμμοχώστου και μίλησε για τα «μπάνια του λαού», σχολιάζοντας ότι «ανοίγει την παραλία που ήταν κλειστή για 47 χρόνια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γιατί σήμερα είναι πιο εύκολο να γίνεις πλούσιος

Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Ο Μπερνάρ Αρνό είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία-αυτή τη στιγμή- 225,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε...

Politico: Μέλη του ευρωκοινοβουλίου φέρεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο ρωσικής προπαγάνδας

Μια ρωσική εκστρατεία πολιτικής προπαγάνδας συγκλονίζει την Ευρώπη, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Μόσχα πλήρωσε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρέμβουν στις...

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Βουλή

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν Υπουργεία, οργανισμούς δημοσίου δικαίου και τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας ενέκρινε την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων,...

Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα

Περίπου 250 νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι, εκτελούν άλλα καθήκοντα πέραν των νοσηλευτικών καθηκόντων, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να μείνουν χωρίς νοσηλευτές, όπως αναφέρθηκε...

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!