16.9 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 4:50

Η Αστυνομία άρχισε έρευνες για δημοσιεύματα “Cyprus Confidential”

Ήδη η Αστυνομία ξεκίνησε άμεσα την αξιολόγηση των δημοσιευμάτων που σχετίζονται με την έρευνα “Cyprus Confidential”, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνστανίνος Λετυμπιώτης. Πρόσθεσε ότι όπου εντοπιστεί υπόβαθρο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να διερευνηθούν πιθανά ποινικά αδικήματα.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφος, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι για όσες υποθέσεις διερευνώνται ήδη από την Αστυνομία και αναφέρονται στα χθεσινά δημοσιεύματα, έχει δοθεί οδηγία να τεθεί σε προτεραιότητα η εξέτασή τους.

Πρόσθεσε ότι κάποιες εκ των ενεργειών οι οποίες αναφέρονται στα δημοσιεύματα ήταν ήδη σε γνώση των αρχών και ανέφερε ότι οι αρμόδιες αρχές ανταποκρίθηκαν σε όλα τα ερωτήματα που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα από δημοσιογράφους.

Συμπλήρωσε ότι τα χθεσινά δημοσιεύματα δεν αναφέρονται σε ενέργειες που φαίνεται να παραβιάζουν είτε κυρώσεις, είτε τους κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή δεν εντοπίζουν, όπως είπε, νομοθετικό κενό, ή κενό στο πλαίσιο που περιβάλλει την ΚΔ.

«Είναι σε αυτό το πλαίσιο που εμείς θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε ακόμα περισσότερο και το νομοθετικό και το θεσμικό πλαίσιο που έχει η χώρα μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, τον Ιούνιο του 2023, είχε λάβει μια σειρά από μέτρα, κάποια από τα οποία έχουν υλοποιηθεί, ενώ άλλα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Ανέφερε ότι βρίσκονται σε πολύ στενή συνεργασία και με το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς της σύσταση της Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων, αλλά και ως προς την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που έχει η Κύπρος.

Επανέλαβε τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι η ανοχή σε ζητήματα διαφθοράς, ξεπλύματος βρόμικού χρήματος ή παράκαμψης των κυρώσεων, αν και εφόσον αυτό αποδειχθεί, θα είναι μηδενική.

“Αυτό το οποίο προέχει”, ανέφερε, είναι η φήμη και αξιοπιστία της χώρας μας. Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες την έχουν αναβαθμίσει και σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσει η Κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο βρισκόταν υπό διερεύνηση υπόθεση που αφορά τη μεταφορά 1,4 δις. ευρώ μέσω Κύπρου ή προέκυψε ως νέο στοιχείο, ο κ . Λετυμπιώτης είπε ότι υπήρχαν θέματα που ήταν ήδη γνωστά στις αρχές και ήδη διερευνώνται. Αυτές οι υποθέσεις, είπε, είναι υποθέσεις που ο ίδιος ο αρχηγός της Αστυνομίας έχει δώσει οδηγίες για να μπουν κατά προτεραιότητα και να εξεταστούν το συντομότερο δυνατό. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει υποθέσεις που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Ερωτηθείς αν θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στη σύσταση κάποιας διερευνητικής Επιτροπής για το θέμα, ανέφερε ότι εξετάζουν όλα τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν και οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλες τις αποφάσεις που θα μπορέσουν να θωρακίσουν ακόμα περισσότερο το πλαίσιο της χώρας και θα στείλουν ακόμα πιο σαφές το μήνυμα ότι η ΚΔ, ή κυπριακή οικονομία, το κυπριακό σύστημα είναι άριστα θωρακισμένο.

«Το πλαίσιο που σήμερα περιβάλλει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, σύμφωνα και με τις σχετικές εκθέσεις είναι ένα από τα αυστηρότερα διεθνώς, και ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η περαιτέρω υλοποίηση των ενεργειών, των αποφάσεων που έχουμε λάβει και αν χρειαστεί να ληφθούν και περαιτέρω αποφάσεις αυτές θα ανακοινωθούν», ανέφερε.

Είπε, ακόμα, ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε προγραμματισμένη σύσκεψη, στο πλαίσιο της επιθυμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για παρακολούθηση της έγκαιρης υλοποίησης των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εντός αυτού του μηνός, είπε, θα υπάρξει η ολοκλήρωση και η πρόοδος σε μια σειρά θεμάτων. Εντός των ημερών θα ληφθεί η έκθεση η αξιολόγηση από Υπ. Δικαιοσύνης και Αστυνομία για τους τρόπους που μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω η Αστυνομία και το Υπουργείο ως προς τη διερεύνηση τέτοιου είδους ενεργειών.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ανέφερε, ακόμα, αναμένεται να υπογραφεί με το Πανεπιστήμιο Κύπρουσχετική συμφωνία συνεργασίας. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η σύσταση ενός κεντρικού σημείου επαφής σημειώνοντας πως μετά την εμπειρία με τις τελευταίες κυρώσεις από ΗΠΑ και ΗΒ, φάνηκε ότι μπορεί να επισπευσθεί η διαδικασία διερεύνησης μέσα από αυτή τη ρύθμιση. Ήδη, είπε, είναι όλα τροχιοδρομημένα.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, δεν μπορεί να υποβαθμιστεί καμιά πληροφορία που έρχεται στο φως της δημοσιότητας, θα αξιολογηθούν τα δεδομένα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας χθες βράδυ και αν χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις θα ληφθούν.

Σύντομα πρόταση από τον ΓΓ του ΟΗΕ για απεσταλμένο στο Κυπριακό

Αναφορικά με τον διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Λετυμπιώτης δήλωσε ότι χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι παραμένει προσηλωμένος στον διορισμό ενός απεσταλμένο του συντομότερο δυνατό και έχει υπόψη του προσωπικότητα την οποία θα προτείνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, επανέλαβε ότι ο διορισμός του απεσταλμένου πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό για να μπορέσει να εξετάσει τη διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Πρόεδρος έχει μεταφέρει στον ΓΓ ότι και τα επιχειρήματα τα οποία επικοινωνούνται από πλευράς του κ. Τατάρτ είναι ανεδαφικά, όπως το επιχείρημα ότι ο απεσταλμένος προέρχεται από χώρα της Κοινοπολιτείας. Υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που είτε απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, είτε επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ προερχόταν από χώρα της Κοινοπολιτείας.

Υλοποίηση του συνόλου των προνοιών της συναντίληψης για την Πύλα αναμένει η Κυβέρνηση

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην Πύλα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι τις γνωρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Ο ΓΓ μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την αποφασιστικότητα του ΟΗΕ να υλοποιηθούν στο σύνολό τους οι πρόνοιες της συναντίληψης κάτι που άλλωστε ο Βοηθός ΓΓ κ. Λακρουά έχει υπογραμμίσει κατά την επίσκεψη του στην Πύλα πριν μερικές εβδομάδες», ανέφερε.

Επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης και ότι η επίτευξη της συναντίληψης έγινε μετά από διεξοδικές διαπραγματεύσεις. Αυτό, όπως είπε, που η κυβέρνηση αναμένει από την ειρηνευτική δύναμη είναι η άμεση επανέναρξη των εργασιών και η ολοκλήρωση του συνόλου των προνοιών της συναντίληψης.

Εκ νέου στο Ισραήλ ο ΥΠΕΞ για ανθρωπιστικό διάδρομο

Όσον αφορά την πρωτοβουλία της Κύπρου για ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα, ανέφερε ότι, όπως αναγνωρίζεται από πολλούς ηγέτες διεθνώς, η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η ΚΔ είναι υλοποιήσιμη και έχει χρησιμότητα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση.

«Σε αυτή την πολύπλοκη, μεγάλη πρωτοβουλία, σε αυτό το μεγάλο έργο, θα χρειαστεί και η συμβολή και άλλων κρατών αλλά και των υπηρεσιών του ΟΗΕ», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών σε αυτή τη πρωτοβουλία και τη συμβολή του ΟΗΕ στην υλοποίησή του.

Πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες και ο ΥΠΕΞ, συνοδευόμενος από ομάδα τεχνοκρατών, θα μεταβεί στο Ισραήλ για να μπορέσει να συζητήσει περαιτέρω τεχνικής φύσεως ζητήματα με τους τεχνοκράτες στο Ισραήλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Ιράν: «Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο...

Χεζμπολάχ: 18 Ισραηλινοί τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση από επίθεση με drone και πυραύλους (βίντεο)

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε κοινοτικό κέντρο στο χωριό Arab al-Aramshe, δήλωσαν οι γιατροί και ο...

Πληροφορία για θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή

Μια «κακή» πληροφορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο μετέφερε η ιστοσελίδα dikisports, που επικαλείται το International Testing Agency (Λωζάνη). Σύμφωνα με αυτή, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που...

SKY express: Αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση και 26% στα έσοδα της το πρώτο τρίμηνο

Συνολική αύξηση επιβατικής κίνησης 15% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η SKY express. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης του εσωτερικού άγγιξε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!