Τις πρώτες επαφές για την εξάλειψη του χάσματος σε μισθούς και συντάξεις είχε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων,Τζόζη Χριστοδούλου, η οποία ανέλαβε προ ολίγων ημερών καθήκοντα στο Γραφείο. Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η κ. Χριστοδούλου υπογράμμισε ότι «το στοίχημα είναι οι παράλληλες, οριζόντιες και ολιστικές δράσεις και όχι οι αποσπασματικές, με στόχο την καλλιέργεια και την εμπέδωση έμφυλης κουλτούρας».
Σε ερώτηση για τις προτεραιότητες του Γραφείου, ώστε να περιοριστούν φαινόμενα ανισότητας λόγω φύλου, τόσο στην εργασία, όσο και σε άλλους χώρους, η Επίτροπος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επαφές που έχουν ξεκινήσει ήδη με τον Υπουργό Εργασίας, όσον αφορά το χάσμα αμοιβών και συντάξεων.
«Ένας από τους στόχους του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και φυσικά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους», είπε, και πρόσθεσε ότι «με τον Υπουργό Εργασίας έχουμε ήδη επεξεργαστεί και λύσεις προς εξάλειψη του έμφυλου χάσματος στις συντάξεις, και είναι ένα μέτρο που θα εξετάσουμε προς την εφαρμογή του».
Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, στόχος είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου των αρμόδιων επιθεωρητών και λειτουργών του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων για τον καλύτερο χειρισμό καταγγελιών, αλλά και αυτεπάγγελτων επιθεωρήσεων που αφορούν την έμφυλη εργασία και την ίση αμοιβή. Παράλληλα, ως ακόμα μια δράση προτεραιότητας ανέδειξε τη διεξαγωγή κοινής αξιολόγησης που αφορά στο χάσμα αμοιβών, «πάντοτε στο πλαίσιο συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους».
Υπάρχουν πολλά περιστατικά διακρίσεων λόγω φύλου που δεν έχουν έρθει ακόμα στην επιφάνεια, λέει η Επίτροπος
—————
Έχοντας κληθεί να γνωμοδοτήσει για δύο περιστατικά διακρίσεων λόγω φύλου, αφενός στο στράτευμα και αφετέρου στον αθλητισμό, η κ. Χριστοδούλου ρωτήθηκε αν υπάρχουν υπόψη του Γραφείου άλλα παρόμοια περιστατικά. «Είναι γεγονός και φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα που ίσως δεν έχουν έρθει ακόμη στην επιφάνεια ή δεν δόθηκε γενικότερα η απαραίτητη σημασία» απάντησε.
Αναφερθείσα πιο συγκεκριμένα στο θέμα των γυναικών Υπαξιωματικών, που βρέθηκε ήδη ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής την περασμένη Δευτέρα, ανέφερε ότι πρώτο βήμα είναι η διευθέτηση συνάντησης με τον Υπουργό Άμυνας, την οποία έχει ήδη ζητήσει, όπως είπε, ενώ σκοπό έχει να διευθετηθεί και συνάντηση με τις επηρεαζόμενες ώστε να έχει τα όλα τα δεδομένα μπροστά της και να μπορεί να τοποθετηθεί με εισηγήσεις συμβουλευτικής μορφής προς τις αρμόδιες αρχές. «Η διακυβέρνηση έχει αλλάξει και θα πρέπει να εξεταστεί με νέο φακό», σημείωσε.
Όσον αφορά τις καλαθοσφαιρίστριες της Εθνικής Ομάδας κοριτσιών Θ16, οι οποίες αποκλείστηκαν από συμμετοχή στις διεθνείς διοργανώσεις νέων της FIBA, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες ομάδες αγοριών, ανέφερε ότι είχε ήδη συνάντηση με γονείς και θα ακολουθήσει ακόμα μία με την Κυπριακή Οργάνωση Καλαθόσφαιρας, ενώ για το ίδιο θέμα συμμετέχει σήμερα σε συνέδρια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, που συζητά τροποποίηση νομοσχεδίου για τη νομική κατοχύρωση της αρχής της ισότητας στον αθλητισμό.
«Η διασφάλιση της αρχής της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι βασική προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησής του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Χριστοδουλίδη» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει βούληση και οι πολιτικές ισότητας θα προωθηθούν οριζόντια σε όλα τα υπουργεία και υφυπουργεία».
Προτεραιότητα, όπως είπε, είναι η αναβάθμιση και ενίσχυση Επιτρόπου Ισότητας των φύλων μέσω της θεσμοθέτησής του. «Παράλληλα, για την υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, στόχος είναι το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων να αναλάβει, μεταξύ άλλων, αρμοδιότητα συντονισμού για την οριζόντια χάραξη πολιτικής και μέτρων σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία», ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Χριστοδούλου.
Στους στόχους, πρόσθεσε, περιλαμβάνεται και η παρακολούθηση και η εφαρμογή των πολιτικών και μέτρων, η υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων για προώθηση της ισότητας και η νομοθετική κατοχύρωση σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες, την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, την Επίτροπο Νομοθεσίας και την Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Έχοντας υπόψη και τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης 2030, ενθαρρύνω και αποστέλλω πρόσκληση στις ιδιωτικές εταιρείες να εκπονήσουν σχέδια δράσης για την ισότητα των φύλων, και βρίσκομαι στη διάθεσή τους για στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε η κ. Χριστοδούλου.
Έλλειμμα δημοκρατίας η παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών, υπογραμμίζει το Γραφείο της Επιτρόπου
——————
Σε μήνυμα του Γραφείου της Επιτρόπου για την 8η Μάρτη, σημειώνεται ότι, «παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και παρά τα σημαντικά βήματα προς την ορθή κατεύθυνση ακόμη δεν έχουμε πετύχει την πλήρη και ουσιαστική ισότητα».
Επισημαίνεται ότι η ισότητα γυναικών και ανδρών δεν είναι ζήτημα πολιτικής ορθότητας και σίγουρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. «Είναι ένας διαχρονικός αγώνας και μια πορεία διεκδίκησης σε όλα τα επίπεδα όπου υπάρχουν ανισότητες», υπενθυμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.
«Στόχος, να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και οι άντρες έχουν επιλογές, μακριά από στερεότυπα και άλλα εμπόδια, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους», συνεχίζει το μήνυμα του Γραφείου, καταλήγοντας ότι «η παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών αποτελεί πρόβλημα που διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία, είναι έλλειμμα δημοκρατίας και προόδου».