4.7 C
Nicosia
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 | 3:45

Αυστηρές υποδείξεις Αννίτας σε βουλευτές για ανεξόφλητα πρόστιμα – Αντίδραση Ειρήνης Χαραλαμπίδου

Αυστηρή επίπληξη προς βουλευτές με ανεξόφλητα εντάλματα προστίμων απηύθυνε χθες η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, με στόχο τη συμμόρφωση τους.

Σε επιστολή που απέστειλε στους βουλευτές η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, αναφέρει πως «έχει περιέλθει στην αντίληψη μου δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο, στο οποίο γίνεται αναφορά στη βουλευτική ασυλία και σε εκκρεμότητες οφειλών των μελών της Βουλής, ειδικά ως προς επιβληθείσες χρηματικές ποινές για τροχαίες παραβάσεις, αλλά και άλλες».

Επισημαίνει ότι, «όπως γίνεται αντιληπτό, κάθε βουλευτής/τρια διέπεται από γενικούς και ειδικούς κανόνες δεοντολογίας, όπως αυτοί εκφράζονται στον Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη του Σώματος και όπως επιβάλλεται από τον Κανόνα 1, αυτού αναφορικά με την εν γένει παρουσία τους στην κοινωνία».

Η κ. Δημητρίου τονίζει ότι «υπό το φως των πιο πάνω, καθίσταται αντιληπτό ότι οι βουλευτές/ βουλεύτριες με την εν γένει παρουσία τους τόσο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όσο και ευρύτερα, πρέπει να αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς και συμμόρφωσης προς τις νόμιμες υποχρεώσεις τους».

Καλεί τέλος τους βουλευτές όπως, «ως εκ τούτου, παρακαλώ όπως ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη η ανάγκη εμπέδωσης πίστης και σεβασμού προς τις Αρχές του κράτους δικαίου και πλήρους και άμεσης συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις που εκπηγάζουν από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προς όλους τους πολίτες».

Υπενθυμίζεται ότι βάση έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μεταξύ των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων περιλαμβάνονται και τέσσερα μέλη της Βουλής που δε πλήρωσαν τα πρόστιμά τους.

Εναντίον τους εκκρεμούν 23 εντάλματα που εκδόθηκαν από το 2015-2020 για το ποσό των 5.374 ευρώ. Τα περισσότερα εντάλματα εκδόθηκαν μετά από τροχαίες παραβάσεις.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Την έντονη αντίδραση της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου προκάλεσε η ενέργεια της Προέδρου του Σώματος, Αννίτας Δημητρίου να αποστείλει επιστολή προς όλους τους βουλευτές, ζητώντας τους να συμμορφωθούν με τους νόμους και να διευθετήσουν εκκρεμούσες οφειλές τους για τροχαίες παραβάσεις.

Σε ανάρτησή της στο Facebook η κα Χαραλαμπίδου τονίζει πως αισθάνεται προσβεβλημένη από την επιστολή, επισημαίνοντας πως η Αννίτα Δημητρίου εύκολα θα μπορούσε να μάθει τα ονόματα των τεσσάρων βουλευτών που έχουν οφειλές προς το κράτος για τροχαίες παραβάσεις και να τους στείλει προσωπική επιστολή αντί να στοχοποιούνται όλοι οι βουλευτές. Σημειώνει επίσης πως οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές που έχουν οφειλές για τροχαίες παραβάσεις δεν είναι εν ενεργεία.

Αυτούσια η ανάρτηση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου:

«Αγαπητή Αννίτα και εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μας  και τους νόμους σεβόμαστε και τους πολίτες που μας ψήφισαν. Θα μπορούσες εύκολα να μάθεις τα ονόματα των τεσσάρων βουλευτών και να τους στείλεις προσωπικές  επιστολές. Άσε που εκ των τεσσάρων δεν είναι εν ενεργεία οι τρεις σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλείσαι. Κάποιοι από μας στοχοποιήθηκαν εντός κοινοβουλίου γιατί επιμέναμε ακριβώς να καυτηριάζουμε επίμονα τέτοιες προκλητικές  συμπεριφορές. Προσωπικά  με στενοχωρεί και με προσβάλλει μια τέτοια επιστολή όπως πιστεύω θα ενοχλήσει και άλλους συναδέλφους οι οποίοι  επίσης έχουν πλήρη συναίσθηση των υποχρεώσεων που τους επιβάλλει και το αξίωμα που υπηρετούν, αλλά και η συνείδηση τους. Σε έναν βουλευτή σαφώς και δεν θα έπρεπε να απαιτείται να του υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις του. Θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς. Αυτονόητο. Αναγνωρίζω την καλή πρόθεση, αλλά θα έπρεπε να ήταν στοχευμένη και όχι να βλέπουμε τίτλους που μειώνουν και προσβάλλουν το κύρος του κοινοβουλίου και μας των βουλευτών που με συνείδηση υπηρετούμε τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον».

Υπενθυμίζεται ότι η Αννίτα Δημητρίου απέστειλε επιστολή προς όλους τους βουλευτές και τις βουλεύτριες, τονίζοντας την ανάγκη συμμόρφωσή τους με τους νόμους που ισχύουν για όλους τους πολίτες. Η επιστολή στάληκε στον απόηχο δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε εκκρεμούσες οφειλές μελών της Βουλής για τροχαίες παραβάσεις.

Μεταξύ άλλων η κα Δημητρίου τονίζει ότι οι βουλευτές/βουλεύτριες πρέπει να αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς και συμμόρφωσης προς τις νόμιμες υποχρεώσεις τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Αττική στο έλεος της “Ελπίδας” – Με δυσκολία η κίνηση των οχημάτων

Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Με χαμηλές ταχύτητες κινούνται οι ελάχιστοι οδηγοί στο Σύνταγμα και τις...

Ελλάδα: Γενική αργία την Τρίτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Γενική αργία κηρύσσει η κυβέρνηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα», που πλήττει από το πρωί της Δευτέρας ολόκληρη τη χώρα. Το...

Τατάρ: Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τη στήριξη στην πολιτική για «λύση δύο κρατών»

Το αποτέλεσμα των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» στα κατεχόμενα στέλνει στον κόσμο το μήνυμα ότι η πολιτική για «λύση δύο κρατών» έγινε αποδεκτή από τον...

Αντισυνταγματικός ο Νόμος περί Δημόσιας Υπηρεσίας λέει το Ανώτατο

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου ομόφωνα γνωμοδότησε σήμερα, κατόπιν Αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων,...

CYTA: Προβλέπει κέρδη 75 εκατ. ευρώ για το 2021 – Τα τελευταία 20 χρόνια έδωσε στο κράτος 1.1 δισ. ευρώ

Την τελευταία 20ετία η Cyta έχει καταβάλει στο κυπριακό κράτος 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 851,7 εκατομμύρια ευρώ αφορούν μέρισμα και τα...

Ο Κασουλίδης σε σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ με ΥΠΕΞ ΗΠΑ

Σε ανταλλαγή απόψεων με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και τις απειλές της Ρωσίας κατά της ασφάλειας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!