16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 4:39

Αρχιεπίσκοπος: Αμυδρές οι ελπίδες μετά την Τριμερή στη Νέα Υόρκη

Αμυδρές είναι ελπίδες μετά από τη συνάντηση της συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του αρχιερατικού συλλείτουργου που τελέστηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου στη μνήμη του Αγίου Νεοφύτου, ανέφερε πως οι ελπίδες είναι αμυδρές και εκτίμησε ότι δεν έγινε τίποτε αν και – όπως εξήγησε- δεν είχε ενημέρωση επειδή η συνάντηση ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Ίσως, είπε, “υπάρχουν κάποιες ελπίδες, αλλά αφού ο Ερσίν Τατάρ κατευθύνεται από την Άγκυρα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο στόχος της Άγκυρας είναι να κάνει τουρκοκυπριακό κράτος στην Κύπρο”, προσθέτοντας πως “έκανε (σσ: η Τουρκία) αλλά είναι ψευδοκράτος, δεν το έχει αναγνωρίσει κανείς”.

Θέλουν, είπε, αναγνώριση από εμάς, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει άνθρωπος στην Κύπρο, δηλαδή Πρόεδρος Κύπριος, που μπορεί να αναγνωρίσει τουρκικό κράτος στην Κύπρο. Δεν το πιστεύω», συμπλήρωσε.

«Εμείς σαν εκκλησία κάτι τέτοια τα απορρίπτουμε», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ακόμη πως «ενόψει των εκλογών δεν νομίζω να τολμήσει κανείς να αφήσει έστω και ελάχιστο περιθώριο, ότι υπάρχει έστω και κάτ΄ ελάχιστον, περιθώριο να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να αρχίσουν συζητήσεις και να βρεθεί κάποια λύση δύο κρατών».

Και μάλιστα, συνέχισε, όπως το θέλει η Τουρκία, «το Κράτος να είναι εξισωμένο με το δικό μας, δηλαδή, το 18% να εξισωθεί πλήρως με το 82%».

Αν υπάρχει στον κόσμο κάτι παρόμοιο να το δεχτούμε και εμείς, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο.

Είπε ακόμη πως πληροφορήθηκε πως με τις δηλώσεις που είχε κάνει προχθές ενοχλήθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Ας ενοχληθεί, δεν με πειράζει προσωπικά. Είναι η πατρίδα μου και πρέπει να την υποστηρίξω. Ό,τι θέλουν ας κάνουν. Άρα θα πέσει στο κενό. Δεν λογικεύονται. Στους παραλογισμούς νομίζω ότι δεν πρέπει να δώσουμε συνέχεια», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!