21 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 10:55

Αναστασιάδης: Η Κύπρος παράγγειλε εμβόλια για 2 εκατ. άτομα

Η Κύπρος έχει παραγγείλει και είναι έτοιμη να δεχτεί εμβόλια για πληθυσμό δυο εκατομμυρίων ατόμων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του το πρωί στο Εμβολιαστικό Κέντρο στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, και άλλους αξιωματούχους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “η Κύπρος θεωρείται μια από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με επιτυχία, είναι από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζει με επιτυχία τα τεστ είτε ταχείας είτε μοριακής εξέτασης, είναι η δεύτερη σε μειωμένο αριθμό θανάτων”.

Εξέφρασε την ελπίδα το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου να συνεχίσει απρόσκοπτα, έτσι ώστε αρχές με μέσα Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί τα άτομα άνω των 45 ετών, με ελπίδα, όπως είπε, τον Ιούνιο να είμαστε σε θέση να ανοίξουμε εντελώς την οικονομία.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για υπομονή και πειθαρχία στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Για τους αρνητές εμβολίων

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των λεγόμενων αρνητών, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που θέλω να παρακαλέσω όλους είναι να κατανοήσουν κάτι. Απόλυτα σεβαστή η άποψη ή αντίθεση τους, όπως απόλυτα σεβαστό πρέπει να είναι και το δικαίωμα ζωής των υπολοίπων συνανθρώπων μας. Ο εμβολισμός, όχι το εμβόλιο, προστατεύει και σώζει ζωές. Πολλοί των αρνητών έχουν προσβληθεί και έχουν περάσει τη δοκιμασία και σήμερα μετανοούν για τη στάση που τηρούσαν. Ας το αναλογιστούν όλοι αυτό, ας επισκεφθούν κάποια νοσοκομεία ή κάποιους από τους φίλους που προσβλήθηκαν, για να κατανοήσουν τους κινδύνους, την αγωνία που οι ίδιοι είχαν υποστεί».

Για τα πρόβληματα στην Πύλη Εμβολιασμού

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που υπήρξαν με την Πύλη Εμβολιασμού, ο Πρόεδρος είπε ότι «ελπίζω ότι αργότερα σήμερα θα διορθωθεί. Τεχνικά προβλήματα θα παρατηρούνται στα ηλεκτρονικά συστήματα, προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε και θα αντιμετωπιστούν για να συνεχίσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα εμβολιασμού».

Προμήθεια νέων εμβολίων

Ερωτηθείς για την προμήθεια εμβολίων, ο Πρόεδρος είπε ότι «ήδη, έχουμε εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Υγείας να διαπραγματευτεί και την προμήθεια όταν και εφόσον εγκριθούν και άλλα εμβόλια πχ το Σπούτνικ, για το οποίο όμως αναμένουμε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Πέραν τούτου είναι και οι σημαντικές παραγγελίες που προνοητικά είχαμε βάλει για άλλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι Pfizer, Μoderna, Johnson and Johnson.

Είναι επτά στο σύνολο οι φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί η ΕΕ και έχουμε συμμετάσχει με σημαντικό ποσοστό εμβολίων, απλά να αναφέρω ότι έχουμε παραγγείλει και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε εμβόλια για πληθυσμό δύο εκατομμυρίων».

Ερωτηθείς πότε θα παραληφθούν τα εμβόλια αυτά, ο Πρόεδρος είπε «ανάλογα με την παραγωγή των εργοστασίων, δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης η οποία έλαβε έγκαιρα τα μέτρα. Το Υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγίες, αριθμούς και ό,τι έπρεπε προκειμένου να πετύχουμε τον μεγαλύτερο δυνατόν αριθμό εμβολίων.

Πέραν τούτου είναι και η αθέτηση υποχρεώσεων από φαρμακευτικές εταιρείες που πιθανότατα να αναστέλλει ή να δημιουργεί κάποια ανησυχία όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ερωτηθείς τι έγινε με το θέμα των εμβολίων που είχαν ζητηθεί από το Ισραήλ, ο Πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν «διαδικαστικά προβλήματα που δημιουργούν προβλήματα, αλλά συνεχίζουμε τις προσπάθειες.

Αυτή τη στιγμή είναι υπό διαμόρφωση η Κυβέρνηση στο Ισραήλ, αντιμετωπίζονται εξίσου σημαντικά προβλήματα στη χώρα και ως εκ τούτου οι νομότυπες διαδικασίες ήταν εκείνες που παρεμπόδισαν τη διαδικασία υλοποίησης της κοινής βούλησης με τον κ. Νετανιάχου να μας προμηθεύσουν ένα αριθμό εμβολίων».

Σε ερώτηση αν έχει συζητήσει με τους επιδημιολόγους ένα ενδεχόμενο lockdown. ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν συζητήσαμε και ούτε αυτή τη στιγμή εξετάζεται κάτι ανάλογο με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υποβάλλονται την Πέμπτη από τις 8:30 π.μ. - 12.30 μ.μ., σε χώρους που καθορίστηκαν από τους οικείους Εφόρους Εκλογείς, οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους...

Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών για πυροτεχνήματα η Μαρία Παναγιώτου

Την άμεση ανάκληση όλων των αδειών που δόθηκαν για πυροτεχνήματα ζήτησε η Υπυοργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου. Σε δηλώσεις στον Άλφα, και στον απόηχο της μεγάλης...

Βενεζουέλα: Κρατούμενοι έσκαψαν τούνελ σε φυλακή για να αποδράσουν αλλά έπεσαν σε αστυνομικούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτο και όμως συνέβη! Η πιο αποτυχημένη απόδραση στην ιστορία έγινε στη Βενεζουέλα όταν κρατούμενοι έσκαψαν τούνελ, πέρασαν τους τοίχους της φυλακής και έπεσαν πάνω σε μια...

Μελέτη: Ανεπαρκής γνώση του μύθου της Θεάς Αφροδίτης

Μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, μέρος της πρώτης φάσης της μελέτης για...

Χάος σε πτήση: Κόπηκε το ρεύμα κατά την απογείωση και οι επιβάτες άρχισαν να κλαίνε

Χάος σε πτήση της AirAsia κατά τη διάρκεια απογείωσης από το αεροδρόμιο της Αυστραλίας. Το αεροπλάνο έχασε την ισχύ του πριν προλάβει να πετάξει, με τους...

Ποδόσφαιρο: Κρίσιμες μάχες για την 9η αγωνιστική των playoffs

Κρίσιμες μάχες για την ανάδειξη του πρωταθλητή περιλαμβάνει η 9η αγωνιστική της φάσης των playoffs στην προτελευταία στροφή πριν το τέλος του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!