28.7 C
Nicosia
Τρίτη 30 Απρίλιος 2024 | 19:12

Oικονομία, πληθωρισμός, «ανίκανοι ηγέτες», τα μεγαλύτερα προβλήματα στα κατεχόμενα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στα κατεχόμενα είναι το οικονομικό και τη λιγότερη εμπιστοσύνη δείχνουν στην «κυβέρνηση» και τον «πρόεδρο».

Αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα της πρώτης τρίμηνης έρευνας του κέντρου μελετών για τη μετανάστευση, την ταυτότητα και τα δικαιώματα (CMIRS) που δημοσιεύονται σήμερα σε τ/κ εφημερίδες. Η έρευνα διενεργήθηκε με τη συμμετοχή 500 ατόμων.

Το 59,13% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η οικονομική τους κατάσταση θα είναι χειρότερη σε 2 χρόνια, ενώ το 69,22% δήλωσε ότι η οικονομία της «χώρας» θα είναι επίσης χειρότερη σε 2 χρόνια. Το 18,11% δήλωσε ότι θα παραμείνει η ίδια.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η βαθμολογία ευτυχίας της κοινωνίας μειώθηκε τον Μάρτιο του 2024, φτάνοντας το 5,94 στα 10.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τρεις θεσμοί που εμπιστεύεται περισσότερο η κοινωνία είναι το «δικαστικό σώμα», η «αστυνομία» και τα μέσα ενημέρωσης. Τα λιγότερο αξιόπιστα όργανα είναι η «κυβέρνηση», η «προεδρία», το «κοινοβούλιο», τα πολιτικά κόμματα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομία

Τα σημαντικότερα προβλήματα είναι οι οικονομικές δυσκολίες και, κατά συνέπεια, ο πληθωρισμός.

To Κυπριακό ήταν το τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα πριν από 3 μήνες, σε αυτό το τρίμηνο τρίτο πιο σοβαρό πρόβλημα για τον κόσμο είναι οι «ανίκανοι, ανεπίδεκτοι ηγέτες».  Το Kυπριακό ακολουθεί στην τέταρτη θέση.

Οι χαμηλοί μισθοί, το υψηλό κόστος ζωής και η διαφθορά αναφέρθηκαν επίσης ως σημαντικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Oικονομικά προβλήματα, πληθωρισμός, ανίκανοι-ανεπίδεκτοι πολιτικοί ηγέτες, Κυπριακό, χαμηλοί μισθοί, αυξημένο κόστος ζωής, διαφθορά.

Το 59% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι κακή, το 59,13% δήλωσε ότι η οικονομική τους κατάσταση θα είναι χειρότερη σε 2 χρόνια. Ενώ το 23,74% δήλωσε ότι η οικονομικής τους κατάσταση θα παραμείνει το ίδιο, παρατηρήθηκε αύξηση 5,61% στο ποσοστό των απαισιόδοξων σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Tο 69,22% ανέφερε ότι η οικονομία της «χώρας» θα είναι χειρότερη σε 2 χρόνια και το 18,11% δήλωσε ότι θα παραμείνει η ίδια. Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η οικονομία θα είναι καλύτερη σε 2 χρόνια είναι 12,67%.

Η βαθμολογία της ευτυχίας της κοινωνίας μειώθηκε, αφού τον Μάρτιο του 2024 ήταν στο 5,94 στα 10, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν 6,32.

Το 57,75% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ένιωθαν συχνά ανήσυχοι την τελευταία εβδομάδα, το 48,49% συχνά θυμωμένοι την τελευταία εβδομάδα, το 37,43% συχνά ένιωθαν αβοήθητοι την τελευταία εβδομάδα και το 29,78% δήλωσε ότι ένιωθαν συχνά κατάθλιψη την τελευταία εβδομάδα.

Το ποσοστό κοινωνικής εμπιστοσύνης καταγράφηκε στο 2,67 τον Μάρτιο του 2024.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο δημοκρατίας και χρηστής διακυβέρνησης, η χαμηλότερη βαθμολογία είναι στην υγεία. Για τον δείκτη αυτό, επεξηγείται, οι ερωτηθέντες απαντούσαν σε ερωτήσεις για διάφορους τομείς με άριστα το 10.

Αξιοσημείωτο ήταν ότι την περίοδο αυτή, η υγεία ήταν το θέμα με τη χαμηλότερη βαθμολογία, ενώ και η εκπαίδευση ήταν μεταξύ των χαμηλότερων βαθμολογιών. Επιπλέον, όπως και σε προηγούμενες έρευνες, η λογοδοσία των «διοικούντων» και η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, έλαβαν επίσης χαμηλή βαθμολογία.

Τα πεδία με τις χαμηλότερες βαθμολογίες σύμφωνα με το εν λόγω βαρόμετρο είχαν ως εξής: υγεία, διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων στην «κρατική διοίκηση», η λογοδία των «κυβερνώντων», δίκαιη κατανομή εισοδήματος, περιβάλλον, εκπαίδευση, ζωή χωρίς διακρίσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τιτανικός: Ρολόι επιβάτη δημοπρατήθηκε στο δεκαπλάσιο της αξίας του

Ένα χρυσό ρολόι τσέπης, το οποίο ανήκε στον πλουσιότερο επιβάτη του Τιτανικού, πουλήθηκε σε δημοπρασία χθες Σάββατο έναντι 1,175 εκατομμυρίων στερλινών (1,37 εκατ. ευρώ),...

Υφυπουργός Έρευνας: Εντός του 2024 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Εντός του 2024 θα παραδοθούν 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημος Δαμιανού, την Τρίτη σημειώνοντας παράλληλα ότι όσον...

Η ΔΕΟΚ ζητά ενίσχυση συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση κατώτατων μισθών

Την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση δίκαιων και επαρκών κατώτατων μισθών για όλους, ζητά η ΔΕΟΚ, η οποία εκφράζει την ετοιμότητα να μπει...

Πήρε πτυχίο και ευχαρίστησε… την Αννα Βίσση

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε ορκωμοσία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο όταν απόφοιτη παίρνοντας το πτυχίο της ευχαρίστησε την Άννα Βίσση. «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ο,τι...

Η Σοφία το ρομπότ τα βρήκε… σκούρα στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί να έχει IQ υψηλότερο από του Άλμπερτ Αϊνστάιν, να μιλά 20 γλώσσες –μεταξύ των οποίων και ελληνικά, να έχει δεκάδες εκφράσεις προσώπου, να...

ΠτΔ: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ

Τη στήριξη της Κύπρου στην ιδέα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Άμυνας,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!