22.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 15:21

Όλα όσα ανέφερε ο ΠτΔ για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης – Τα λάθη, τα επιτεύγματα και η επόμενη μέρα

Στις σημαντικότερες πολιτικές που προώθησε και υλοποίησε η Κυβέρνηση μέσα σε ένα χρόνο, αναφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι μέσα σε 12 μήνες «θεμελιώσαμε το οικοδόμημα για να πετύχουμε την καλύτερη Κύπρο, που όλοι οραματιζόμαστε».

Η διακαναλική συνέντευξη, για τον απολογισμό του ενός χρόνου διακυβέρνησης, άρχισε με την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστουδουλίδη, λίγα λεπτά μετά τις 20:30. Να σημειωθεί πως η διακαναλική πραγματοποιήθηκε υπό το φως της υποχώρησης της δημοφιλίας του Προέδρου Χριστουδουλίδη.

Απάντηση στην αντίδραση της Ένωσης Συντακτών

Αναφερόμενος στον διάλογο που αναπτύχθηκε και στις ανακοινώσεις που υπήρξαν σε ό,τι αφορά το γεγονός πως δεν προσκλήθηκαν δημοσιογράφοι άλλων ΜΜΕ και μόνο δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών καναλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτό είναι κάτι που τον στενοχωρεί.

Επέλεξα να κάνουμε αυτή τη ζωντανή συζήτηση, ανέφερε, σημειώνοντας πως θεώρησε ότι με πέντε δημοσιογράφιους θα είναι πιο ζωντανή η συζήτηση. Πρόσθεσε πως το αμέσως επόμενο διάστημα έχει προγραμματισμένες και συνεντεύξεις και παρουσίες του και στις εφημερίδες και σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

“Διαβάζω ότι είμαστε μια Κυβέρνηση που μας ενδιαφέρει η εικόνα. Εγώ θεωρώ ότι ένα από τα προβλήματά μας είναι ακριβώς αυτό, να επικοινωνήσουμε όλα αυτά που έχουμε κάνει είτε αφορούν την οικονομία, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, την κοινωνική μας πολιτική, την παιδεία, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Άρα είμαι κάποιος που επιδιώκω τον διάλογο με τους δημοσιογράφους, με τα ΜΜΕ”, ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Γιώργος Φράγκος, κατήγγειλε την ενέργεια του Προέδρου να αποκλείσει από την συνέντευξη Τύπου τα έντυπα, διαδικτυακά και ραδιοφωνικά μέσα ενημέρωσης, Γιώργος Φράγκος. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο κ. Φράγκος έγραψε «ο ΠτΔ μπορεί να διοργανώσει όσες διακαναλικές συνεντεύξεις Τύπου επιθυμεί όποτε το κρίνει αναγκαίο. Ωστόσο, θεωρούμε ότι από τον πρώτο ετήσιο απολογισμό του έργου της διακυβέρνησής του δεν θα έπρεπε να απουσιάζει ο έντυπος, ο διαδικτυακός και ο ραδιοφωνικός Τύπος».

Κυπριακό

«Δεν θα φέρω ενώπιον του λαού σχέδιο (λύσης του Κυπριακού) με το οποίο δεν θα συμφωνώ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στο Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ετοιμότητα να προχωρήσει σε συνομιλίες στο συμφωνημένο πλαίσιο που περιλαμβάνει τις προτάσεις Γκουτέρες, όπως κατατέθηκαν στο Κραν Μοντανά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι επιλογή ούτε καν συζήτησης «τα δύο κράτη» και σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να φέρει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο λύσης του οποίου «δεν θα είμαι θιασώτης».

Είπε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ούτε δύο κράτη, ούτε αναγνώριση άλλου κράτους στα κατεχόμενα που θα σήμαινε αμέσως αποαναγνώριση της ΚΔ.

Κόστος ενέργειας

Εχουμε την ευθύνη να επιλύσουμε το θέμα του κόστους της ενέργειας και θα το επιλύσουμε, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου διακυβέρνησης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί με έναν συνολικό φορολογικό μετασχηματισμό, καθώς η τελευταία φορά ήταν το 2001, ενώ σε ό,τι αφορά την Ενιαία Εποπτική Αρχή είπε πως σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη τύχει επεξεργασίας.

«Έγιναν λάθη»

Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν βασική συνιστώσα της παρούσας διακυβέρνησης, τόνισε ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλιδης στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξής του για τον 1ο χρόνο διακυβέρνησης, προχωρώντας παράλληλα σε παραδοχή λαθών που έγιναν κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης και σημειώνοντας, ωστόσο, πως τα λάθη διορθώθηκαν αμέσως.

Ο Πρόεδρος ανέφερε, επίσης, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα και ότι είναι στις σκέψεις της Κυβέρνησης το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ερωτηθείς αναφορικά με την αρνητική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου μέσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και αν ο ίδιος είναι έτοιμος, μέσα στα πλαίσια λογοδοσίας αλλά και διαφάνειας, να απαριθμήσει κάποια από τα λάθη που θεωρεί ότι έκανε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του ως ΠτΔ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε πως «και φυσικά έγιναν λάθη».

 Υπέδειξε πως η παραδοχή άλλωστε έγινε πρώτα από τον ίδιο. «Δεν έγιναν λάθη  σε πολιτικές, αλλά σε συμπεριφορές και σε επιλογές και αυτά τα λάθη διορθώθηκαν αμέσως», πρόσθεσε εξηγώντας πως είναι γι’ αυτό τον λόγο που οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν βασική συνιστώσα της παρούσας διακυβέρνησης, για να μην γίνονται, όπως σημείωσε, τέτοιου είδους λάθη.

«Γι’ αυτό προχωρήσαμε με το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, γι’ αυτό προχωρήσαμε με τον Κώδικα Συμπεριφοράς των Υπουργών, γι’ αυτό προχωρήσαμε με τη νομοθεσία σε σχέση με τους Συμβούλους και πολλές άλλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που εμείς αναλάβαμε αναγνωρίζοντας τα λάθη που έγιναν», εξήγησε, επαναλαμβάνοντας πως «δεν έγιναν λάθη σε πολιτικές που έβλαψαν την κυπριακή κοινωνία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις δημοσκοπήσεις όπως επίσης και το τι λέγεται και τι γράφεται, σημειώνοντας ωστόσο πως ο ίδιος δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το πρόσημο κατά τη διάρκεια της παρούσας διακυβέρνησης θα είναι θετικό. Είπε επίσης πως ο ίδιος συνειδητά έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη γιατί τα προβλήματα και οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές και η κοινωνία περιμένει πολλά από την Κυβέρνηση, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην εξουσία, κάτι το οποίο, όπως είπε, τον χαροποιεί, με δεδομένο ότι η παρούσα Κυβέρνηση εξελέγη χωρίς τη στήριξη κάποιου από τα δύο μεγάλα κόμματα, κάτι το οποίο συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβεβαίωσε πως ο πήχης θα συνεχίσει να είναι ψηλά και για τον ίδιο αλλά και για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «στην πενταετία το πρόσημο θα είναι θετικό».

Κληθείς να αναφέρει συγκεκριμένα τα λάθη που έχουν γίνει και σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι κατά τον σχηματισμό της Κυβέρνησης τα κόμματα που τον στήριξαν άφησαν έξω από την εξίσωση του Υπουργικού Συμβουλίου δικές του επιλογές, ο ΠτΔ ξεκαθάρισε πως καμία δική του επιλογή δεν έμεινε έξω από το Υπουργικό Συμβούλιο, υποδεικνύοντας ότι οι επιλογές στο Υπουργικό Συμβούλιο, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της Κυβέρνησης τις πιστώνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τόσο σε ό,τι αφορά και τον σχηματισμό της Κυβέρνησης αλλά και τον πρόσφατο ανασχηματισμό είναι δικές του επιλογές και τόνισε ότι για τις επιλογές αυτές η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική του.

Σε ό,τι αφορά τα λάθη που έγιναν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως δεν ήταν ανεκτό να υπάρχουν υπερωρίες σε άτομα που διορίστηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε και σωστό να υπάρχουν αναρτήσεις από κυβερνητικούς λογαριασμούς σε προσωπικές στιγμές, αλλά και ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει καλύτεροι έλεγχοι σε διορισμούς που έγιναν.

Τόνισε επίσης πως όλα αυτά τα λάθη η Κυβέρνηση τα διόρθωσε αμέσως και εξήγησε πως μέσα στο πλαίσιο της θεσμικής μεταρρύθμισης – που πρέπει να είναι μία συνεχής προσπάθεια – εκείνο που επιδιώκεται στο τέλος της ημέρας είναι να μην επιτρέπεται να γίνονται τέτοια λάθη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ιορδανική αποστολή για ενίσχυση μέσων πυρόσβεσης

Το πλήρωμα της ιορδανικής αποστολής που έφθασε στην Κύπρο προς ενίσχυση των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αεροπυρόσβεση υποδέχεται σήμερα στις 10:45 το...

Μεγαλύτερη συνεργασία των Ισλαμικών κρατών με το ψευδοκράτος ζήτησε ο Τατάρ

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθύνθηκε στη 15η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που πραγματοποιείται στη Μπανζούλ της...

Μειωμένη κατά περίπου 50% η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα

Μειωμένη κατά 50% περίπου ήταν η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτο Θρασυβούλου. Σε δηλώσεις...

Την Τρίτη ο A’ ημιτελικός της Eurovision με την Κύπρο να εμφανίζεται πρώτη

Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας με τον πρώτο ημιτελικό να διεξάγεται την Τρίτη, 7 Μαϊου, στο Μalmö Arena....

Ισραήλ: Άρχισε η απομάκρυνση 100.000 Παλαιστινίων από τη Ράφα – Αναπόφευκτη η επίθεση από Ισραήλ

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ...

Λεμεσός: 30χρονος έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα

Τριαντάχρονος από τη Λεμεσό, ο Ευτύχιος Χαρίτου, έχασε τη ζωή του σε θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε ανήμερα του Πάσχα στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού –...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!