17.9 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Μάιος 2024 | 1:25

Χριστοδουλίδης: Αυτά είναι τα πλάνα της κυβέρνησης στην εσωτερική διακυβέρνηση (δείτε live)

Ενώπιον εκπροσώπων της νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, των πολιτικών κομμάτων, θεσμών και ανεξάρτητων αξιωματούχων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών οργανώσεων, του συνδικαλιστικού κινήματος, της ακαδημαϊκής κοινότητας και αντιπροσώπων διπλωματικών αποστολών, παρουσιάζει απόψε τον πρώτο ετήσιο Προγραμματισμό Διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης,  σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μεταναστευτικό, κυκλοφοριακό, οικονομία, στεγαστική πολιτική, πράσινη μετάβαση και άλλα ζητήματα της πρώτης γραμμής έχουν κυρίαρχη θέση στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα αναφερθεί και στην ανάγκη για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη νέα γενιά. Επίσης, θα αναφερθεί σε πρωτοβουλίες που υπηρετούν την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανασύνταξης του κράτους.

3+1 βασικές δράσεις για το μεταναστευτικό εξήγγειλε ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την πρώτη ετήσια ομιλία για τον Προγραμματισμό Διακυβέρνησης 2024, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Κύπρος κατατάσσεται σήμερα, πρώτη σε ποσοστό αναχωρήσεων, με το ποσοστό να αυξάνεται κατά 66% σε σχέση με το 2022.

Όπως σημείωσε, ο στόχος της Κυβέρνησης για το 2024 είναι:

Η εξέταση των αιτήσεων ασύλου εντός 30 ημερών, η ενίσχυση του τομέα επιστροφών με ανθρώπινο δυναμικό, άμεση αποκοπή επιδομάτων στις απορριφθείσες αιτήσεις και λειτουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Εντός του 2024, σημείωσε, προωθείται η περαιτέρω αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για αδικήματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών με υποβολή σχετικού νομοσχεδίου. Πρόσθετα, συστήνεται ειδικό κλιμάκιο στην Αστυνομία για πιο αποτελεσματική καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης, προωθείται η καταβολή επιδομάτων αιτητών ασύλου μέσω προπληρωμένης κάρτας ώστε να αξιοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών διαβίωσης.

Επιπλέον, ενισχύεται η προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο με άλλα ομονοούντα Κράτη-Μέλη για επαναξιολόγηση του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών στη Συρία και χαρακτηρισμό τους ως ασφαλών για επαναπατρισμό.

Εξορθολογισμό ΕΕΕ, αύξηση άδειας μητρότητας και καταβολή επιδομάτων σε 30 μέρες, ανακοίνωσε ο Χριστοδουλίδης

Μεγάλο στοίχημα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ώστε να επιτευχθεί η γρήγορη και έγκαιρη καταβολή όλων των επιδομάτων στους δικαιούχους.

Μιλώντας στην εκδήλωση για τον Προγραμματισμό Διακυβέρνησης για το 2024, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Σε συνέχεια της καταβολής της θεσμοθετημένης σύνταξης σε ένα μόνο μήνα, εντός του 2024 στόχος μας είναι οι παροχές και τα επιδόματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αρχίζοντας από το επίδομα τoκετού, να καταβάλλονται εντός 30 ημερών», είπε.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σε συνέχεια του εξορθολογισμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μέσω του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των σχετικών διαδικασιών, όλες οι αιτήσεις θα εξετάζονται εντός 60 ημερών.

Με στόχο τη στήριξη των νεαρών ζευγαριών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την άμεση προώθηση σχετικού νομοσχεδίου για την αύξηση της άδειας μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες, ενώ την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι μελετάται και η διεύρυνση της γονικής άδειας.

Χριστοδουλίδης: Ε- kalathi εντός του έτους και νομοσχέδιο για ανώτερη τιμή σε προϊόντα

Απέναντι στο βασικό πρόβλημα της ακρίβειας που ταλανίζει τα νυκοκυριά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προτάσσει στις προτεραιότητες της διακυβένρησης το e- kalathi.

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον Προγραμματισμό Διακυβέρνησης για το 2024, αφού αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πακέτο με άμεσα και μεσοπρόθεσα μέτρων ύψους €196 εκατ. για στήριξη της κυπριακής κοινωνίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι εντός του 2024 θα υπάρξουν και άλλα στοχευμένα μέτρα και δράσεις.

Καταλήγοντας ανακοίνωσε ότι εντός του έτους, τίθεται σε εφαρμογή η πλατφόρμα e-kalathi ενώ προωθείται και  νομοσχέδιο το οποίο θα καθορίζει ανώτερη τιμή για συγκεκριμένα προϊόντα.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Αναθέτει μελέτη για εξορθολογισμό Κρατικού Μισθολογίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμέιο

Ο Πρόεδρος Xριστοδουλίδης ανακοίνωσε σήμερα κατά την ομιλία του για τον Προγραμματισμό Διακυβένρησης 2024, ότι προς αντιμετώπιση μιας χρόνιας στρέβλωσης, το 2024 ανατίθεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η εκπόνηση μελέτης για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου, βάσει διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων.

Εντός του πρώτου εξαμήνου, θα υπάρξουν εξοικονομήσεις κρατικών δαπανών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για αναπτυξιακές δράσεις.

 Eντός του 2024, ολοκληρώνεται η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων με στόχο την αξιολόγηση αποζημιώσεων από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης: για τους κουρεμένους καταθέτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κέρδη στο ΧΑΚ με άνοδο 1,92%

Κέρδη κατέγραψε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 148,41 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,92%. Η...

Αναλαμβάνει δράση η Τουρκία – Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Φιντάν

Διήμερη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί το ταξίδι, εν μέσω των προσπαθειών...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα σε νέα υψηλά 13 ετών, πλησιάζει τις 1.500 μονάδες

Ξεκούραστοι και με αρκετές δυνάμεις εμφανίστηκαν οι αγοραστές στην πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις αργίες του Πάσχα, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να εκτινάσσεται...

Μάλτα: Πολιτικοί και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στη δικαιοσύνη για σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων

Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται πρώην πρωθυπουργός, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας καθότι συγκαταλέγονται στους δεκάδες υπόπτους που παραπέμπονται στη δικαιοσύνη της...

Ξεμένουν από καύσιμα νοσοκομεία στη Γάζα

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθότι ξεμένουν από καύσιμα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα, τα καύσιμα για τη λειτουργία...

Βγάλανε τα «μαχαίρια» στην Ευρώπη – Το ΕΛΚ αρνείται να καταδικάσει την «ακροδεξιά»

Καβγάς ξέσπασε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη μετά την άρνηση της κεντροδεξιάς ομάδας στην οποία ανήκει Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υπογράψει επιστολή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!