Χάκερς φαίνεται να απέκτησαν πρόσβαση για τουλάχιστον μερικές ώρες χθες, Πέμπτη, στο κινητό του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, όπως κατέδειξε έρευνα του πραγματογνώμονα Ανάλυσης Ψηφιακών Πειστηρίων, Αλέξη Μαύρου, σε σχέση με το μήνυμα-απάτη που εστάλη στο όνομά του και για το οποίο εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου η Αστυνομία.
Η Αστυνομία, είχε αναφέρει χθες πως λαμβάνει πληροφορίες από πολίτες σχετικά με απατηλά μηνύματα, στα οποία εμφανίζεται ως αποστολέας ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, κ. Σάββας Αγγελίδης. Οι επιτήδειοι σύμφωνα με την αστυνομική ενημέρωση, χρησιμοποιούν το όνομα και την ιδιότητά του, επιχειρώντας να προσδώσουν αξιοπιστία στα μηνύματά τους και να παραπλανήσουν τους παραλήπτες.
Από την έρευνα που έκανε σε σχέση με τα επίμαχα μηνύματα ο Αλέξης Μαύρος, καταδείχθηκε τελικά ότι δεν επρόκειτο για χρήση των στοιχείων του κ. Αγγελίδη αλλά για παράνομη πρόσβαση χωρίς τη συγκατάθεσή του, στον λογαριασμό του στο WhatsApp μέσω σύνδεσης παράλληλης συσκευής.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Μαύρος μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, κάποιοι φαίνεται να απέκτησαν παράνομη πρόσβαση στον λογαριασμό του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στο WhatsApp μέσω παράλληλης συσκευής.
Αυτό όπως εξήγησε ο κ. Μαύρος καταδεικνύεται από το μήνυμα αυτό καθαυτό, αλλά και από το γεγονός ότι το μήνυμα, σύμφωνα με τον Β.Γ. Εισαγγελέα, δεν εμφανιζόταν στον λογαριασμό του, να έχει σταλεί.
Για να επιβεβαιωθούν τα πιο πάνω είπε ο πραγματογνώμονας, χρησιμοποιήθηκε μια εργαστηριακή μέθοδος που ονομάζεται «Sun Box».
«Φανταστείτε μια γυάλινη σφαίρα μέσα στην οποία virtual μπορούμε να βάλουμε έναν ιό και να μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις κινήσεις του και τις δραστηριότητές του, ανάλογα με τα ερεθίσματα που του δίνουμε. Προχωρήσαμε και κάναμε, λοιπόν, επαλήθευση όλης της διαδικασίας, πατήσαμε πάνω στον σύνδεσμο, μας εμφάνισε μια σελίδα η οποία ήταν υποτίθεται για την ψήφιση μιας νεαρής κοπέλας για την ακαδημία του μπαλέτου, κι όταν πατήσαμε στον επόμενο σύνδεσμο για να επιλέξουμε τον φιναλίστ, μας έβγαλε ένα παράθυρο που έλεγε ότι χρησιμοποιεί το WhatsApp για να ψηφίσουμε»
Από ‘κεί και πέρα υπάρχουν δύο τρόποι να αποκτήσουν πρόσβαση η επιτήδειοι:
«Ή σου ζητά τον αριθμό του τηλεφώνου σου, άρα βάζοντας τον αριθμό του τηλεφώνου σου, ο επιτιθέμενος θα σου στείλει έναν αριθμό για να τον χρησιμοποιήσεις υποτίθεται για να ψηφίσεις, αλλά εκείνος ο αριθμός στην πραγματικότητα είναι επαλήθευση, είναι ο κωδικός που του δίνεις δικαίωμα να μπει στο WhatsApp σου και να το χρησιμοποιεί σαν δεύτερη συσκευή. Ένας δεύτερος τρόπος είναι μέσω barcode που αν το σκανάρεις από το WhatsApp, χωρίς δεύτερη επαλήθευση ο επιτιθέμενες αποκτά απευθείας πρόσβαση στο WhatsApp σου και το χρησιμοποιεί»
Στην περίπτωση του κ. Αγγελίδη σημείωσε ο κ. Μαύρος, δεν πρόκειται απλά για χρήση των στοιχείων τους, αλλά κάποιος – τουλάχιστον χθες – είχε πρόσβαση σε όλο το ιστορικό των κλήσεων και των μηνυμάτων του στο WhatsApp.
Η χρήση αυτών των κακόβουλων links, όπως εξήγησε ο κ. Μαύρος, «γίνεται μέσω AI, άρα αν κάποιος την ώρα που χρησιμοποιεί ένα συνδεδεμένο device που κατάφερε να έχει πρόσβαση μέσω του χακαρίσματος, στείλει ένα μήνυμα και αμέσως κάνει ‘delete for my self’, αυτό δεν φαίνεται στο ιστορικό της συσκευής του κ. Αγγελίδη ή οποιουδήποτε άλλου, ότι εστάλη. Αν γίνει ‘delete for everybody’ φαίνεται ότι κάτι έχει διαγραφεί».
Λόγω της σειράς των γεγονότων, πάντως, δεν φαίνεται όπως εκτίμησε δικανικός πραγματογνώμονας, να ήταν στόχος του χακαρίσματος συγκεκριμένα ο κ. Αγγελίδης, απλά έτυχε να είναι ένας κρίκος μέσα στην αλυσίδα αυτής της παράνομης ενέργειας.
Σε σχέση με τα κίνητρα των επιτιθέμενων σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Μαύρος είπε ότι στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν δεδομένα χρηστών που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν είτε για την κλοπή χρημάτων (π.χ. φωτογραφίες πιστωτικών), είτε για να απειλήσουν τα θύματα και πάλι με σκοπό την εξασφάλιση κέρδους.



