10.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 7:26

Υστερεί η Κύπρος στην υλοποίηση Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης OHE

Η Κύπρος υστερεί στην υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) και της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDSN) Κύπρου (Sustainable Development Solutions Network).

Στο δελτίο Τύπου που στάληκε στα ΜΜΕ τη Δευτέρα αναφέρεται ότι αναλύθηκαν με ανησυχία τα αποτελέσματα της Κύπρου για την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDR) για το 2023, η οποία δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουνίου.

Η Κύπρος, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, κατατάχθηκε στην 59η θέση σε σύνολο 166 χωρών και βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, με συνολική βαθμολογία 72.5, η οποία είναι χαμηλότερη από τη βαθμολογία 74.2 του 2022 (όπου η Κύπρος κατείχε την 43η θέση σε σύνολο 163 χωρών).

Το SDSN Κύπρου τονίζει ότι μερικοί από τους πιο προβληματικούς δείκτες περιλαμβάνουν την υπερβολική χρήση αζώτου στη γεωργία (ΣΒΑ 2), τις νέες λοιμώξεις από τον ιό HIV (ΣΒΑ 3), την εκπροσώπηση των γυναικών στο κοινοβούλιο (ΣΒΑ 5), τις αντισταθμιστικές εισαγωγές νερού (ΣΒΑ 6)[1], το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παροχή πρωτογενούς ενέργειας (ΣΒΑ7), τη εμπλοκή σύγχρονης δουλείας στις εισαγωγές (ΣΒΑ 8), χαμηλές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη ως μερίδιο του ΑΕΠ (ΣΒΑ9) και στάσιμο δείκτη Palma (Palma ratio[2]) για τις ανισότητες (ΣΒΑ 10).

Περιλαμβάνουν επίσης δυσαρέσκεια του κοινού με τις δημόσιες συγκοινωνίες (ΣΒΑ 11), την παραγωγή ηλεκτρονικών απορριμμάτων και την εξαγωγή πλαστικών απορριμμάτων (ΣΒΑ 12), τις εκπομπές CO2 (ΣΒΑ 13), την υπεραλίευση (ΣΒΑ 14) και το ποσοστό της επιφάνειας του νησιού που περιλαμβάνει προστατευόμενες περιοχές, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα (ΣΒΑ 14 και 15), τις αντιλήψεις για τη διαφθορά και το ποσοστό των κρατουμένων που δεν έχουν καταδικαστεί (ΣΒΑ 16), και  τα χαμηλά επίπεδα της Υπερπόντιας Αναπτυξιακής Βοήθειας και η κακή αξιολόγηση ως φορολογικός παράδεισος (ΣΒΑ 17).

Στο δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι το SDSN Κύπρου διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται και διερευνά το θέμα σε βάθος καθώς όπως αναφέρει, πολλές από τις πηγές δεδομένων προέρχονται από προηγούμενα έτη, και ορισμένες από τις κακές βαθμολογίες μπορούν να εξηγηθούν, σε κάποιο βαθμό, από τη μοναδική κατάσταση της Κύπρου.

Για παράδειγμα, η διαίρεση του νησιού μπορεί εν μέρει να εξηγήσει την κακή απόδοση ως προς το ποσοστό της επιφάνειας που προστατεύεται για την άγρια ζωή, ενώ η κλιματική αλλαγή και η γεωγραφική θέση του νησιού μπορούν να εξηγήσουν τη έλλειψη υδάτινων πόρων.

“Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι έχουμε τη δυνατότητα ως κράτος και κοινωνία να βελτιώσουμε τους περισσότερους, αν όχι όλους, από τους προβληματικούς δείκτες. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη Δράση για το Κλίμα (ΣΒΑ 13), στην Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή (ΣΒΑ 12) και στη ζωή κάτω από το νερό (ΣΒΑ 14)”, αναφέρεται.

Παρατηρείται πρόοδος σε ορισμένους δείκτες δηλαδή ο ΣΒΑ 3 (Υγεία) και ΣΒΑ 4 (Εκπαίδευση), έχουν βελτίωση, ενώ ο στόχος του ΣΒΑ 1 (εξάλειψη της φτώχειας) μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει επιτευχθεί.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι γίνονται προσπάθειες για πρόοδο όπως η κυκλοφορία το 2021 της Εθελοντικής Εθνικής Επιθεώρησης για τους Στόχους της Κύπρου και την αναμενόμενη παραγωγή το 2023 (υπό την αιγίδα της ΓΔ Ανάπτυξης, με βοήθεια της UNITAR), του πρώτου ολοκληρωμένου σχεδίου Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) για την Κύπρο.

Η Έκθεση Αειόρου Ανάπτυξης του SDSN για το 2023 είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: https://dashboards.sdgindex.org/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!