32.7 C
Nicosia
Τρίτη 21 Μάιος 2024 | 17:27

Υπ. Εργασίας: Απαραίτηρη η ισχύς της οικονομίας για συνέχιση αντικατοχικού αγώνα

Τη θέση ότι είναι απαραίτηρη η ισχύς της οικονομίας για τη συνέχιση του αντικατοχικού αγώνα που διεξάγει ο λαός μας και πως η συνοχή της κοινωνίας είναι εξίσου σημαντική, εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτοu,  ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις καθιερωμένες εκδηλώσεις στην Παναγιά, την Παρασκευή, για την ημέρα των ονομαστηρίων του πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου.

Επεσήμανε, παράλληλα, πως η κατοχή συνεχίζεται, όχι επειδή κάνουμε κάτι λάθος εμείς, αλλά επειδή η Τουρκία εξακολουθεί να είναι πολύ συνεπής στην επεκτατική της πολιτική, η οποία δεν φαίνεται να αλλάζει”, τονίζοντας την ανάγκη για ενότητα.

Υπογράμμσε, εξάλλου, πως αναγνωρίζοντας οι Τουρκοκύπριοι ότι η δική τους πατρίδα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούν να απεγκλωβιστούν και να απογαλακτιστούν από τον έλεγχο της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να καθορίζει τις τουρκοκυπριακές ηγεσίες, όπως είπε.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε πως τα βήματα που έχουν γίνει κατά  τα προηγούμενα χρόνια είναι σημαντικά όμως έχουμε δρόμο να καλύψουμε έτσι ώστε οι κοινωνικές ανισότητες να περιοριστούν και η ανάπτυξη της οικονομίας να αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο βελτιώνεται, ακόμα περισσότερο, η ποιότητα της ζωής των πολιτών.

Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει λαϊκή εντολή για ανθρωποκεντρική πολιτική και με συγκεκριμένες αποφάσεις και με συγκεκριμένες πολιτικές έχουν ήδη καταφέρει να βελτιώσουν τα εισοδήματα για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Σημείωσε πως επιθυμούν να καταφέρουν αυτά τα βήματα να συνεχιστούν, έτσι ώστε οι πολίτες να εισπράττουν την αγάπη και την στήριξη κράτους και για να μπορούν να ανταποκριθούν στους αγώνες που έρχονται.

Επειδή συνέχισε, «όπως σήμερα αναφέραμε στην μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αυτός ο λαός έχει διαχρονικά συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες για την επιβίωση του και με διαφορετικά μέσα κάθε φορά ο αγώνας συνεχίζεται».

Ο κ. Παναγιώτου ερωτηθείς για το θέμα της ενίσχυσης της άμυνας, απάντησε πως αυτή ενισχύεται μέσα από το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας, πως υπάρχει σχεδιασμός και για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για την άμυνα της χώρας μας, μέσα από το διπλωματικό περιβάλλον και τα γεωπολιτικά δεδομένα τα οποία συντρέχουν.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και σε αυτό το επίπεδο το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών θα συνεχίσει να ενισχύεται.

Σε ομιλία του με αφορμή την ημέρα των ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο κ. Παναγιώτου είπε πως δυστυχώς οι μεθοδεύσεις εκείνων που ήθελαν την διχοτόμηση της Κύπρου συνεχίστηκαν μέσα από την τρομοκρατία , μέσα από τον σχεδιασμό του πραξικοπήματος , και μέσα από την απόπειρα δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Όμως συνέχισε, όπως και ο ίδιος ο Μακάριος  ανέφερε απευθυνόμενος στον λαό από τον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Πάφου αυτά τα εγχειρήματα απέτυχαν επειδή ο ίδιος παρέμεινε ζωντανός και μπόρεσε να επιστρέψει στην Κύπρο για να ηγηθεί του λαού μας προς την απελευθέρωση, “τολμώντας να συνεχίσει με ρεαλισμό την διάκριση του ευκταίου από το εφικτό και τολμώντας να προχωρήσει στον ιστορικό συμβιβασμό της Ομοσπονδίας, με τον ίδιο τρόπο που οι μεγάλοι ηγέτες του Ελληνισμού ξέρουν να διεκδικούν αλλά ξέρουν και πότε χρειάζεται να συμβιβαστούν”.

Πρόσθεσε πως κανένας συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι τέτοιος που να ακυρώνει την ύπαρξη της χώρας μας και τις προοπτικές για την συνέχιση της πορείας του λαού μας.

Σήμερα είναι η ημέρα που εδώ και πολλές δεκαετίες διεξάγεται η πορεία αγάπης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ που είναι πορεία ενότητας, είπε, σημειώνοντας πως προυπόθεση για την συνέχιση του αγώνα μας με προοπτική επιτυχίας είναι η μεταξύ μας ενότητα.

Επεσήμανε επίσης πως έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά τον διχασμό και δεν χρειάζεται να πληρώσουμε τίποτα περισσότερο, λέγοντας πως εάν είχαμε χρέος το έχουμε ξεχρεώσει.

Υπογράμμισε πως ο αγώνας συνεχίζεται, αναφέροντας πως πρέπει εκείνοι που θα συνεχίσουν να πορεύονται να μην είναι απλώς πολλοί, αλλά όλοι.

Είμαστε πλέον υπεύθυνοι, σημείωσε, επειδή όλοι γνωρίζουμε που μας οδηγήσε ο διχασμός και πλέον  γνωρίζουμε όλοι, όλα τα δεδομένα.

Σημείωσε πως «δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από όλους ανεξαιρέτως τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας η κατοχή συνεχίζεται, όχι επειδή κάνουμε κάτι λάθος εμείς, αλλά επειδή η Τουρκία εξακολουθεί να είναι πολύ συνεπής στην επεκτατική της πολιτική η οποία δεν φαίνεται να αλλάζει ,και για αυτό τον λόγο δεν πρέπει εμείς να παρασυρόμαστε προς την κατεύθυνση του διχασμού  και να νομίζουμε ότι είτε σήμερα είτε ιστορικά η ευθύνη για την κατοχή της χώρας μας ανήκει σε εμάς».

Πρέπει, είπε, εμείς, να επικεντρωθούμε σε εκείνα που εξαρτώνται από εμάς, τη μεταξύ μας ενότητα, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με το σύνοικο στοιχείο, με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Οι εκδηλώσεις  οργανώθηκαν από το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Έθνάρχη Μακαρίου Γ’ Παναγιάς. Ξεκίνησαν με το μνημόσυνο του Εθνάρχη στην Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού. Ακολούθησε η πορεία αγάπης από τη Μονή μέχρι την πλατεία Παναγιάς της οποίας ηγήθηκε ο Υπουργός Εργασίας, ενώ στον ανδριάντα του Μακαρίου, πριν την κατάθεση στεφάνων, έγινε τρισάγιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στα ίδια επίπεδα οι νέες αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο

Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023 οι αριθμοί των νέων αιτήσεων ασύλου στην Κύπρο,...

Μεγάλη επιτυχία η 35η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή την 35η Ετήσια Γενική του Συνέλευση την Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, στο ξενοδοχείο Four...

ΑΔΜΗΕ: Συμμετοχή του κρατικού ταμείου των ΗΠΑ (DFC) στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου,Ισραήλ

Το έμπρακτο ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Great Sea Interconnector εξέφρασε το κρατικό αμερικανικό fund DFC, μέσω επιστολής...

Πρόεδρος: Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τις προκλήσεις της ναυτιλίας

Οι προκλήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συλλογική προσέγγιση και η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κρίνεται ως υψίστης σημασίας,...

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής

Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός καταθέτει αύριο Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΣΠΔΠ), σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της διαδικασίας για...

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Ισραήλ και Χαμάς

«Ηθική ανοησία ιστορικών διαστάσεων», χαρακτήρισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου την απόφαση εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδοθεί -εις βάρος του- ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!