28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Μάιος 2024 | 14:57

Υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες το Ραμαζάνι φέτος στα κατεχόμενα

Παραμονή της εορτής του Ραμαζανιού σήμερα, με την αργία να διαρκεί τρεις εργάσιμες ημέρες στον ευρύτερο «δημόσιο» τομέα στα κατεχόμενα, ενώ υπάρχουν οργανισμοί κι επιχειρήσεις, που είναι κλειστές χθες και σήμερα. Η μεγάλη διάρκεια των γιορτών έχει οδηγήσει πολύ κόσμο από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ η κίνηση στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου είναι πολύ μεγάλη, με μεγάλες ουρές.

Οι τ/κ εφημερίδες σημειώνουν επίσης ότι λόγω των οικονομικών συνθηκών, της ακρίβειας και των ψηλών τιμών σε βασικά προϊόντα του γιορτινού τραπεζιού, πολλοί θα περάσουν τις γιορτές σπίτι τους και δεν θα ταξιδέψουν ή θα παραθερίσουν.

Εκδηλώσεις για το μπαϊράμι προγραμματίζονται σε όλες τις κατεχόμενες πόλεις, με το ζεύγος Τατάρ να δίδει αύριο δεξίωση ανοικτή για το κοινό. Στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου θα πραγματοποιηθούν 749 πτήσεις τις επόμενες 5 ημέρες.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος δημοσιεύει δηλώσεις του Μαχμούτ Κανμπέρ, του τ/κ «επιμελητηρίου καταστηματαρχών και τεχνιτών» (ΚΤΕΖΟ), ο οποίος είπε ότι από χθες, μεγάλες ουρές οχημάτων σχηματίστηκαν στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και παρά την ισοτιμία τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, ο κόσμος κάνει τα προ-εορταστικά ψώνια στην ε/κ πλευρά. Ακόμα και η ένδυση, σημείωσε, είναι πλέον πιο φτηνή στο «νότο»». Πρόσθεσε ότι το μπαϊράμι θα έχει αντίκτυπο στους εμπόρους όσο και στον αριθμό των τουριστών που έρχονται από την Τουρκία αυτές τις ημέρες.

Λέγοντας ότι τα βασικά καταναλωτικά αγαθά είναι ακριβότερα στις κατεχόμενες περιοχές, ο κ. Κανμπέρ ανέφερε ότι δεν εφαρμόζεται μια οικονομική πολιτική που να αποτρέπει την απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κόσμου και διερωτήθηκε κατά πόσο η «κυβέρνηση» που έθεσε πλαφόν στην τιμή του κρέατος, συνυπολόγισε όλο το κόστος της αλυσίδας παραγωγής, από τον κτηνοτρόφο στον καταναλωτή.

Ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Ολγκούν Αμτζιάογλου δήλωσε ότι ελέγχθηκαν 167 σημεία πώλησης κρέατος και εντοπίστηκε σε τουλάχιστον δύο επιχειρήσεις ότι το αρνί πουλιούνταν προς 850 ΤΛ (24 ευρώ) το κιλό, αντί 550 ΤΛ (16 ευρώ) που είναι η απόφαση της «κυβέρνησης» για οροφή. Ωστόσο δεν επιβλήθηκε καμία ποινή, όπως είπε, και οι έλεγχοι συνεχίζονται. «Θα επιβληθεί ποινή ίση με τον κατώτατο μισθό σε σημεία πώλησης κρέατος που θα διαπιστωθεί ότι δεν συμμορφώνονται με την εντολή».

Οι προαναφερόμενοι έλεγχοι έγιναν σε τρεις ημέρες, όπως είπε.

Σημειώνεται ότι το νωπό κρέας απαγορεύεται να μεταφέρεται μέσω του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, ενώ δημοσιεύματα σε τ/κ ΜΜΕ κάνουν λόγο για τεχνητή έλλειψη του αρνίσιου κρέατος στα κατεχόμενα ώστε να δικαιολογηθεί η αυξημένη τιμή, πέραν του «διατάγματος» οροφής, αλλά και πληροφορίες για παράνομο εμπόριο κρέατος από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί, ακόμα και ο παραδοσιακός μπακλαβάς έχει τιμή χρυσού φέτος. «Ο μπακλαβάς, ο βασιλιάς των γλυκών των γιορτών, ξεκινά από 500 ΤΛ ((14 ευρώ) το κιλό στην αγορά. Παραγωγοί και πωλητές μπακλαβά που λένε ότι οι πωλήσεις του μπακλαβά μειώνονται κάθε χρόνο, αναφέρουν ότι παλαιότερα τον αγόραζαν και τον παρήγγειλαν σε δίσκο. Στις μέρες μας είναι μισό κιλό ο καθένας».

Σημειώνει η ιστοσελίδα ότι πέρυσι ο μπακλαβάς πωλούνταν προς 300 ΤΛ (8 ευρώ) το κιλό, ενώ φέτος η φθηνότερη τιμή είναι 500 ΤΛL, παρόλο που υπάρχουν ειδικές εκπτώσεις για τις γιορτές, με τους παραγωγούς να δηλώνουν ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές των υλικών και ειδικά για καρύδια και φυστίκια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ξεκινά από 31 Μαΐου η καταβολή του επιδόματος τέκνου για το 2024

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πρόσθετη αύξηση 5% στο Επίδομα Τέκνου και η ένταξη στο Επίδομα φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υφυπουργείο...

Καθώς η Ρωσία προελαύνει, το ΝΑΤΟ εξετάζει την αποστολή εκπαιδευτών στην Ουκρανία

Παρ’ όλο που ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν αμερικανικά στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος καθότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να...

Κιβωτός του Κόσμου: Άρχισαν οι καταθέσεις στη δίκη του πατρός Αντωνίου για σωματικές τιμωρίες και απειλές στα παιδιά

Χωρίς την παρουσία του πατρός Αντωνίου στο δικαστήριο, άρχισαν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη όπου είναι κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε κακοποιητικές συμπεριφορές και σωματικές τιμωρίες σε...

Η «εμπορική» βαλίτσα του Πούτιν στην Κίνα

Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Μπορεί ο Ουκρανός πρόεδρος,  Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ακύρωσε όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, λόγω της ρωσικής προέλασης στην περιοχή του Χάρκοβο, αλλά ο...

Αλγερία: Βρέθηκε 45χρονος μετά από 26 χρόνια – Τον κρατούσε όμηρο σε κελάρι ο γείτονας

Σε κελάρι μόλις 200 μέτρα από το σπίτι του βρέθηκε 45χρονος άνδρας, τον οποίο κρατούσε «όμηρο» γείτονας του για 26 χρόνια. Ο λόγος γίνεται για τον 45χρονο -σήμερα- Ομάρ...

Η επόμενη μεγάλη γεωπολιτική κρίση πιθανόν να φέρει τη σφραγίδα του Κιμ

Βαλλιστικό πύραυλο προς τα ύδατα, στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, λίγες ώρες αφότου η αδελφή του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν κατέρριψε ως «επιστημονική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!