20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 23:10

Σύνολο 63 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Απορρίφθηκε ένα αίτημα για υποψηφιότητα

Συνολικά 63 υποψηφιότητες υποβλήθηκαν την Τετάρτη για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της διαδικασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία. Όπως ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Ελίκκος Ηλίας, 61 από τους υποψηφίους διεκδικούν εκλογή μέσα από κομματικούς συνδυασμούς και οι άλλοι δύο ως ανεξάρτητοι μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δήλωσε ότι η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη των έξι Κυπρίων Ευρωβουλευτών ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ότι κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα.

Ο κ. Ηλία σημείωσε ότι μεταξύ των υποψηφίων βρίσκονται και τρεις Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε, ακόμα, ότι 45 άτομα, δηλαδή ποσοστό 71% των υποψηφίων, είναι άνδρες, ενώ τα 18 άτομα, ποσοστό 29%, είναι γυναίκες.

Ερωτηθείς κατά πόσο ισχύει ότι προσήλθε γυναίκα για να υποβάλει υποψηφιότητα, η οποία όμως δεν ήταν εγγεγραμμένη στον εκλογικό κατάλογο, ο κ. Ηλία επιβεβαίωσε το γεγονός. «Μελετήσαμε την υποψηφιότητά της και η ίδια, αφού της εξηγήσαμε, δέχθηκε ότι δεν θα μπορούσε να ήταν υποψήφια και ευτυχώς κύλησε ομαλά και αυτό το ζήτημα», ανέφερε ο κ. Ηλία στην απάντησή του.

Ακολούθως, εξήγησε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου παρέχεται προθεσμία 24 ωρών, δηλαδή μέχρι τις 12:30της Πέμπτης, 25 Απριλίου 2024, για την υποβολή τυχόν ενστάσεων κατά οποιασδήποτε υποψηφιότητας, για τους λόγους που αναφέρονται στον Νόμο. Ανέφερε ότι οι ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν στο γραφείο του στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε ένσταση, το σύνολο των προσώπων που περιλαμβάνονται στη γνωστοποίηση, που έχει ήδη αναρτηθεί στον χώρο, θα περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο που θα έχουν ενώπιον τους οι πολίτες στις 9 Ιουνίου 2024», εξήγησε ο Γενικός Έφορος Εκλογών, προσθέτοντας ότι «στην περίπτωση που υποβληθούν ενστάσεις, αυτές θα εξεταστούν και θα αποφασιστούν τάχιστα, ώστε στη συνέχεια οι υποψηφιότητες να οριστικοποιηθούν».

Είπε, ακόμα, ότι σε συνεργασία με το Κυβερνητικό Τυπογραφείο ετοιμάζεται το προσχέδιο του ψηφοδελτίου, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη στους εκπροσώπους των συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων για τυχόν σχόλια. Αφού οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο, εξήγησε ο κ. Ηλία, θα δοθεί εντολή στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο για να ξεκινήσει η εκτύπωση του.

Τέλος, ο Γενικός Έφορος Εκλογών ευχαρίστησε κόμματα και επιτελεία υποψηφίων για τη συνεργασία και ευχήθηκε σε όλους τους υποψηφίους και υποψήφιες καλή επιτυχία, σημειώνοντας ότι προσβλέπει στη συνεργασία τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με στόχο την επιτυχή διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας. Ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, το προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, τον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και την Αστυνομία Κύπρου, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, για την προετοιμασία και την εκτέλεση της διοργάνωσης της διαδικασίας υποβολής των υποψηφιοτήτων.

«Εύχομαι και καλώ τους ψηφοφόρους όπως εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνεται για να προσέλθουν στις κάλπες στις 9 Ιουνίου και να ψηφίσουν, τόσο τους εκπροσώπους της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο για την επόμενη πενταετία, όσο και για τα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητά μας και από την 1η Ιουλίου εισέρχεται στη νέα της φάση», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Ηλία.

 Η διαδικασία ξεκίνησε στις 08:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 12:30 το μεσημέρι.

Αννίτα Δημητρίου: Ισχυρός ΔΗΣΥ σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη

«Έχουμε την πιο δυνατή ομάδα», είπε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων του Δημοκρατικού Συναγερμού για τις Ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι «ισχυρός ΔΗΣΥ σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη».

Η κ. Δημητρίου δήλωσε ότι το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι μεγάλο. «Αυτές οι εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι μάχες «που θα κληθούμε να δώσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι καθοριστικής σημασίας».

«Έχουμε την πιο δυνατή ομάδα», είπε, προσθέτοντας ότι «ξέρουν οι πολίτες ποιοι μπορούν να τους εκπροσωπήσουν επάξια, ποιοι πίστεψαν πρώτοι στην ευρωπαϊκή προοπτική», καθώς και ποιοι είναι αυτοί που μπορούν μέσα από τη συλλογικότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, να διαχειριστούν τις πολιτικές «για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας. Όχι με εύηχα συνθήματα, όχι με λόγια του αέρα. Να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου», είπε.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατέληξε λέγοντας ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών και οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη».

Το παρών του στην υποβολή υποψηφιοτήτων του κόμματος έδωσε ο τέως Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Οι υποψήφιοι του ΔΗΣΥ είναι:

  • Χρίστος Αγγελίδης, Ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της τουριστικής βιομηχανίας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ
  • Χριστιάνα Ξενοφώντος, Διεθνολόγος και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ
  • Κωνσταντίνος Πετρίδης, οικονομολόγος, τέως Υπουργός Οικονομικών
  • Λουκάς Φουρλά, δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής,
  • Μιχάλης Χατζηπαντέλας, εγκεκριμένος λογιστής, πρώην Υπουργός Υγείας,
  • Ελένη Σταύρου, σύμβουλος για θέματα Μέσης Ανατολής και Ευρωβουλευτής

Κατέθεσε την υποψηφιότητά του ο Φειδίας Παναγιώτου

Ο ανεξάρτητος, μεμονωμένος υποψήφιος Φειδίας Παναγιώτου δήλωσε μετά την επίσημη υποβολή της υποψηφιότητας του για τις ευρωεκλογές, ότι υπέβαλε την υποψηφότητά του, ώστε να γίνει ο ίδιος η αλλαγή που επιθυμεί.

Ο «Φειδίας», όπως είναι γνωστός ο 24χρονος influencer ανέφερε ότι είναι ένας αυτοδημιούργητος επαγγελματίας με 5 εκατομμύρια followers από όλο τον κόσμο και έχει μια επιχείρηση που βγάζει εκατομμύρια, είπε ότι κάτι το νέο και το διαφορετικό και ξέρει ότι είναι δύσκολο να τον εμπιστευτούν. Είπε ωστόσο ότι αν δεν γίνει αυτό «θα μείνουμε στάσιμοι, όπως μείναμε τόσα χρόνια». Πρόσθεσε ότι  επέλεξε να είναι ανεξάρτητος αφού δεν μπορεί να μπει σε καλούπια και γιατί δεν έχει κομματικά συμφέροντα να εξυπηρετήσει.

Παράλληλα ανέφερε ότι κουράστηκε με όσα βλέπει στην πολιτική τόσα χρόνια και την ξύλινη γλώσσα που ακούει. Πρόσθεσε ότι κουράστηκε «οι πολιτικοί να εξυπηρετούν μόνο τα προσωπικά τους συμφέροντα ή το πολύ τα συμφέροντα του κόμματος και να αγνοούν τα συμφέροντα της κοινωνίας», να ακούει προεκλογικές υποσχέσεις που να μην πραγματοποιούνται ποτέ, να βλέπει πολιτικούς που δεν καταλαβαίνουν τις πιο σημαντικές εξελίξεις της ανθρωπότητας όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, ο κόσμος των social media και η οικονομία του bitcoin, να βλέπει τα σχολεία να «τρομοκρατούν και να καταπιέζουν αχρείαστα τα παιδιά» κ.λπ.

Κατέθεσε την υποψηφιότητά του ο Κυριάκος Κυριάκου

Την υποψηφιότητά του για τις Ευρωεκλογές κατέθεσε ο Πρόεδρος του Κόμμα για τα Ζώα Κυριάκος Κυριάκου.

Υπέβαλαν τις υποψηφιότητές τους οι «6» της ΔΗΠΑ

Οι υποψήφιοι είναι:

1. ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΜΙΣ – Αριστίνδην

2. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΜΑΡΙΟΣ – Στέλεχος Επαρχιακής Επιτροπής ΔΗΠΑ Λεμεσού & Δημοτικός Σύμβουλος Κάτω Πολεμιδιών

3. ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΜΑΡΙΝΟΣ – Αντιπρόεδρος ΔΗΠΑ & Δημοτικός Σύμβουλος Αγλαντζιάς

4. ΠΟΙΗΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ – Αριστίνδην

5. ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ ΑΛΕΚΟΣ – Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΠΑ & Βουλευτής Λευκωσίας

6. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ – Αριστίνδην

Κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες του ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ θα εργαστεί για τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού στο Ευρωκοινοβούλιο είπε ο Πρόεδρος του κόμματος Χρίστος Χρίστου, ύστερα από την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

«Kαταθέσαμε με τη σειρά μας το δικό μας ψηφοδέλτιο για τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Ένα ψηφοδέλτιο αποτελούμενο από άξιους ανθρώπους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να εργαστούν για τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η δέσμευση και το συμβόλαιο τους προς τους πολίτες, οι οποίοι υποστηρίζουν το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο είναι διαχρονική και αφορά θέματα τα οποία απασχολούν την κοινωνία και βεβαίως απασχολούν την Κύπρο σε εθνικό επίπεδο.

Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές λιτότητας τις οποίες εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανεξέλεγκτη κατάσταση στο μεταναστευτικό ζήτημα και η διατήρηση αρχών, αξιών και θεσμών όπως ο παραδοσιακός θεσμός της οικογένειας, είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του ΕΛΑΜ και βεβαίως των υποψηφίων.

«Στις 9 Ιουνίου έχουμε ραντεβού με την ιστορία, έχουμε ραντεβού με το μέλλον, θέλουμε να αγωνιστούμε για τα όσα πιστεύουμε και πρεσβεύουμε μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις», είπε.

Ο κ. Χρίστου είπε ακόμα ότι πολύ πρόσφατα το ΕΛΑΜ εντάχθηκε στην οικογένεια των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών και επομένως έχουν συμμάχους στην Ευρώπη, τους οποίους θα αξιοποιήσουν για το καλό της Κύπρου.

Οι υποψήφιοι του κόμματος είναι:

Ανωγυριάτης Πόλυς – Επαρχιακός ΕΛΑΜ Λεμεσού, Επιχειρηματίας,

Γεάδη Γεάδης – Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛΑΜ, Πολιτικός Επιστήμονας,

Ιωάννου Παύλος – Αριστίνδην υποψήφιος, Οικονομολόγος, Τέως Χρηματοοικονομικός Επίτροπος,

Νικολάου Μαρία – Κοινοβουλευτική Συνεργάτης, Στέλεχος ΕΛΑΜ,

Πελεκάνος Μάριος – Τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – Σύμβουλος Αφερεγγυότητας

Χατζηγεωργίου Λίνος Ιωάννης – Νομικός.

Κατέθεσε την υποψηφιότητά του με το Κίνημα Νίκη ο Ανδρέας Νικολάου

Μοναδικός υποψήφιος για τις Ευρωεκλογές με το κόμμα «Νίκη» κατέρχεται ο Ανδρέας Νικολάου.

Σε δηλώσεις του μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ανέφερε ότι «βλέπουμε μια Κύπρο που παραπαίει από αδιέξοδο σε αδιέξοδο, με το κράτος και τους θεσμούς να επιβιώνουν εν μέσω διαπλοκής και διαφθοράς, με την κοινωνία με ναρκωμένη τη συνείδηση να οδηγείται χωρίς πυξίδα προς την αθεΐα».

Αναφέρθηκε στο «κίνημα του δικαιωματισμού» και «του άκρατου φιλελευθερισμού», το οποίο ανέφερε ότι διεισδύει στην κυπριακή κοινωνία με τις ευλογίες του κράτους και προσπαθεί να επιβάλει ετσιθελικά «να πετάξουμε στα σκουπίδια τα ιδανικά μας, φιλοπατρία, ορθόδοξη πίστη, παραδοσιακή οικογένεια, παραδοσιακή παιδεία, ιστορία, μνήμη και πολιτισμός».

Αναφερθείς στο Κυπριακό, είπε ότι 50 χρόνια μετά δεν υπάρχει συνολική λύση «εξαιτίας της ανικανότητας και των σφαλμάτων», πρόσθεσε ότι αιτία όλων αυτών είναι οι κακές επιλογές μας ως πολίτες της χώρας σε σχέση με τις εκλογές και κάλεσε για ψήφο στο κόμμα «Νίκη» για μια Κύπρο «με προοπτική, για μια Κύπρο με μέλλον, μια Κύπρο δημοκρατική, κοινωνική, ορθόδοξη».

Κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες του Βολτ

Οι υποψήφιοι του κόμματος είναι:

  • Ανδρομάχη Σοφοκλέους, Συν-Αντιπρόεδρος, Βολτ Κύπρος, Πολιτική αναλύτρια, ακτιβίστρια
  • Hulusi Kilim, Γενικός Γραμματέας Βολτ Κύπρος, Διεθνές Εμπόριο, Ακτιβιστής
  • Λύσια Δημητρίου, Ερευνήτρια
  • Μακάριος Δρουσιώτης, Ερευνητής δημοσιογράφος, συγγραφέας
  • Νικόλας Κυριάκου, Νομικός, Υπάλληλος Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Σοφία Βασιλείου, Ειδικός έρευνας

Η συμπρόεδρος του κόμματος Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι αυτές οι εκλογές είναι κομβικές, ενώ έκανε λόγο για «τεράστιες προκλήσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά».

«Το Βολτ έχει θέσεις τεκμηριωμένες. Είμαστε ένα προοδευτικό και ευρωπαϊκό κόμμα. Θα προωθήσουμε με σθένος τη λύση του Κυπριακού», ανέφερε η Βουλεύτρια.

Από την άλλη, ο συμπρόεδρος του Βολτ Χαρίλαος Βελάρης τόνισε ότι το Βολτ «ήρθε για να μείνει στο πολιτικό σκηνικό».

Κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ζητάμε τη δύναμη που μπορεί να μας δώσει ο λαός για να διεκδικήσουμε και να διαμορφώσουμε μια πιο δίκαιη Ευρώπη, μια πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, μια καλύτερη Ευρώπη για όλες και όλους, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων του κόμματος για τις Ευρωεκλογές Ιουνίου.

Η ιστορία του ΔΗΚΟ, σημείωσε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι για αυτό το λόγο ζητούν σήμερα στήριξη για να συνεχίσουν αυτή την ευρωπαϊκή πορεία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι το 1972 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος υπέγραψε τη συμφωνία σύνδεσης Κύπρου – ΕΟΚ παρά το ότι κάποιοι ήθελαν η Κύπρος τότε να παραμείνει ουδέτερη. Πρόσθεσε ότι το 1987 ο Σπύρος Κυπριανού υπέγραψε την τελωνειακή ένωση, παρά την τότε απάθεια ή και άρνηση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος της χώρας. Συμπλήρωσε ότι το 2004 ο Τάσος Παπαδόπουλος υπέγραψε τη συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 2007 στην Ευρωζώνη, παρά το ότι και τότε κάποιοι δεν ήθελαν να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ, αλλά το «μόρφωμα και το προτεκτοράτο του Σχεδίου Ανάν» που σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια «ευτυχώς το απέρριψε συντριπτικά ο λαός μας σε δημοψήφισμα, υπερασπιζόμενος, το δίκαιο την αξιοπρέπεια και την ιστορία του».

Κάλεσε σε στήριξη του ΔΗΚΟ στις Ευρωεκλογές, ώστε να συνεχίσουν να συμμετέχουν στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), να συνεχίσουν να επηρεάζουν σημαντικά κέντρα λήψεως αποφάσεων, για να μπορέσουν να βελτιώσουν ευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα, για να διεκδικήσουν και να ενισχύσουν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη Κύπρο και για να διεκδικήσουν και να κερδίσουν περισσότερη στήριξη σε ό,τι αφορά την πράσινη μετάβαση και την προστασία του περιβάλλοντος. Ζήτησε επίσης στήριξη ώστε αγωνιστούν για φθηνότερη ενέργεια, για να υπερασπιστούν τα βέτο όλων των κρατών – μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, για να διασυνδέσουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με την επίλυση του Κυπριακού και για να ζητήσουν την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ αποτελείται από τους Θεοχάρους Ελένη, πρώην Ευρωβουλευτή, Βουλευτή και ιατρό, Κωστρίκη Λεόντιο, καθηγητή των Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας και πρώην Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Λάμπρου Μαίρη, Έπαρχος Πάφου, Μαυρίδη Κώστα, νυν Ευρωβουλευτή, οικονομολόγο, Παντελίδης Χρύση, νυν Βουλευτή, Εκτελεστικό Διευθυντή του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και Χριστοφίδου Κατερίνα, Διευθύντρια Γραφείου Τύπου του ΔΗΚΟ.

Η ΕΔΕΚ δύναμη των πολιτών, είπε ο Μ. Σιζόπουλος

Η ΕΔΕΚ είναι η δύναμη των πολιτών, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων την Τετάρτη στο Συνεδριακό Κέντρο για τις Ευρωεκλογές.

«Η ΕΔΕΚ προσεγγίζει τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Διαθέτει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο, το οποίο απαρτίζεται από 6 προσωπικότητες με κύρος και εγκυρότητα και τυγχάνει πολύ θετικής αποδοχής από την κοινωνία», τόνισε ο κ. Σιζόπουλος.

Ακόμη, εξέφρασε την προσδοκία ότι «οι Κύπριοι ψηφοφόροι θα θέλουν να δυναμώσουν και να ενισχύσουν την παρουσία της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) με τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση στη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του ΕΚ, που είναι η Σοσιαλιστική Ομάδα», η οποία, όπως είπε, «διαδραμάτισε έναν αποφασιστικό και ουσιαστικό ρόλο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάλεσε τους πολίτες «να ενισχύσουν τη δύναμη της πατρίδας μας στο ΕΚ, να ενισχύσουν τη φωνή της Κύπρου στο ΕΚ, να ενισχύσουν την ΕΔΕΚ με την ψήφο τους».

«Η ΕΔΕΚ είναι η δύναμή τους. Η ψήφος τους είναι πάρα πολύ σημαντική σε αυτές τις εκλογές», ανέφερε καταληκτικά.

Οι υποψήφιοι του κόμματος είναι:

  • Αναστασίου Νίκος, Δήμαρχος Πολεμιδιών, Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Λεμεσού
  • Αποστόλου Ανδρέας, Βουλευτής Λάρνακας
  • Γιόκκα Παντελίτσα, Φιλόλογος
  • Κανάρη Βίβιαν, Δημοσιογράφος
  • Μυριάνθους Ηλίας, Βουλευτής Πάφου
  • Φιλίππου Νικόλας, Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΚΑΦ

Κατέθεσε την υποψηφιότητά του ο Ανδρόνικος Ζερβίδης

Ανεξάρτητη μεμονωμένη υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές υπέβαλε ο Ανδρόνικος Ζερβίδης, ο οποίος είχε είχε κατέλθει ως υποψήφιος και στις Προεδρικές Εκλογές του 2023.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ζερβίδης έδωσε έμφαση σε τρία σημεία. Το πρώτο που είπε είναι ότι έχει λύση €100 δισ. για επίλυση του Κυπριακού. Το δεύτερο που ανέφερε ήταν ότι θα προωθήσει νομοθεσία για να δηλώνουν όλες οι εκκλησίες όλων των θρησκειών στην Ευρώπη πόσα λεφτά έχουν και πόσα ξοδεύουν για φιλανθρωπικά προγράμματα. Επιπλέον, χαρακτήρισε «δραματικό» τον νόμο που ψήφισε η Βουλή για προϋπόθεση κατοχής πτυχίου για τους συμβούλους του Προέδρου, καθώς, όπως είπε, το 75% των πολιτών ηλικίας 25-65 ετών δεν κατέχουν πτυχίο.

Ακόμα, είπε ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, και με τη βοήθεια της Ευρώπης, θα διασφαλιστεί η παγκόσμια ειρήνη σε δέκα χρόνια, ενώ ανέφερε ότι έχει δημιουργήσει ένα ολιγόλεπτο μουσικό μανιφέστο, που δημιούργησε με τεχνολογία ΑΙ, καθώς και ένα 20σέλιδο πρόγραμμα, για να γίνει καλύτερη η Κύπρος, η Ευρώπη και ο κόσμος, όπως είπε.

Κατέθεσε τις υποψηφιότητές του το Κίνημα Εθνική Δράσις

«Πρέπει να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας σε ό,τι αφορά το τρίπτυχο πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του συνδυασμού Κίνημα Εθνική Δράσις, Γιώργος Νικολάου, μετά την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι το Κίνημα Εθνική Δράσις είναι ένα νεοσύστατο κόμμα, προσθέτοντας ότι αυτό βασίζεται σε αρχές, αξίες και ιδανικά. «Θα δώσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών με πέντε άτομα ικανά, αλλά και έντιμα, για να διεκδικήσουμε την εκλογή Ευρωβουλευτή», είπε, προσθέτοντας ότι «η γραμμή μας είναι μία: αγωνιζόμαστε για πατρίδα και ορθοδοξία».

«Πρέπει όλοι οι Έλληνες της Κύπρου να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς», είπε, καταλήγοντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας σε ό,τι αφορά το τρίπτυχο πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια» και ευχήθηκε «καλή ψήφο και καλή Ανάσταση».

Στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Εθνική Δράσις συμμετέχουν σε αλφαβητική οι Νικολάου Γιώργος, Παναγή Πάνος, Παφίτης Στάθης, Τσαγκαρίδης Κωνσταντίνος και Τάκκας Χαράλαμπος.

Υποβολή υποψηφιοτήτων από Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Πολιτών

Συγκεκριμένα στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΚΕΚΚ θα βρίσκονται:

1. Απραξίν Ντιμίτρι

2.Βραχίμης Αδάμος

3. Θεοδώρου Λευτέρης

4.Κωνσταντινίδου Γεωργία

5.Πιλάλης Πανίκκος

6.Προδρόμου Νικόλας

Υπέβαλλε τις υποψηφιότητές του το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία, είναι δύναμη διεκδίκησης που δεν χειροκροτεί, αλλά διεκδικεί στην Ευρώπη, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Στέφανος Στεφάνου μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων του κόμματος για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Είπε επίσης ότι η αριστερά όπως πάντα δηλώνει δυναμικά παρούσα, ενωμένη αισιόδοξη, πρωταγωνιστική,

 «Το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία, είναι δύναμη διεκδικήσης που δεν χειροκροτεί αλλά διεκδικεί στην Ευρώπη. Διεκδικεί πρώτα από όλα για την Κύπρο μας και τα δίκαια της, αλλά διεκδικεί και για μία άλλη διαφορετική Ευρώπη. Μια Ευρώπη της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου, της πραγματικής αλληλεγγύης», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι κατέρχονται στις εκλογές με ένα πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο, ένα ψηφοδέλτιο που κάνει την έμφυλη ισότητα πράξη με τη συμπερίληψη σε αυτό τριών γυναικών και τριών ανδρών.

Ανέφερε επίσης ότι το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ φέρνει μαζί τους Ελληνοκυπρίους  και Τουρκοκύπριους, για την Κύπρο, για το λαό της, για την Ευρώπη ολόκληρη.

Πρόσθεσε ότι το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ- Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία, διεκδικεί μια καλύτερη Κύπρο, ελεύθερη και ενωμένη και μια Ευρώπη που να είναι όχι των μεγάλων συμφερόντων και της γραφειοκρατίας αλλά των λαών της και των πολιτών της.

Σημείωσε ότι στο ψηφοδέλτιο εκφράζεται και εκπροσωπείται τόσο η αριστερά, όσο και μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία που μαζί αγωνίζονται για μία καλύτερη Κύπρο και μία καλύτερη Ευρώπη.

«Με αυτό το ψηφοδέλτιο λοιπόν απευθυνόμαστε στους πολίτες και εκφράζω την πεποίθηση ότι και σε αυτές τις εκλογές ο λαός θα μας τιμήσει και το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Κοινωνική Συμμαχία θα είναι ξανά με δύο εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο», ανέφερε.

Ευχήθηκε τέλος καλή ψήφο σε όλους.

Οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ είναι οι Γιώργος Γεωργίου, φιλόλογος, Ευρωβουλευτής, Άννα Θεολόγου, οικονομολόγος, πρώην Βουλευτής, Σταύρη Καλοψιδιώτη, νομικός- διεθνολόγος, επικεφαλής Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΑΚΕΛ, Άντρος Καραγιάννης, φιλόλογος αγγλικής και γερμανικής γλώσσας, Δήμαρχος Δερύνειας, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ακαδημαϊκός, Ευρωβουλευτής και Μέλανη Στέλιου, ηθοποιός, τηλεοπτική παραγωγός, παρουσιάστρια.

Την αρχή έκαναν οι Οικολόγοι

«Ρίξε πράσινο στο μαύρο» το σύνθημα με το οποίο το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κατέθεσε το ψηφοδέλτιό του για το Ευρωκοινοβούλιο.

Το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων αποτελούν ο Τουρκοκύπριος Όζ Καραχάν από την “Ένωση Κυπρίων”, ο Πέτρος Χριστοδούλου, Πρώην Αντιδήμαρχος και πρώην Δημαρχεύων Λάρνακας, από την Κίνηση “ΑΙΧΜΗ”, ο Άλκης Παπής, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος, η Μαρία Κολά, Αντιπρόεδρος του Κινήματος, ο Σταύρος Παπαδούρης, Βουλευτής του Κινήματος και η Βάσω Πελεγκάρη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

«Για μια πράσινη και προοδευτική Ευρώπη», είπε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, καλώντας τους πολίτες να ρίξουν «πράσινο στο μαύρο, στο μαύρο, που βρίσκεται στη ζωή μας, που ταλανίζει τον κάθε πολίτη, που είναι η διαφθορά, η διαπλοκή, τα λαμόγια που έχουν εξουσία, η περιβαλλοντική καταστροφή, η κλιματική κρίση, η κακή διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού, η ακρίβεια, το Κυπριακό, που παραμένει άλυτο, η ακριβή στέγη. Όλο αυτό το μαύρο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Κίνησης Αλλαγής «Αιχμή», ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης είπε ότι η Κίνηση στηρίζει το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων, καθώς «είναι το μοναδικό από τα κόμματα, το οποίο δεν έχει εμπλακεί ποτέ του σε σκάνδαλο διαφθοράς και διαπλοκής, γιατί πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον και γιατί πρέπει να δώσουμε ελπίδα στους Κύπριους πολίτες για μια καλύτερη Ευρώπη, για μια προοδευτική Ευρώπη, για μια πράσινη Ευρώπη».

Ο Τουρκοκύπριος υποψήφιος, Οζ Καραχάν, μιλώντας στα τουρκικά, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Τουρκοκύπριους, να ψηφιστούν οι Οικολόγοι “να ψηφίσουν το πράσινο, σε έναν αγώνα που άρχισε ο φίλος ο Ιμπραχίμ Αζίζ, και να μη δώσουν χώρο να περάσουν φασιστικά κόμματα”.

Το πρόγραμμα

Α/Α Ώρα Προσέλευσης Συνδυασμοί / Μεμονωμένοι Υποψήφιοι
1 08:30 ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
2 09:00 ΑΚΕΛ (ΑΝΟΡΘΩΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ) – ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
3 09:15 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ
4 09:30 ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ
5 09:45 ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΙΔΗΣ
6 10:00 ΕΔΕΚ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
7 10:15 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
8 10:30 ΒΟΛΤ ΚΥΠΡΟΣ
9 10:45 ΝΙΚΗ
10 11:00 ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΛΑ.Μ)
11 11:15 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
12 11:30 ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΥΠΡΟΥ
13 11:45 ΦΕΙΔΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
14 12:15 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

 

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου, καθορίστηκαν ώρες με τον κάθε συνδυασμό και με μεμονωμένους υποψήφιους ώστε να υπάρχει τάξη.

Το παράβολο για κάθε υποψηφιότητα είναι 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, εντός 24 ωρών μετά το πέρας της διαδικασίας δικαιούται κάποιος να υποβάλει ένσταση για τους λόγους που καθορίζονται στην νομοθεσία.

Το επόμενο βήμα μετά την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η εκτύπωση των ψηφοδελτίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!