32.8 C
Nicosia
Δευτέρα 17 Ιούνιος 2024 | 20:08

Τέλος στη σύμβαση με Kition για λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας βάζει το Υπ. Μεταφορών – Δέσμευση Βαφεάδη ότι το έργο θα υλοποιηθεί

Ειδοποίηση τερματισμού της σύμβασης παραχώρησης του έργου της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας παρέδωσε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην εταιρεία Kition Ocean Holdings Ltd.

Το Υπουργείο, το οποίο συγκάλεσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το θέμα και παράλληλα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, αναφέρει ότι το πρωί της Δευτέρας παρέδωσε την ειδοποίηση στην εταιρεία, σημειώνοντας ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή μετάβαση και απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του λιμανιού και της μαρίνας, μέσα από την ανάληψη της διαχείρισης από την Αρχή Λιμένων Κύπρου και την πολιτεία.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει καλέσει σε συνάντηση τους εκπροσώπους των εργαζομένων για ενημέρωση και συντονισμό σχετικά με την εφαρμογή των εργατικών νομοθεσιών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Δέσμευση Βαφεάδη ότι το έργο θα υλοποιηθεί

Σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, μετά το ναυάγιο της σύμβασης, εξήγησε πως «η ενέργεια μας αυτή ενεργοποιεί μία διαδικασία με την οποία το λιμάνι της Μαρίνας επανέρχεται στη διαχείριση του κράτους. Το κράτους έτοιμο να λειτουργήσει το λιμάνι. Οι βασικές αυτές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες της Κύπρου».

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι επόμενες ημέρες θα δείξουν ποια είναι η επόμενη μέρα του έργου, σημειώνοντας πως την Παρασκευή, σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, θα έχει συνάντηση με την τοπική κοινωνία, «ώστε να ορίσουμε την έναρξη της επόμενης φάσης, της λύσης, δηλαδή τα μέτρα που θα πάρουμε άμεσα για την επίλυση του έργου».

Ο κ. Βαφεάδης, τόνισε ότι δέσμευσή του είναι το έργο να υλοποιηθεί, διαβεβαιώνοντας ότι θα βρεθούν άλλοι τρόποι για να προχωρήσει.

Ο Υπουργός Μεταφορών δήλωσε επίσης ότι το κράτος θα προβεί σε αυτοκριτική για να διαπιστώσε το «τι πήγε λάθος» στη συμφωνία και για να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις σε ανάλογης έκτασης και σημαντικότητας έργα.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει εξετάσει τον ισχυρισμό της εταιρείας για οικονομικές δυσκολίες, ο κύριος Βαφεάδης απάντησε ότι εφόσον δεν κατατέθηκε η εγγυητική δεν μπορούσε να διερευνηθεί αυτή η πτυχή από τους αρμόδιους φορείς.

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπ.Μεταφορών

Τον τερματισμό της σύμβασης ανακοίνωσε επίσημα το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι σήμερα, Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 το πρωί, έχει παραδοθεί στην εταιρεία Kition Ocean Holdings Ltd ειδοποίηση τερματισμού της σύμβασης παραχώρησης του έργου της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.

Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή μετάβαση και απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του λιμανιού και της μαρίνας, μέσα από την ανάληψη της διαχείρισης από την Αρχή Λιμένων Κύπρου και την πολιτεία.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει καλέσει σε συνάντηση τους εκπροσώπους των εργαζομένων για ενημέρωση και συντονισμό σχετικά με την εφαρμογή των εργατικών νομοθεσιών και την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους» .

Σημειώνεται πως τους ακριβείς λόγους διακοπής της συμβάσης, όπως και το στίγμα πορείας για τους χερισμούς της Κυβέρνησης ως προς τα επόμενα βήματα της μεγάλης ανάπτυξης του 1,2 δις θα παραθέσει ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παραθέτει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συμφωνία το ταχύτερο για την ηγεσία ΕΕ θέλει ο Πρόεδρος λόγω των πολλών προκλήσεων

Την ελπίδα να υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία κατά την άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ που πραγματοποιείται το βράδυ της Δευτέρας, καθώς ως ΕΕ...

Νέο θανατηφόρο τροχαίο στη Λεμεσό με θύμα 47χρονη από την Ουκρανία

Η 47χρονη Ουκρανή, με κυπριακή υπηκοότητα, Μαρία Πάστερκαμπ, είναι το θύμα νέου τροχαίου που σημειώθηκε το απόγευμα στο δρόμο Λεμεσού – Πλατρών, παρά την...

Κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας

Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της υφιστάμενης συνεργασίας με τις Γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, 17 Ιουνίου, κοινή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης (Ε–Δ)...

Με μικρές απώλειες έκλεισε το ΧΑΚ

Με ζημιές έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τη Δευτέρα, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 162,55 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό 0,31%. Ο Δείκτης...

Γουότεργκεϊτ: Το σκάνδαλο που «γκρέμισε» τον Νίξο

Το επονομαζόμενο «Σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ» υπήρξε το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία των ΗΠΑ. Ξεκίνησε ως μία υπόθεση ποινικού ενδιαφέροντος το 1972 και γρήγορα απέκτησε...

Ναυάγιο στην Ιταλία – Εξήντα τέσσερις πρόσφυγες και μετανάστες αγνοούνται

Ναυάγιο με πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε ανοικτά της Καλαβρίας, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ειδικότερα, το πλεούμενο είχε σαλπάρει από την Τουρκία και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!