23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 22:53

Συνάντηση Προέδρου Βουλής Ελλάδας με Κύπριους βουλευτές

Συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας με πενταμελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Άμυνας της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Τασούλας εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό, υπογραμμίζοντας την αφοσίωση της Ελλάδας στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και στην εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Όπως επεσήμανε, «φέτος, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική κατοχή και η προσήλωση της Ελλάδας και της Κύπρου στον στόχο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη». Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε, επίσης, στον πρόσφατο διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, γεγονός που, όπως είπε, «προσανατολίζεται στο μείζον αυτό ζήτημα και θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε μνεία και στη φετινή συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004. Όπως τόνισε, «το όραμα αυτό ήταν απολύτως συνυφασμένο με την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας, αλλά, κυρίως, με την αξιοποίηση και την καταλυτική συμβολή της ιδιότητάς της ως πλήρες κράτος-μέλος, προς επίλυση του εθνικού προβλήματος».

Τέλος ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αποδέχθηκε πρόσκληση της κυπριακής πλευράς να επισκεφθεί η ελληνική Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων την Κύπρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής, τον προσεχή Ιούνιο και να συμμετάσχει σε ημερίδα με θέμα την «Γεωπολιτική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου».

Η κυπριακή αντιπροσωπεία που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα απαρτίζεται από τους Μαρίνο Σιζόπουλο, Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και τους βουλευτές Γιώργο Κάρουλλα, Βαλεντίνο Φακοντή, Παύλο Μυλωνά και Αλέκο Τρυφωνίδη, ενώ την αντιπροσωπεία συνοφδεύει η Γραμματέας της Επιτροπής Άμυνας Όλγα Παλάτου. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής παρέστησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Στέφανος Γκίκας, καθώς και ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Διπλωματικής Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Νεόφυτος Κωνσταντίνου.

Η επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε και με τον Έλληνα Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Κεφαλογιάννη, όπου συζητήθηκαν αμυντικά θέματα και οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Κεφαλογιάννης επανέλαβε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνεχίσουν να εργάζονται με συνέπεια και αξιοπιστία, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, για την ενίσχυση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την αντιπροσωπεία συνόδευε στη συνάντηση με τον κ. Κεφαλογιάννη ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Σταύρος Αυγουστίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!