28.8 C
Nicosia
Κυριακή 28 Απρίλιος 2024 | 17:53

Σε νέες προκλήσεις στις διεκδικήσεις για τις γυναίκες αναφέρθηκε ο ΓΓ της ΣΕΚ

Την ιδιαίτερη πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν οι συνδικαλιστικές διεκδικήσεις για τις γυναίκες, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που δημιουργούν η πράσινη μετάβαση και η ενεργειακή φτώχεια, και τόνισε τη σημασία σωστής προσέγγισης αυτών των θεμάτων, ώστε να μην επιβαρύνουν περισσότερο την ίδια τη γυναίκα.

«Ξεφεύγουμε από τις παραδοσιακές διεκδικήσεις και θέσεις και μπαίνουμε σε έναν πιο συγκεκριμένο, συγκροτημένο και στοχευμένο διάδρομο πορείας, σε σχέση με την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων για να μπορέσουμε να στηρίξουμε κυρίως τις γυναίκες», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οι συλλογικές συμβάσεις συνεπάγονται καλύτερους όρους εργοδότησης, καλύτερες αμοιβές, καλύτερη επαγγελματική διασφαλισμένη πορεία, λιγότερες συγκρούσεις, περισσότερη ασφάλεια και υγεία.

Επεσήμανε ότι αυτό το θέμα που διασυνδέεται και με τη διακηρυγμένη πολιτική της Κυβέρνησης έχει ως σημείο αναφοράς κατά προτεραιότητα τη γυναίκα.

Είπε ακόμα πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που βρίσκεται στα σκαριά θα έχει ρυθμίσεις που να βοηθούν περισσότερο τη γυναίκα είτε υπό την ιδιότητα της εργαζόμενης, είτε υπό την ιδιότητα της μητέρας εργαζόμενης, ιδιαίτερα σε μονογονεϊκές οικογένειες.

Παράλληλα, ο κ. Μάτσας σημείωσε ότι καταγράφονται αυξημένα κρούσματα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας τα τελευταία χρόνια και παρά τα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είπε ότι η ΣΕΚ με πρωτοβουλία της και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους έχει καταφέρει να δημιουργήσει το υπόβαθρο και το πλαίσιο μέσα από τον κώδικα πάταξης και διαχείρισης αυτών των φαινομένων, όπως και συνθήκες αποτροπής.

«Αντιλαμβάνεστε ότι πολλές φορές η θεωρία είναι σε αντιδιαστολή με την πράξη. Οι γυναίκες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι και ο δικός τους ο ρόλος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου της ισότητας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να νιώσουν τη δύναμη που τους δίνει το συνδικαλιστικό κίνημα να μιλήσουν και να ακουστεί η φωνή τους εκεί που υπάρχουν καταγεγραμμένα προβλήματα σε σχέση με τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση.

«Υπάρχει το υπόβαθρο, υπάρχει η προστασία, χρειάζεται να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι δομές του κράτους έτσι ώστε να μπορούν να διαχειριστούν και να επιλύσουν πολύ πιο άμεσα τέτοιου είδους προβλήματα», είπε.

Πρόσθεσε ότι η ΣΕΚ με αφορμή τη σημερινή ημέρα έδωσε έμφαση στον τομέα της υγείας. «Δόθηκε έμφαση στον τομέα της υγείας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ακόμα καλύτερο σχεδιασμό σε σχέση με τα θέματα υγείας, περαιτέρω ενίσχυση του ΓεΣΥ, διόρθωση λαθών και εδραίωση του ρόλου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτό το νευραλγικό τομέα όπως είναι η υγεία», είπε.

Συνεχάρη τους εργαζομένους και τη διεύθυνση του Ογκολογικού για το έργο που επιτελούν. Χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι βελτιώνονται ακόμα περισσότερο οι δομές και οι υπηρεσίες υγείας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν με απόλυτη επάρκεια στις αυξανόμενες ανάγκες που καταγράφονται και παρατηρούνται.

Σημείωσε τον ρόλο στη γυναίκας η οποία γεννώντας δίνει ζωή, και σημείωσε ότι αυτή η ιδιότητα της γυναίκας υπό την έννοια της εργαζόμενης δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για τη διεκδίκηση περισσότερων δικαιωμάτων, σε μια προσπάθεια να εκλείψει το όποιο χάσμα, η όποια διάκριση υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ανέδειξε το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα επιτεύχθηκαν πάρα πολλά, όπως η πρόσφατη αύξηση των εβδομάδων της άδειας μητρότητας ως απότοκο όλου του διαλόγου που προηγήθηκε.

Ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα ακόμα που αφορούν την καθημερίνοτητα της εργαζόμενης γυναίκας και τη συμφιλίωση οικογένειας και εργασίας. Σημείωσε ότι ένα σημαντικό βήμα έγινε με τη ρύθμιση της τηλεργασίας αλλά μπορούν να γίνουν και πολλά άλλα.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Ογκολογικού Χρίστος Τριανταφυλλίδης καλωσορίζοντας τον ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε ότι το Ογκολογικό θα προσπαθεί πάντα σε στενή συνεργασία με το συνδικαλιστικό κίνημα να τηρούνται τα θέσμια προς όφελος των εργαζομένων.

Η ΣΕΚ, ανέφερε, σε δύσκολες εποχές, απέδειξε ότι βάζει το καλό του τόπου υπεράνω όλων των άλλων ζητημάτων και αυτό δείχνει υπευθυνότητα, σωστή ηγεσία και στελέχωση.

Πρόσθεσε ότι το Ογκολογικό, με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είναι παράδειγμα προς μίμηση μιας τέτοιας συνεργασίας. Διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι στο κέντρο επιτελούν άρτια εργασία σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο και είναι περήφανοι για το νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό του κέντρου.

Ακολούθησαν επισκέψεις της ΣΕΚ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η σύγκρουση των θεσμών και ο ρόλος του Προέδρου

Οι κόντρες μεταξύ των θεσμών του κράτους κατάντησαν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στη χώρα μας.  Κάθε λίγο και λιγάκι έχουμε ανοικτές συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων θεσμών. Τώρα,...

Το Πασχαλινό τραπέζι και η ακρίβεια

Μπαίνοντας στην Αγία Εβδομάδα και αναμένοντας το Πάσχα όλα τα νοικοκυριά ετοιμάζονται για το πασχαλινό τραπέζι.  Έγνοια και αγωνία του καθενός νοικοκυριού είναι να...

Η Κυριακή των Βαίων – Ιστορία και έθιμα

Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με...

Πώς «φούντωσε» το φοιτητικό κίνημα για τη Γάζα στις ΗΠΑ: Τα αιτήματα, η οργή, η αστυνομία και οι καταγγελίες για αντισημιτισμό

Τα ξημερώματα της 17ης Απριλίου μία μικρή ομάδα φοιτητών έστησε τις σκηνές της στο Πανεπιστήμιο Columbia, διαμαρτυρόμενη για τη δράση του ισραηλινού στρατού κατά...

Σάμος: Ναυάγιο με μετανάστες – Διασώθηκαν 25, έρευνες για τυχόν αγνοούμενους

Σε ημιβυθισμένη λέμβο εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής και διασώθηκαν 25 αλλοδαποί – παράτυποι μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Καρλοβάσου στη Σάμο. Μεταφέρθηκαν...

ΗΠΑ: 200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε τρία πανεπιστήμια

Σχεδόν 200 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Σάββατο σε τρία αμερικανικά πανεπιστήμια κατά την εκκένωση από την αστυνομία των καταυλισμών που είχαν στήσει, το πιο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!