26.7 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 18:05

ΣΕΚ: Αφετηρία για νέες διεκδικήσεις η 8η Μαρτίου

Ημέρα αφετηρίας για νέες διεκδικήσεις η 8η Μαρτίου 2024, αναφέρει σε διακήρυξη το Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας για τη γυναίκα.

“Η 8η Μαρτίου δεν είναι μέρα για  διαγγέλματα και διακηρύξεις κενού περιεχομένου, αλλά μέρα θύμησης και της αναγκαίας υπενθύμισης και στόχευσης, ώστε οι προκλήσεις να αναδειχθούν σε προοπτικές και η πρόοδος μικρή ή μεγάλη να είναι συνεχής και αμετάβλητη”, προσθέτει.

Το Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ αναφέρει ότι «η ΣΕΚ με υπευθυνότητα και τεκμηρίωση θα συνεχίσει να στοχεύει στον τερματισμό της έμφυλης βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης και του εργασιακού εκφοβισμού, στην καταπολέμηση των στερεοτύπων, στη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δυο φύλων, ομοίως και του συνταξιοδοτικού χάσματος».

«Στοχεύει επίσης στην ενίσχυση πολιτικών και δράσεων για τη συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας μέσα από  την ενεργότερη συμμετοχή της γυναίκας στην αγορά εργασίας και γενικότερα στην ενδυνάμωση των γυναικών, ώστε να  αξιοποιούν τις ευκαιρίες ανέλιξης τους, χωρίς εμπόδια και διλήμματα», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι η ΣΕΚ ως ενεργό μέλος των  Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, (ETUC) παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις  σε σχέση με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ισότητα των δύο φύλων, που θέτει ως  ξεκάθαρο στόχο μέχρι το 2025: Την οικοδόμηση μιας συνεκτικής Ευρωπαϊκής Κοινωνίας, όπου οι πολίτες της θα έχουν πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και ισότιμης συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων τα οποία καθορίζουν τις πολιτικές για το παρόν και το μέλλον.

Στην διακήρυξη του το Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ αναφέρει ότι «οι κρίσεις δεν μας αποθαρρύνουν», αλλά «μας πεισμώνουν γιατί γεννούν προοπτικές που διανοίγονται, όπως για παράδειγμα στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο περιλαμβάνει ξεκάθαρες προτάσεις της ΣΕΚ για την προαγωγή της Ισότητας και οι οποίες λήφθηκαν υπόψη από την πολιτεία».

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι τόσο η ψηφιακή μετάβαση  όσο και η πράσινη ανάπτυξη καθώς και η μετάβαση στον ενεργειακό μετασχηματισμό, μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες και δυνατότητες στις γυναίκες να επιλέξουν τεχνικά επαγγέλματα με μεγαλύτερες απολαβές.

«Μια τέτοια εξέλιξη θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το χάσμα στις αμοιβές και θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε νέα γυναίκα να επιτύχει τους στόχους και τα όνειρα της, θρυμματίζοντας τα στερεότυπα», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι η θέσπιση, η εφαρμογή και η βελτίωση του ύψους του κατώτατου μισθού αποτελούν μία σημαντική και θετική εξέλιξη στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών απασχόλησης στο πλαίσιο της προώθησης της ποιότητας και της αξιοπρέπειας συμβάλλοντας στη μείωση του χάσματος στις αμοιβές που αποτελεί διαχρονική αξίωση του Τμήματος Γυναικών ΣΕΚ.

Αναφερόμενο στους μεσοπρόθεσμους στόχους το Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ αναφέρει ότι θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων στον εκσυγχρονισμό  των νομοθεσιών και των  μηχανισμών ελέγχου εφαρμογής τους, ώστε να υπάρχει άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των καταγγελιών για έμφυλες διακρίσεις, στην περαιτέρω αξιοποίηση του Κώδικα Αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης, στη διεκδίκηση του σεβασμού και της αξιοπρέπειας στους χώρους εργασίας και στην προώθηση της Οδηγίας για  τη διαφάνεια στους μισθούς  δημιουργώντας την αναγκαία κουλτούρα Ισομισθίας στην εργασία.

Επίσης, θα επικεντρωθεί στην άμεση επικύρωση της σύμβασης C190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που ποινικοποιεί τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία στην εργασία και στην εφαρμογή του θεσμού των  ολοήμερων σχολείων σε όλες τις σχολικές μονάδες καθώς και επέκταση του ωραρίου των κρατικών δομών μέχρι τις έξι (6) το απόγευμα.

«Μια τέτοια διευθέτηση θα καλύπτει αφενός, τις ανάγκες των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα εργασίας και αφετέρου, θα συμβάλει στη δημιουργία  νέων θέσεων εργασίας σε  διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό», προσθέτει.

Αναφορικά με το τι επιτεύχθηκε, το Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ αναφέρει ότι μαζί πετύχαμε την παροχή γονικής άδειας με απολαβές, την παροχή 2 εβδομάδων πατρότητας με απολαβές, την αύξηση της άδειας μητρότητας σε 22 εβδομάδες για το πρώτο παιδί, τη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής 77775575,με τη στήριξη ομάδας ψυχολόγων για πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και του εργασιακού εκφοβισμού, τη δημιουργία κώδικα πρόληψης και αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης και του εργασιακού εκφοβισμού ο οποίος αποτελεί παράρτημα των συλλογικών συμβάσεων και τη νομική κατοχύρωση του Κώδικα ως εργαλείο πρόληψης και αντιμετώπισης ανεπιθύμητων συμπεριφορών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!