26.5 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 14:17

Πρώτη αντίδραση κομμάτων για τον ανασχηματισμό

Στην πρώτη τους αντίδραση, σε σχέση με τον μερικό ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης, προέβησαν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, οι αρχηγοί των κομμάτων της συμπολύτευσης, θέλησαν να μεταφέρουν το μήνυμα ότι δεν είχαν κανένα ρόλο στις επιλογές για τον ανασχηματισμό, ενώ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ άσκησαν κριτική με την Αννίτα Δημητρίου να κάνει λόγο για κυβερνητική κρίση την οποία δημιούργησε ο ΠτΔ, τονίζοντας ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε, και τον Στέφανο Στεφάνου να σημειώνει πως ο ανασχηματισμός αποτελεί και έκφραση της μεγάλης απογοήτευσης, που προκάλεσαν οι πρώτοι δέκα μήνες της διακυβέρνησης.

Ν. Παπαδόπουλος: Αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου οι διορισμοί

Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν οι νέοι Υπουργοί. Έχουν μπροστά τους τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η πολιτεία και οφείλουν με κάθε τρόπο να υλοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχουν ενώπιον τους, δήλωσε.

Το ΔΗΚΟ, ανέφερε, ως ένα από τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση θα συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο για να τους βοηθήσουν σε αυτό το δύσκολο έργο.

Ερωτηθείς εάν η συνεννόηση με τον ΠτΔ αφορούσε τα στελέχη του ΔΗΚΟ ή ευρύτερα, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι οι διορισμοί που έγιναν ήταν αποκλειστικό προνόμιο και απόφαση του ΠτΔ. Από την αρχή, είπε, κατέθεσε το ΔΗΚΟ τις δικές του απόψεις και εισηγήσεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα η Κυβέρνηση. Οι Υπουργοί θα κριθούν από το έργο τους, εμείς τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Μ. Σιζόπουλος: Πληροφορήθηκα τα του ανασχηματισμού το πρωί

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου που ανακοινώθηκε πριν την έναρξη του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι και ο ίδιος πληροφορήθηκε τα του ανασχηματισμού το πρωί.

Πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα είναι θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανάλογα με τους προγραμματισμούς τους οποίους έχει κάνει και τις προτεραιότητες που ο ίδιος θα δώσει ενόψει της προώθησης υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, όπως αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί και διαμορφωθεί, να προχωρήσει στις συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις που ενδεχομένως αφορούν και ανασχηματισμό Υπουργικού Συμβουλίου».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανάλαβε ότι «δεν υπήρχε καμία εμπλοκή στον ανασχηματισμό» ούτε και δυσαρέσκεια για το γεγονός αυτό.

«Ενημερώθηκα σήμερα το πρωί, καμία δυσαρέσκεια υπάρχει. Είναι ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αυτές τις διαδικασίες. Εμείς από την πλευρά μας θα παραμείνουμε θετικοί και επικοδομητικοί», δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος.

Είπε ότι «όπως και την προηγούημενη φορά, από την πλευρά της ΕΔΕΚ, απλά δώσαμε τη συγκατάθεσή μας για τα ονόματα τα οποία τέθηκαν για σκοπούς υπουργοποίησης, δεν είχαμε καμία παρέμβαση ούτε για αποκλεισμούς ούτε για προσθήκη ονομάτων στον κατάλογο του Υπουργικού Συμβουλίου».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι «είναι αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας να καθορίσει τους συνεργάτες του και κυρίως να καθορίσει τις προτεραιότητες όσον αφορά την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου».

Επανέλαβε ότι «από την πλευρά της ΕΔΕΚ, θα είμαστε θετικοί και επικοδομητικοί και θα στηρίξουμε με συγκεκριμένες προτάσεις το έργο των Yπουργών έτσι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κυβερνητικό έργο».

Οπως είπε ο κ. Σιζόπουλος, «αυτή τη στάση την τηρήσαμε κι όταν η ΕΔΕΚ ήταν κόμμα αντιπολίτευσης, πολύ περισσότερο σήμερα που η ΕΔΕΚ στήριξε την εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας».

Δραττόμενος της ευκαιρίας ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ευχαρίστησε τους απερχόμενους Υπουργούς για το έργο το οποίο επιτέλεσαν και ευχήθηκε στους νέους Υπουργούς ένα θετικό και παραγωγικό έργο.

Μ. Καρογιάν: Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν, εξήγησε πως, «σήμερα το πρωί ενημερώθηκα από τον ΠτΔ. Στις εννιά μου ζήτησε να συναντηθούμε. Μας ενημέρωσε για τις αποφάσεις του. Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση. Θέλω να είμαι ειλικρινής», είπε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τα κόμματα, εξέφρασε την άποψη πως, «ο εκάστοτε Πρόεδρος έχει ένα δικό του τρόπου που θέλει να δράσει. Είναι δικαίωμα του, εμείς πάντα πιστεύαμε στους θεσμούς. Περιβάλλεται από προνόμια και δικαιώματα. Έτσι έκρινε. Εξάλλου ο ίδιος επιλέγει τους συνεργάτες με τους οποίους θέλει να τροχιοδρομήσει το δικό του πρόγραμμα. Επομένως για αυτό δεν μπορεί κάποιος να πει κάτι. Τι να πώ. Να πω το εξής: Πρώτα από όλα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου προς τους απερχόμενους υπουργούς, που κάτω από δύσκολες συνθήκες προσπάθησαν να υλοποιήσουν το έργο της Κυβέρνησης. Έβαλαν και προσπάθεια και ενέργεια», είπε και πρόσθεσε:

«Δεύτερο η ΔΗΠΑ, ήταν και παραμένει μια δημιουργική παράταξη στη συμπολίτευση από την αρχή είχαμε πει ότι εκεί που συμφωνούμε θα το επικροτούμε, εκεί που διαφωνούμε, με πολιτικές και αποφάσεις, με ένα ευπρεπή τρόπο θα καταθέτουμε τις απόψεις μας».

Στη συνέχεια ο Μάριος Καρογιάν, ευχήθηκε, «καλή επιτυχία στους νέους υπουργούς. Ευχή μας είναι μέσα από τα γεγονότα να πετύχουν στο έργο τους και βεβαίως να δικαιωθεί και ο πρόεδρος για τις επιλογές τους. Στην πράξη θα δοκιμαστούμε και θα δοκιμαστούν όλοι. Έχουν γίνει αρκετά πράγματα σε αυτούς τους δέκα μήνες. Έγιναν πράγματα και υπήρξαν και χρονίζοντα ζητήματα που βρήκαν λύση, μέσα από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης».

Ερωτηθείς, εάν επιχειρείται αποστασιοποίηση της ΔΗΠΑ από την Κυβέρνηση, ανέφερε πως δεν έχει πει αυτό αλλά πως, «ο Πρόεδρος έχει το Συνταγματικό δικαίωμα και αυτό έπραξε, να επιλέξει τους υπουργούς του, εμείς απλώς ενημερώνω ως γεγονός ότι σήμερα ενημερωθήκαμε για τις αποφάσεις του. Είναι δική του απόφαση, τη σεβόμαστε. Δεν είναι προσωπικό. εμείς θέλουμε να πάει η Κυβέρνηση καλά», είπε ο Μάριος Καρογιάν, για να υποδείξει πως, «πριν τρεις εβδομάδες ρώτησα τον Πρόεδρο ότι κυκλοφόρησαν διάφορα για ανασχηματισμό, Μας είπε ότι το σκεφτόταν χωρίς να προσδιορίσει πώς και πότε και σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε».

Α. Δημητρίου: Ο ΠτΔ δημιούργησε μια κυβερνητική κρίση, η περίοδος χάριτος τελείωσε

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι ο ΔΗΣΥ δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για κυβερνητική κρίση την οποία δημιούργησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σίγουρα αυτή η κρίση δεν μπορεί να μεταφέρεται στους πολίτες, στις αποφάσεις για τον τόπο μας.

Όπως δήλωσε, «βρισκόμαστε σε μια κυβερνητική κρίση την οποία οφείλω να πω δημιούργησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν μπορεί να μεταφέρεται στους πολίτες. Εμείς θέλουμε να ευχηθούμε καλή επιτυχία στους νέους Υπουργούς, Υφυπουργούς. Το μόνο που έχω πολιτικά να δηλώσω είναι ότι το κυπριακό κράτος και η διαχείριση του είναι μια σοβαρή υπόθεση και μόνο ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε».

Σ. Στεφάνου: Έκφραση της μεγάλης απογοήτευσης ο ανασχηματισμός

Ερωτηθείς πως βλέπει το ΑΚΕΛ τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου είπε πως «το γεγονός ότι μία Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη τους δέκα πρώτους μήνες να εξαγγέλλει, να συζητά και τελικά να κάνει ανασχηματισμό αυτό αποτελεί και έκφραση της μεγάλης απογοήτευσης, που προκάλεσαν οι πρώτοι δέκα μήνες της διακυβέρνησης του τόπου, μια διακυβέρνηση που δεν έφερε ούτε νέο πνεύμα, ούτε νέο αέρα, ούτε απέδειξε ικανότητα να μπορεί να χειριστεί ακόμα και τα πιο απλά ζητήματα».

Σύμφωνα με τον Στέφανο Στεφάνου «από εκεί πέρα ο κόσμος παρακολουθεί», συμπληρώνοντας ότι «ο κόσμος θέλει λύσεις σε υπαρκτά και πολύ πιεστικά προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα το θέμα της ακρίβειας, που αφαιμάσσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και βάζει κάτω από μεγάλη πίεση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Εκεί η Κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει κατά πόσο έχει την ικανότητα το όραμα και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτά και άλλα ζητήματα. Μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να το κάνει», κατέληξε.

Tσιμίλλης: Η στάση των Οικολόγων ήταν αυτή που ήταν και πριν

Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό και για τον διορισμό της Αντωνίας Θεοδοσίου, η οποία προέρχεται από τους Οικολόγους, ως Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο ο Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος Οικολόγων  – Συνεργασία Πολιτών, Κυριάκος Τσιμίλλης είπε ότι η στάση των Οικολόγων ήταν αυτή που ήταν και πριν.

«Και θυμίζω και πριν τις εκλογές και ως την ημέρα των εκλογών, εμείς δεν στηρίξαμε την υποψηφιότητα του νυν Προέδρου…Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυτή του την επιλογή δείχνει να εκτιμά την παρέμβαση του Κινήματος και ειδικότερα το πολύτιμο οικολογικό έργο μέχρι τώρα της κυρίας Θεοδοσίου, αυτό το σημειώνουμε. Θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν είχαν ενημερωθεί για αυτό τον διορισμό, ο κ. Τσιμίλλης είπε πως δεν είχαν ενημερωθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέξας: «Πες αντίο στον μπαμπά στην κάμερα», είπε στον 3χρονο γιο της, τον σκότωσε και αυτοκτόνησε

Οι αρχές συνέταξαν ένα χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ωρών της ζωής μιας γυναίκας από το Τέξας προτού πυροβολήσει τον 3χρονος γιο της και στη συνέχεια...

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής...

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε φίλο του και ένα βρέφος 10 μηνών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 41χρονος άνδρας που το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαχαίρωσε τον αδερφό του και τραυμάτισε έναν 43χρονο, καθώς και ένα βρέφος 10...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: Τι συμβαίνει και τι σημαίνει σε 5 ερωτήσεις – απαντήσεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού...

Νότια Αφρική: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην Τζορτζ, στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι κάπου πενήντα...

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!