22.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 13:27

Προκλητικός ο Ακάρ: «Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο»

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, λέγοντας ότι «δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο».

Ο Χουλουσί Ακαρ, ανέφερε, επίσης, ότι εργάζονται για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης, ο Χουλουσί Ακαρ είπε ότι δεν θα δεχθούν πάνω από 6 μίλια στην Κρήτη.

Σε δηλώσεις του από τη Διοίκηση Στόλου Υποβρυχίων όπου επιθεώρησε το Piri Reis, ένα από τα υπό κατασκευή υποβρύχια κατηγορίας «Reis, ο Τούρκος ΥΠΑΜ είπε απευθυνόμενος στο στράτευμα, ότι τους περιμένουν σημαντικά και ολοκληρωμένα καθήκοντα την επόμενη περίοδο.

«Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε ένα βήμα πίσω στην προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο. Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση των δικαιωμάτων μας, ούτε θα επιτρέψουμε παραβίαση τους», είπε.

Ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε και στα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τονίζοντας τη σημασία των ειρηνικών μέσων και μεθόδων και του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων και την εκτόνωση της έντασης. Ωστόσο μίλησε για προσπάθειες της Ελλάδας να κατηγορήσει την Τουρκία για έννοιες όπως «νεο-οθωμανισμός», «ρεβιζιονισμός» και «επεκτατικός».

«Προσπαθούν να εμπλέξουν την Τουρκία χρησιμοποιώντας αυτές τις έννοιες με τρόπο που προκαλεί σύγχυση στους φορείς λήψης πολιτικών αποφάσεων, ειδικά μπερδεύοντας εκείνους που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις στη Δύση», είπε.

«Λέμε ότι αφενός γίνονται διερευνητικές συνομιλίες, αφετέρου γίνονται συνομιλίες στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και διαπραγματεύσεις για μείωση της έντασης. Ορίστε, περιμένουμε. Δεν έρχονται, όμως κάνουν κάθε είδους συκοφαντία εναντίον μας με ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς», υποστήριξε. Ισχυρίστηκε ότι η απόπειρα εισβολής της Ελλάδας κατά της Ανατολίας το 1919, με την ενθάρρυνση και την πρόκληση ορισμένων χωρών, ματαιώθηκε. «Τους λέμε: Μάθετε από την ιστορία, μην μπείτε σε μπελάδες, μην μπείτε σε νέες περιπέτειες, μην σπαταλάτε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των δικών σας ανθρώπων για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων χωρών. Σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι», ανέφερε.

Για τις πληροφορίες ότι «η Ελλάδα ετοιμάζεται να πάρει την απόφαση να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της Κρήτης από τα 6 μίλια στα 12 μίλια», ο Χουλουσί Ακαρ είπε, «δεν θα δεχτούμε περισσότερα από 6 μίλια».

Επικρίνοντας δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων ότι «η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα», ο Ακάρ είπε ότι «εμείς, ως Τουρκία, δεν έχουμε απειλήσει κανέναν. Δεν απειλήσαμε ποτέ την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος, αποτελεσματικός σύμμαχος. Ισχυρή Τουρκία, ισχυρές ΤΕΔ, ισχυρό ΝΑΤΟ, η ισχυρή συμμαχία. Θέλουμε να το ξέρουν όλοι αυτό».

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται στις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι το ψευδοκράτος «ιδρύθηκε, το θέμα είναι η αναγνώριση. Εργαζόμαστε για αυτό το θέμα. Λέμε στην Ελλάδα, μην κάνετε λάθος υπολογισμούς, μην ακολουθήσετε λάθος δρόμους και μάθετε από ιστορία. Πριν πέσει χιόνι στα βουνά που εμπιστεύεστε, μαζέψτε τα μυαλά σας. Η Άγκυρα θα επιστρέψει τυχόν λάθος λογαριασμό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Παπανώτας μετά την αποπομπή του: «Οι βεδουίνοι της πολιτικής με φάγανε. Καλή χώνεψη »

«Έλαβα πάνω από 3.000 μηνύματα συμπαράστασης και μόνο 3 υβριστικά», δήλωσε σήμερα ο Δημήτρης Παπανώτας, σχολιάζοντας την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να τον διαγράψει από...

Μ. Δαμιανός: Το ΓεΣΥ χρειάζεται γόνιμη συνεισφορά από όλους

Για να υπάρχει το ΓεΣΥ, να λειτουργεί και να προσφέρει το βέλτιστο προς τους πολίτες, χρειάζεται τη γόνιμη συνεισφορά όλων των φορέων της κοινωνίας,...

Προειδοποιεί η Αννίτα Δημητρίου για Τοπική Αυτοδιοίκηση και καλεί σε εγρήγορση – «Τα δύσκολα μετά τις 9 Ιουνίου»

Τα δύσκολα στην τοπική αυτοδιοίκηση (ΤΑ) ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά που θα πρέπει να φέρουμε εις πέρας μια δύσκολη μεταρρύθμιση,...

Προειδοποιεί το Ιράν το Ισραήλ: Επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα

Μήνυμα στο Ιράν ότι ήταν επιλογή του Ισραήλ να μην χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις και απειλή ότι «θα μπορούσε να είναι χειρότερα» έστειλαν ισραηλινοί αξιωματούχοι...

«Ενδείξεις» για κόμματα και υποψήφιους πίσω από παράνομες μετοικήσεις ψηφοφόρων-Οι «κόκκινοι» δήμοι και κοινότητες

Εντολή στις Επαρχιακές Διοικήσεις να καταγράψουν όλες τις στοιχειοθετημένες ή «ύποπτες» μετοικήσεις ψηφοφόρων ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου 2024, έδωσε ο...

Ανάλυση: Ισραήλ και Ιράν υποβαθμίζουν την επίθεση – Επιδιώκουν αποκλιμάκωση

Xαμηλούς τόνους τηρούν οι δύο πλευρές μετά το χτύπημα του Ισραήλ, σημειώνουν οι New York Times, σε μια στρατιωτική βάση στην ιρανική πόλη Ισφαχάν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!