28.2 C
Nicosia
Κυριακή 16 Ιούνιος 2024 | 20:23

ΠτΔ: Tεράστιες προοπτικές για ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Πολωνίας

Στις τεράστιες προοπτικές για ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Πολωνίας αναφέρθηκε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέζ Ντούντα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στην Πολωνία για επίσημη επίσκεψη, παρακάθισε χθες βράδυ σε επίσημο δείπνο μαζί με την πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, το οποίο παρέθεσε προς τιμή του ο Πολωνός Πρόεδρος και η σύζυγός του στη Βαρσοβία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος Ντούντα είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής της Κύπρου έγινε το 1364 από τον τότε Βασιλιά της Κύπρου Πέτρο Α’ στην πόλη της Κρακοβίας, την οποία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί σήμερα.

Αναφέρθηκε στην 20χρονη κοινή πορεία των δύο χωρών στην ΕΕ, αλλά και στις διπλωματικές σχέσεις που διατηρούν από το 1960, υπογραμμίζοντας ότι η Πολωνία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος Ντούντα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στάση της έναντι της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι «μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η σοφία με την οποία ο Πρόεδρος προσπαθεί για το καλό του έθνους του και να δώσει το παράδειγμα και σε άλλους».

Αναφέρθηκε ακόμη στην ενεργό πολωνική αρχαιολογική αποστολή η οποία βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη βοήθεια που έλαβε η Πολωνία από τις κυπριακές Αρχές για την ίδρυση ενός πολωνικού αρχαιολογικού κέντρου στην Πάφο, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν εντός των επόμενων μηνών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Πολωνία είναι το τρίτο κατά σειρά έθνος σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα τουριστών στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός αφίξεων στην Κύπρο από την Πολωνία αναμένεται φέτος να αυξηθεί.

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Κύπρου θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Πολωνία και η Κύπρος δεν γειτνιάζουν γεωγραφικά, αλλά είναι απίστευτο πόσες πολλές είναι οι ομοιότητες των δύο χωρών.

Ανέφερε ότι η γεωγραφία ήταν αυτή που καθόρισε και καθορίζει μέχρι σήμερα την ιστορική εξέλιξη των χωρών μας. Ο πολωνικός λαός κατάφερε να κερδίσει την ανεξαρτησία του, να διώξει την κατοχική δύναμη. Στην Κύπρο, είπε, «εμείς συνεχίζουμε αυτό τον αγώνα για να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε δημόσια την Πολωνία και τον λαό της για τη διαχρονική στήριξη για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου.

Αυτές οι μάχες που δίνουμε καθημερινά, είπε, όλα αυτά που έχουμε περάσει μέσα από την Ιστορία μας δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να είμαστε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει την παράνομη ρωσική εισβολή και κατοχή στην Ουκρανία. «Η πατρίδα μου, ο κυπριακός λαός, γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει εισβολή, τί σημαίνει κατοχή, τί σημαίνει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την όποια διαφορετική στάση», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι οι δύο χώρες 20 χρόνια μετά την ένταξή τους στην ΕΕ, «όχι μόνο έχουμε επωφεληθεί από την ΕΕ, αλλά έχουμε συνεισφέρει και στην εξέλιξη της ΕΕ» και μαζί με την Δανία, «αποτελούν το τρίο της Προεδρίας της ΕΕ, το 2025 και το πρώτο εξάμηνο του 2026».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όπως πράξαμε το 2011 και το 2012, αυτή τη φορά ακόμη καλύτερα θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

Στις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο Ντούντα, είπε, «με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε τις τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν για ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων».

Αναφέρθηκε στις χιλιάδες Πολωνούς επισκέπτες στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «πέραν των 35 πτήσεων κάθε βδομάδα, υπάρχει περισσότερη ζήτηση για επισκέψεις στην Κύπρο και θα ενθαρρύνουμε για περισσότερες πτήσεις εκατέρωθεν και το μεγάλο στοίχημα είναι η Πολωνία να καταστεί η 2η στη σειρά χώρα με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τουριστών στην Κύπρο».

Πέραν του τουρισμού, είπε, «υπάρχουν τεράστιες προοπτικές στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων ενώ εξέφρασε ευαρέσκεια για την αύξηση των εξαγωγών από την Κύπρο στην Πολωνία με το χαλλούμι να είναι τόσο ψηλά στις πωλήσεις, στην Πολωνία».

«Θέλω σήμερα να επαναλάβω, με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε την πολιτική βούληση να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για να κάνουμε περισσότερα. Και να είστε βέβαιος ότι από πλευράς της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Αναφέρθηκε και στη σημερινή του επίσκεψη στην Κρακοβία όπου θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο με νέους, λέγοντας ότι επισκέπτεται την Κρακοβία γιατί ο Πρόεδρος και η σύζυγός του όταν ήρθαν στην Κύπρο επισκέφθηκαν την Πάφο, που είναι η πόλη του Προέδρου Χριστοδουλίδη, «άρα, ανταποδίδω, φίλε Πρόεδρε, την επίσκεψη στη γενέτειρα σας».

Εξέφρασε περηφάνεια για την αρχαιολογική αποστολή στην Κύπρο και διαβεβαίωσε ότι «ως Κυβέρνηση θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε στην αποστολή».

Τέλος διαβεβαίωσε ότι οι δύο λαοί «ακριβώς λόγω της ισχυρής Ιστορίας τους, μαζί θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις».

Ολοκληρώνεται η επίσημη επίσκεψή στην Πολωνία

Ολοκληρώνει σήμερα Παρασκευή την επίσημη επίσκεψή στην Πολωνία ο Προέδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πραγματοποίησε την Πέμπτη στη Βαρσοβία συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία.

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα μεταβούν στην Κρακοβία όπου θα επισκεφθούν το Πανεπιστήμιο Jagiellonian.

Ο Πρόεδρος θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου και θα μιλήσει στους φοιτητές, ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση του στο Μουσείου του Πανεπιστημίου.

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα μεταβούν στο ιστορικό κέντρο της πόλης και θα επισκεφθούν το κάστρο Βάβελ, ενώ το μεσημέρι θα  παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας με τον Κυβερνήτη Ελάσσονος Πολωνίας.

Την κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούν η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραουνά, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο απόψε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Η ειρήνη δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συνθηκολόγησης της Ουκρανίας

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, προκειμένου «να υπάρξει...

EURO 2024: Σε δημοφιλή περιοχή του Αμβούργου, οι πυροβολισμοί εναντίον του άνδρα με το τσεκούρι

Μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς ένας άνδρας απείλησε αστυνομικούς με τσεκούρι κοντά σε ένα πάρκο φιλάθλων (fan zone) του Euro 2024,...

Ουκρανία: Ποιες χώρες δεν έχουν υπογράψει ακόμη το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου της Ελβετίας

Επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η τεράστια πλειονότητα των χωρών που συμμετείχαν στην πρώτη σύνοδο κορυφής για...

Αγνοούμενοι Κύπρου: «Ένα παλικάρι δύο μέτρα που γύρισε, πίσω μέσα σε ένα κασελάκι»

«Είμαι σίγουρη ότι σήμερα γιορτάζεις αδελφέ μου, γιατί το όνομά σου σβήστηκε από τον κατάλογο των αγνοουμένων και πέρασε στον κατάλογο των ηρώων και...

Ο Ηλιοφώτου ζητά παραίτηση της ηγεσίας της ΕΔΕΚ

Την παραίτηση της ηγεσίας της ΕΔΕΚ και της προκήρυξης συνεδρίου αξιώνει με τη δημόσια παρέμβαση του το στέλεχος του κόμματος και πρώην Δήμαρχος Στροβόλου...

Ποινική δίωξη για κακούργημα κατά γνωστού δικηγόρου της Αθήνας για κακοποίηση της συζύγου του

Ποινική δίωξη για κακούργημα κατά γνωστού δικηγόρου της Αθήνας για κακοποίηση της συζύγου του, άσκησε η εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Οι αστυνομικοί του τμήματος Ομονοίας πέρασαν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!