17.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 12:26

Ν.Παπαδόπουλος: Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ

Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, στην ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας για την επέτειο των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την Παρασκευή.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε ιστορική αναφορά σε όσους «δεν άκουσαν» αυτούς που δεν ήθελαν την Κύπρο στην Ευρώπη, αναφέροντας την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης Κύπρου-ΕΟΚ από τον Αρχ. Μακάριο, την υπογραφή της τελωνειακής ένωσης από τον Σπύρο Κυπριανού, την αίτηση ένταξης στην ΕΕ από τον Γιώργο Βασιλείου, κάνοντας αναφορά στον Γιάννο Κρανιδιώτη και το ελληνικό βέτο, και στον Γλαύκο Κληρίδη για συμμετοχή της Κύπρου στη διεύρυνση και σημειώνοντας τη μη αποδοχή του Σχεδίου Ανάν από τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα, επειδή κάποιοι δεν άκουσαν. Δεν άκουσαν εκείνους που δεν ήθελαν την Κύπρο στην Ευρώπη. Κυρίως όμως, βρισκόμαστε εδώ σήμερα, εντός της ΕΕ επειδή ο λαός μας δεν αποδέχτηκε τη μιζέρια και την ηττοπάθεια, δεν αποδέχτηκε το αφήγημα του αποκλεισμού της μικρής και αδύναμης Κύπρου, που δεν είχε θέση στην διεθνή πολιτική σκηνή», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι η πλήρης και ισότιμη ένταξη της Κύπρου στη «μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, χωρίς υποσημειώσεις, αστερίσκους, ουρές και παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, αποτέλεσε το μεγαλύτερο επίτευγμα της χώρας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επισήμανε ότι 20 χρόνια αργότερα, Κύπρος μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος, αναφερόμενος στη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου για την ΕΕ, οποία, όπως είπε, αποδείχτηκε και με την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, αλλά και με την πρωτοβουλία οικονομικής στήριξης του Λιβάνου από την ΕΕ για να αναχαιτιστούν οι μεταναστευτικές ροές από τη Συρία.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει σήμερα έναν σημαντικότατο ρόλο να διαδραματίσει για την ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ, αξιοποιώντας τα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο και να βοηθήσει έτσι στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ευρωπαϊκής κρίσης.

Παράλληλα, είπε ότι η ΕΕ αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο και εργαλείο στον αγώνα που δίνει ο κυπριακός ελληνισμός για δίκαιη λύση του Κυπριακού, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Μια Κύπρος ενωμένη, στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη, την ευημερία και την ανάπτυξη για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», σημείωσε.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για λύση του Κυπριακού, επιδιώκοντας ουσιαστικό και ενεργότερο ρόλο της ΕΕ και αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και κάθε δυνατότητα που μας παρέχει η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την αδιαλλαξία, την επιθετικότητα και την επεκτατικότητα της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και προσβλέπει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κοινού μέλλοντος για όλους τους λαούς της ΕΕ.

Ανέφερε ότι σήμερα η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί διαδοχικές κρίσεις και ορισμένες από τις δυσκολότερες προκλήσεις που είχε ποτέ ενώπιον της, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και ευρύτερα η ασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της ενεργειακής αυτονομίας, το μεταναστευτικό, ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης.

Την ίδια στιγμή, είπε, «βλέπουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να σείεται συθέμελα», καθώς, ανέφερε, η έξαρση του ακραίου και επικίνδυνου εθνικισμού οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της ΕΕ. «Βλέπουμε τις ίδιες δυνάμεις να λειτουργούν σήμερα εντός της ΕΕ και να θέλουν να καταστρέψουν όλα όσα οι ευρωπαϊκοί λαοί πέτυχαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα», πρόσθεσε, σημειώνοντας τον κίνδυνο να συρθεί η Ευρώπη ξανά σε περιπέτειες.

Είπε, ακόμα, ότι το ΔΗΚΟ πρωταγωνίστησε στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και θα συνεχίσει να συμβάλλει εποικοδομητικά και διεκδικητικά στο πλαίσιο των βασικών αρχών και αξιών πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η ίδια η οικοδόμηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

«Επιδιώκουμε μια προοδευτική, δημοκρατική Ευρώπη, μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής φροντίδας, μια Ευρώπη ευημερίας και ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον, μια Ευρώπη ασφάλειας και σιγουριάς για κάθε πολίτη», σημείωσε.

Κατέληξε ότι η προοπτική της  Ευρώπης πρέπει να παραμείνει δημοκρατική και προοδευτική «για να συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση, για να βελτιώσουμε ευρωπαϊκές πολιτικές, για να εμπλουτίσουμε ευρωπαϊκά κοινωνικά μέτρα, για να δώσουμε μάχες για φτηνότερη ενέργεια, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, για να προστατεύσουμε τα βέτο όλων των κρατών μελών της ΕΕ, για να συνεισφέρουμε στη δημιουργική διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Κύπρο και για τα παιδιά μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!