30.3 C
Nicosia
Παρασκευή 31 Μάιος 2024 | 16:59

Νομική Υπηρεσία: Το Ανώτατο απέρριψε αίτηση πρώην δημοσίων υπαλλήλων για το εφάπαξ

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα στις 19 Μαρτίου του 2024 τις αξιώσεις πρώην δημοσίων υπαλλήλων, σε σχέση με το ύψος του εφάπαξ ποσού, που είχαν δικαίωμα να λάβουν κατά την αφυπηρέτησή τους και επιδίκασε έξοδα υπέρ της Δημοκρατίας, αναφέρει σε ανακοίνωση το Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση το Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα αναφέρει ότι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο απάντησε ότι «δεν υπάρχουν αντικρουόμενες αποφάσεις από πλευράς Εφετείου ώστε να δικαιολογείται από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο να ενεργοποιήσει την εξουσία του και να αποφασίσει σε τρίτο και τελευταίο βαθμό (Άρθρο 9(2)(γ) του Ν.33/64), επί της αίτησης που καταχωρίσθηκε σε σχέση με το ύψος του εφάπαξ ποσού που πρώην δημόσιοι υπάλληλοι είχαν δικαίωμα να λάβουν κατά την αφυπηρέτησή τους».

Προσθέτει ότι «αίτημα των αιτητών ήταν να κριθεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο το κατά πόσον η απόφαση του Εφετείου να κρίνει ως συνταγματικές τις διαφοροποιήσεις των συντελεστών υπολογισμού του εφάπαξ πρώην δημοσίων υπαλλήλων προσέκρουε σε νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που αφορά στις μειώσεις απολαβών και συντάξεων, αλλά και στην αναστολή συντάξεων».

Αναφέρει επίσης ότι οι αιτητές είχαν αρχικά προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση του νόμου που προνοούσε μείωση του εφάπαξ ποσού που πρώην δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνταν να λάβουν κατά την αφυπηρέτησή τους και προσθέτει ότι «το πρωτόδικο δικαστήριο, βασιζόμενο σε προηγούμενη νομολογία, δικαίωσε τους αιτητές καταλήγοντας πως υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 23 του Συντάγματος».

Σύμφωνα με το Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα, «ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας εφεσίβαλε την πρωτόδική απόφαση, με το Εφετείο ομόφωνα να κρίνει ως λανθασμένη την πρωτόδικη κρίση του δικαστηρίου και να την παραμερίζει».

Αναφέρει ότι «μετά από την εξέλιξη αυτή, οι αιτητές προσέφυγαν στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να αποφασίσει κατά πόσον υπάρχει αντίφαση μεταξύ της απόφασης Κουτσελίνη-Ιωαννίδου κ.ά v. Δημοκρατίας κ.ά, η οποία αφορούσε στην αναστολή της καταβολής σύνταξης σε συνταξιούχους που λάμβαναν μισθό από αξίωμα που ανέλαβαν μετά από τη συνταξιοδότησή τους, της απόφασης Χαραλάμπους κ.ά. v. Δημοκρατίας που αφορούσε στις έκτακτες αποκοπές από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, και την απόφαση Δημοκρατία v. Αυγουστή που αφορούσε στις μειώσεις απολαβών και συντάξεων που έγιναν επίσης προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα ότι «σύμφωνα με τον ισχυρισμό των αιτητών ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το Εφετείο δεν ακολούθησε την απόφαση στην Κουτσελίνη-Ιωαννίδου κ.ά v. Δημοκρατίας κ.ά., η οποία, όπως ισχυρίστηκαν, αντανακλά τις ορθές αρχές δικαίου, και ζήτησαν από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο να ενεργοποιηθεί η εξουσία του να εκδικάσει την αίτηση, ώστε να αποφασίσει επί αυτής σε τρίτο και τελευταίο βαθμό (Άρθρο 9 (2)(γ) του Ν.33/64)».

Εξετάζοντας το θέμα, όπως αναφέρει το Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα, «το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο προχώρησε σε απόρριψη της αίτησής  τους, λέγοντας ότι αυτή δεν πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 9(2)(γ) του Ν. 33/64 για εξέταση του θέματος από το τριτοβάθμιο δικαστήριο».

Και τούτο, προσθέτει, «διότι η αίτησή τους δεν καταδείκνυε αντικρουόμενες ή αντιφατικές αποφάσεις του Εφετείου, ήτοι Κουτσελίνη-Ιωαννίδου κ.ά v. Δημοκρατίας κ.ά,  Χαραλάμπους κ.ά. v. Δημοκρατίας και Δημοκρατία v. Αυγουστή αφού αυτές ήταν αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου κι όχι του Εφετείου».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα, «το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τονίζοντας ότι οι διαφορές προέκυπταν όχι από διαφορετική νομική αντίκριση αλλά από διαφορετικά γεγονότα και διαφορετικά έννομα αγαθά που εδράζονταν σε διαφορετικά νομοθετήματα, έκρινε την παρούσα υπόθεση με βάση τα δικά της δεδομένα, αναφέροντας ότι οι αιτητές δεν είχαν δικαίωμα συγκεκριμένου ύψους εφάπαξ».

«Κατ’ επέκταση, η κρίση του Εφετείου ότι οι αιτητές δεν είχαν αποκρυσταλλωμένο δικαίωμα σε συγκεκριμένο ποσό εφάπαξ δεν αντιμάχεται την πάγια νομολογία επί του ζητήματος αυτού, αλλά συμβαδίζει με αυτήν», καταλήγει το Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα.

Την υπόθεση, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, χειρίστηκε η Έλενα Συμεωνίδου, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λάρνακα: Εργαζόμενοι της Kition ζήτησαν στήριξη από τον Βαφεάδη

Έξω από το Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοια και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας, όπου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρία της Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας...

Eξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου: Ξεκινούν δοκιμές σε χιλιάδες ασθενείς στη Βρετανία

Χιλιάδες καρκινοπαθείς στην Αγγλία πρόκειται να έχουν πρόσβαση σε μία νέου τύπου θεραπεία που χρησιμοποιεί εξατομικευμένα εμβόλια για την καταπολέμηση τoυ καρκίνου. Πρόκειται για δυνάμει...

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι λένε πως εκτόξευσαν πύραυλο κατά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ως απάντηση στα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας...

Ιαπωνία: Έδωσε 62,2 δισ. δολάρια για να σώσει το γιεν

Στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν την πρώτη παρέμβαση της χώρας στην αγορά συναλλάγματος εδώ και δύο χρόνια, η οποία και ήρθε μετά τη...

Τελετή κατά τον επαναπατρισμό των λειψάνων Ελλήνων Οπλιτών από την Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων εννέα Ελλήνων Οπλιτών από την Κυπριακή Δημοκρατία, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στην Αεροπορική Βάση...

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ το Temu ως μεγάλη πλατφόρμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε επίσημα το Temu ως πολύ μεγάλη επιγραμμική πλατφόρμα (VLOP) στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Το Temu είναι μια διαδικτυακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!