20.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 1:36

Να συμμετέχουν στα κοινά και να διεκδικούν, ενθαρρύνει ο ΠτΔ τους νέους

Να συμμετέχουν στα κοινά και να διεκδικούν, ενθάρρυνε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τους νέους, σε συζήτηση με μαθητές λυκείων σε εκδήλωση στη Λευκωσία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Έτους Νεολαίας 2024.

Στη συζήτηση, με θέμα τη συμμετοχική δημοκρατία και τους νέους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι όλα τα έτη της διακυβέρνησής του είναι έτη νεολαίας, και τόνισε τη σημασία αξιοποίησης την τεχνολογίας για ενημέρωση των νέων για τα θέματα που τους απασχολούν. Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση εργάζεται για την εισαγωγή και τεχνικών γυμνασίων, στο ίδιο μοντέλο με τα αθλητικά και μουσικά γυμνάσια αλλά και ότι θα προχωρήσει με αυτόματη εγγραφή των νέων στους εκλογικούς καταλόγους.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνιζε η Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια του ΟΝΕΚ, Μαρία Μιλτιάδου, συμμετείχαν και η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου και ο Πρόεδρος του ΔΣ ΟΝΕΚ, Κλεάνθης Κουτσόφτας.

Η συμμετοχή των νέων στα κοινά, θέματα που αφορούν τις υποδομές και την ύλη των μαθημάτων στα σχολεία, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η ίση πρόσβαση, και ο αθλητισμός, ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που έθεσαν οι μαθητές στις ερωτήσεις τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε ερωτήσεις από μαθητές των Λυκείων Κύκκου Β’, Αποστόλου Βαρνάβα, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολης, της ιδιωτικής Σχολής ΦΟΡΟΥΜ, της Σχολής Κωφών και εκπροσώπους οργανώσεων νεολαίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Προέδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις κάθε μέρα, που, κατά κύριο λόγο αφορούν τη νέα γενιά, η οποία, όπως είπε, θα κληθεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις αυτές και, είτε θα δει τα οφέλη ή τις αρνητικές συνέπειες αυτών των αποφάσεων.

Αποφάσισαν, όπως είπε, ότι το 2024 θα είναι έτος νεολαίας, αλλά σημείωσε ότι αυτή είναι η αφετηρία καθώς «κάθε έτος είναι έτος νεολαίας». Θέλουμε, είπε, σε αυτές τις αποφάσεις «να συμμετέχετε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», σημειώνοντας ότι αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την συμμετοχική δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος ρώτησε τους μαθητές που ήταν παρόντες και έχουν κλείσει τα 17, πόσοι έβγαλαν εκλογικό βιβλιάριο, με μικρό αριθμό να σηκώνουν τα χέρια τους. Σημείωσε ότι μόνο πέντε από τους περίπου 15 έβγαλαν εκλογικό βιβλιάριο και διερωτήθηκε γιατί οι νέοι δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία της συμμετοχής, λέγοντας ότι δεν φταίνε αυτοί γι’ αυτό. «Εμείς φταίμε, γιατί δεν σας πείσαμε ότι η συμμετοχή σας κάνει διαφορά», πρόσθεσε.

Ξεκινούν από φέτος, είπε, με όλα τα οργανωμένα σύνολα της νεολαίας, να δουν πως αξιοποιώντας την τεχνολογία να συμμετάσχουν οι νέοι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

«Για όσο θα είμαστε στη διακυβέρνηση του τόπου θέλουμε τους νέους να συμμετέχουν», είπε.

Αναφέρθηκε σε στερεότυπα που υπάρχουν στην κοινωνία με αφορμή το ερώτημα που τέθηκε μέσω της Κυβερνητικής πλατφόρμας “Φωνή του Πολίτη”, αν θα πρέπει να μπορούν οι νέοι να ψηφίζουν από τα 16 και την άρνηση της πλειοψηφίας, σημειώνοντας ότι οι νέοι πρέπει οι ίδιοι να διεκδικούν τη συμμετοχή τους και να μην περιμένουν άλλους να τους δώσουν οτιδήποτε.

Μια μαθήτρια που δεν έβγαλε εκλογικό βιβλιάριο, η Αγγέλικα, είπε ότι δεν το έπραξε γιατί δεν ήταν ενημερωμένη αρκετά ενώ σημείωσε ότι δεν μαθαίνουν στο σχολείο για πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που να δώσει ώθηση στους νέους να ψηφίσουν.

Η Υπουργός Παιδείας, είπε, σχετικά με αυτό ότι, «είχαμε ξεχάσει για πολλά χρόνια» ότι οι μαθητές θα έρθουν στην ηλικία των 16-17 χρόνων και θα χρειαστεί όχι μόνο να έχουν άποψη αλλά να είναι ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου.  Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση άρχισε από την πρώτη στιγμή να αλλάζει τα αναλυτικά προγράμματα στα σχολεία και ότι δίνεται βάση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, και στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης των νέων.

Η Αριάνα, μαθήτρια της Σχολής Κωφών, έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέμα πρόσβασης στις πληροφορίες.

«Έχουμε αποτύχει ως κοινωνία από την στιγμή που δεν υπάρχει ίση πρόσβαση σε όλους τους πολίτες», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας ότι είναι κάτι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η συζήτηση στράφηκε και στο θέμα εργοδότησης των νέων, όταν η Μαρίνα Ροδοσθένους, μαθήτρια του Λυκείου Κύκκου Β, έθεσε το θέμα φυγής νέων στο εξωτερικό για εργασία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το πιο σημαντικό είναι να έχουν οι νέοι τις ίδιες ευκαιρίες που έχουν και στο εξωτερικό και ότι ένα από τα θέματα που έχουν θέσει ως Κυβέρνηση είναι πως συνδέεται η εκπαίδευση της χώρας με την αγορά εργασίας. Είπε επίσης ότι πρέπει να δοθεί ώθηση στην τεχνική εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι οι κλάδοι πληροφορικής και τεχνολογίας είναι το μέλλον και ότι δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό στην Κύπρο και φέρνουν οι εργοδότες από το εξωτερικό.

Οι μαθητές, ερωτηθέντες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπαν ότι κάνουν επαγγελματικό προσανατολισμό στην τρίτη λυκείου, με τον ίδιο να σημειώνει ότι είναι από την έκτη δημοτικού που πρέπει να ξεκινήσει, αυτό, ούτως ώστε όταν φτάνουν στην τρίτη γυμνασίου να μπορούν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους. Αυτό, είπε, είναι και ο στόχος της Κυβέρνησης.

Μία άλλη μαθήτρια, η Χριστίνα, είπε ότι δεν είχαν ενημέρωση στο γυμνάσιο για τις τεχνικές σχολές όταν ήταν στο γυμνάσιο, ενώ στα ιδιωτικά έχουν πολύ καλή ενημέρωση γι’ αυτά τα θέματα.

«Εργαζόμαστε να δούμε πως να έχουμε και τεχνικό γυμνάσιο» στο ίδιο μοντέλο με τα αθλητικά και μουσικά γυμνάσια», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας τη σημασία των τεχνικών σχολών.

Η Υπουργός Παιδείας είπε ότι έχουν δει αυτά «τα λάθη» από την αρχή και ότι έχει γίνει ένας προγραμματισμός αφού δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη, όπως είπε.

Τον Σεπτέμβριο ξεκινά ο επαγγελματικός προσανατολισμός από την έκτη δημοτικού με ομάδες εμπειρογνωμόνων που δουλεύουν στην αγορά, για καλύτερη ενημέρωση των μαθητών, σημείωσε.

Ο Προέδρος του ΟΝΕΚ σημείωσε ότι έχουν προγράμματα εκπαιδευτικά στο πολύκεντρα του ΟΝΕΚ σε όλες τις επαρχίες για να μπορούν οι νέοι να εντοπίσουν τα ταλέντα και δεξιότητες τους με πολύ χαμηλό κόστος, ενώ εκεί μπορούν να ενημερωθούν και για ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ακόμη ένας μαθητής της Σχολής Κωφών, ο Γρηγόρης, έθεσε το ζήτημα έλλειψης υποδομών για αθλήματα όπως το δικό του, το τένις, σημειώνοντας ότι, οι νέοι αθλητές προσπαθούν μόνοι τους για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Η Υπουργός Παιδείας, είπε ότι είναι στους σχεδιασμούς του ΚΟΑ το θέμα διασύνδεσης της υγιούς απασχόλησης με τον αθλητισμό με τα σχολεία και για σκοπούς εντοπισμού ταλέντων.

Η Ηλιάδα Χριστοδούλου, μαθήτρια του αθλητικού τμήματος του Λυκείου Κύκκου Β’ είπε ότι ο αρχικός στόχος ήταν η διευκόλυνση των αθλητών, αλλά ότι δέχονται πολλή πίεση λόγω του φόρτου των μαθήματων, με αποτέλεσμα αρκετοί αθλητές να αποχωρούν από το αθλητικό σχολείο ενώ να μειώνεται και το ενδιαφέρον για φοίτηση σε αυτό.

Η Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι είχε υπόψη της το θέμα.

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε στο τέλος της συζήτησης ότι, «προετοιμάζουμε παιδιά για ένα κόσμο αβέβαιο» και ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι «θα πρέπει να καλλιεργήσουμε από πολύ νωρίς», από τις ηλιακές των 4-5, εκείνες τις ικανότητες και δεξιότητες που να τα κάνουν ικανά να μπορέσουν να επιβιώσουν, να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις και να πορεύονται σωστά σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε όπως γίνουν τέτοιες συζητήσεις και σε άλλες επαρχίες και στα ορεινά.

Νωρίτερα, ο κ. Κουτσόφτας στον χαιρετισμό του, είπε ότι ο ΟΝΕΚ ανέλαβε το ρόλο του συντονιστή του Έτους Νεολαίας, και ευχαρίστησε τον Προέδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που τους έδειξε σε αυτό το έργο που καλούνται να φέρουν εις πέρας.

Το Έτος Νεολαίας, είπε, δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε τις φωνές και τις ιδέες των νέων ανθρώπων και να ανακαλύψουμε τον τρόπο με τον οποίο η νεολαία μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη διαμόρφωση της κοινωνίας.

Βασικοί στόχοι του Έτους Νεολαίας, πρόσθεσε, είναι η προώθηση της συμμετοχής των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η προώθηση της συμπερίληψης, και των ίσων ευκαιριών, η ενίσχυση των δεξιοτήτων τους για ένταξή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, και η ενίσχυση της ψυχικής υγείας τους.

Στην εκδήλωση έγινε επίσης παρουσίαση της διαδραστικής ιστοσελίδας Εθνικού Έτους Νεολαίας, στην οποία υπάρχουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες για το Έτος γενικά ενώ θα μπορούν οι νέοι να ανεβάζουν τις δικές τους εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους Νεολαίας.  Για περισσότερες πληροφορίες: onek.org.cy/yearofyouth

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!