22.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 13:41

Μ. Χαρτσιώτης: Προτεραιότητα μια κουλτούρα απαλλαγμένη από φαινόμενα βίας, είπε ο

Η ανάγκη για καλλιέργεια κουλτούρας και νοοτροπίας ισότητας και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, απαλλαγμένης από φαινόμενα βίας και κακοποίησης, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Κυβέρνησης ευρύτερα, είπε ο αρμόδιος Υπουργός Μάριος Χαρτσιώτης.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης εκπαιδευτικών σεμιναρίων των λειτουργών υγείας πρώτης γραμμής, που διοργανώνει ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην ψήφιση την τελευταία πενταετία των νομοθεσιών για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας σε βάρος των γυναικών που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, της παρενόχλησης, της παρενοχλητικής παρακολούθησης και του σεξισμού.

Σπουδαίας σημασίας, σημείωσε, ήταν και η θέσπιση του αδικήματος της γυναικοκτονίας ως ιδιώνυμου αδικήματος στον εφαρμοστικό νόμο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Ο κ. Χαρτσιώτης επεσήμανε ότι σημαντικές βελτιώσεις έχουν σημειωθεί και στον Ποινικό Κώδικα, όπου έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως ο ορισμός του αδικήματος του βιασμού, σύμφωνα με ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να συνάδει πλήρως με σύγχρονες θυματοκεντρικές προσεγγίσεις και αντιλήψεις. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε, έχουν αναθεωρηθεί και τα Πρωτόκολλα για τις υποθέσεις σεξουαλικής βίας και βιασμών που εφαρμόζει η Αστυνομία, ενισχύοντας τις προσπάθειες για παροχή εξατομικευμένης προστασίας, με πλήρη σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των θυμάτων.

Το πλαίσιο αυτό, συνέχισε, ενισχύθηκε από μια σειρά σημαντικών θεσμικών αλλαγών, όπως είναι η δημιουργία του πολυθεματικού «Σπιτιού της Γυναίκας», η σύσταση του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών κάτω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η λειτουργία του Κέντρου «Νήμα» για παροχή εξειδικευμένης στήριξης στα ενήλικα θύματα σεξουαλικής βίας.

Παρόλο, είπε ο Υπουργός, που η υιοθέτηση και εφαρμογή σαφών και ισχυρών νομοθεσιών, κανονισμών και πρωτοκόλλων, σε σχέση με την ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας, αποτελεί θεμελιακή προϋπόθεση για την εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας και κακοποίησης, αυτό δεν φαίνεται να είναι δυστυχώς αρκετό.

«Αυτό που απαιτείται επιπρόσθετα είναι η απονομιμοποίηση της βίας εναντίον των γυναικών, μέσα από την αποδόμηση των καθημερινών στάσεων, αντιλήψεων και νοοτροπιών που την εκτρέφουν και την ενισχύουν. Καμία πολιτική, νομοθετική ή διοικητική προσπάθεια για αντιμετώπιση της βίας δεν μπορεί να επιτύχει, εκτός εάν προηγηθούν βαθιές και ουσιαστικές τομές, οι οποίες θα εδράζονται στην καλλιέργεια μηδενικής ανοχής απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, καθώς και στην εμπέδωση κουλτούρας ισότητας και πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Η σημερινή δράση επιμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας, είπε, εντάσσεται ξεκάθαρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση αυτή, σημείωσε.

Διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά και συντονισμένα με όλους τους κρατικούς και μη εταίρους μας, προκειμένου οι νέες νομοθεσίες και τα νέα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας να μπορέσουν να αξιοποιηθούν πλήρως και να εφαρμοστούν στην πράξη αποτελεσματικά και χωρίς καθυστέρηση. Επενδύουμε στην πρόληψη, στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών και της κοινωνίας των πολιτών γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα έμφυλης βίας και στοχεύουμε στην πλήρη εξάλειψη του φαινομένου», συμπλήρωσε.

Είπε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να επιμορφωθούν 75 συνολικά λειτουργοί υγείας σε παγκύπρια βάση, ενώ θα ακολουθήσουν εκπαιδεύσεις κοινωνικών λειτουργών, λειτουργών εκπαίδευσης, αστυνομικών και άλλων επαγγελματιών που ασχολούνται με τον χειρισμό περιστατικών έμφυλης βίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!