17.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 23:54

Με τις υποσχέσεις της ΕΕ στο Λίβανο ο Χριστοδουλίδης – Τι συζήτησε με την Φον Ντε Λάιεν

Σε εξαιρετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Κυριακή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης και η κ. φον ντερ Λάιεν βρέθηκαν στην Αθήνα, με αφορμή το 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει, με συγκεκριμένο τρόπο, την Κυπριακή Δημοκρατία για αποτροπή μεταναστευτικών ροών προς το έδαφός της.

Παράλληλα, συζητήθηκαν τα μηνύματα που αναμένεται να μεταφέρει αύριο στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εκ μέρους της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να απασχολήσει το επικείμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

600.width-800

200_FTmpZA1.width-800

Υπενθυμίζεται ότι, η προσέγγιση της Κυβέρνησης είναι πως το ζήτημα που έχει προκύψει εκ νέου με τον Λίβανο, θα πρέπει να επιλυθεί από την ΕΕ, η οποία διαθέτει τα εργαλεία για κάτι τέτοιο.

Η ΕΕ ήδη προσφέρει οικονομική βοήθεια στον Λίβανο. Αυτό που η κυπριακή Κυβέρνηση επιδιώκει είναι το ύψος της βοήθειας να αυξηθεί στο πλαίσιο μιας πιο εξειδικευμένης συμφωνίας με τη γειτονική χώρα, η οποία θα διασυνδέει τα χρήματα αυτά με υποχρέωση, από πλευράς Λιβάνου, να ελέγχει καλύτερα την ακτογραμμή του και να μην επιτρέπει την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Η Λευκωσία προτείνει, μάλιστα, να αναλάβει η ίδια η ΕΕ μέρος του βάρους, με την αξιοποίηση της Frontex, η οποία θα μπορούσε να συνδράμει στις προσπάθειες του Λιβάνου. Από πλευράς ΕΕ, η ιδέα φαίνεται να αξιολογείται θετικά, ωστόσο μέχρι στιγμής ο Λίβανος, μια χώρα ιδιαίτερα ασταθής, που ακροβατεί ανάμεσα σε πολύ λεπτές ισορροπίες, παρουσιάζεται αρνητικός έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου. Θα μπορούσε, όμως, το οικονομικό κίνητρο να αποτελέσει μοχλό πίεσης. Το ίδιο ισχύει και για εμπλοκή της Europol, η οποία θα μπορούσε να συνδράμει στις προσπάθειες για πάταξη των κυκλωμάτων διακίνησης.

Αναχωρεί το πρωί της Δευτέρας για τον Λίβανο ο Πρόεδρος μαζί με τους ΥΠΕΞ και ΥΠΕΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα αναχωρήσει το πρωί της 8ης Απριλίου για τη Βηρυτό, όπου κατά την άφιξή του θα τον υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.

Προστίθεται ότι στη συνέχεια θα μεταβούν στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο, όπου θα γίνει επίσημη τελετή υποδοχής και θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Πρωθυπουργό Μικάτι, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Συμπληρώνεται ότι ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπερί.

Σημειώνεται ότι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στη Βηρυτό οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της ΚΥΠ και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο Επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο το απόγευμα της ίδιας μέρας, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πασχαλινό μήνυμα Προέδρου – Εργαζόμαστε για απελευθέρωση της πατρίδας – Διασφαλίζουμε οικονομική σταθερότητα

Εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας, ανέφερε στο τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος...

Στην Κύπρο το Άγιο Φως με όλες τις τιμές – Όλα έτοιμα για την Ανάσταση

Προσευχόμαστε όπως το Αγιο Φως φωτίσει το νου και τις καρδιές των ισχυρών της γης, ώστε να εργαστούν ειλικρινά για την ειρήνη και τη...

Η Ρωσία έβαλε στη λίστα των «καταζητούμενων προσώπων» τον Ζελένσκι

Στη λίστα «καταζητούμενων προσώπων» έβαλε η Ρωσία τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών. Κίνηση η οποία έγινε χωρίς...

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμό στη Σταυρούπολη

Νεκρός έπεσε ένας άνδρας το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από διερχόμενο όχημα στην οδό Τσιτσάνη, στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με το...

Live – Ιεροσόλυμα: Παρακολουθήστε την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Στις 19.30 αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το Άγιο Φως, από τα Ιεροσόλυμα. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον...

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στη Σάμο, στο Βαθύ. Όπως έγινε γνωστό, τον πατέρα της σκότωσε η 49χρονη κόρη του, μέσα στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!