Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε το Σάββατο ότι δεν διασυνδέεται σε καμιά απολύτως περίπτωση με τη μία ή την άλλη πλευρά, στην αντιπαράθεση γενικού εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη και γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προσερχόμενος σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης, ο πρόεδρος ανέφερε ότι η αντιπαράθεση που υπάρχει είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν ερωτήματα για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση στο θέμα, ο πρόεδρός της Δημοκρατίας είπε ότι «κάποιοι επιδιώκουν, για τους δικούς τους λόγους που δεν με αφορούν, να με διασυνδέσουν με τη μια ή την άλλη πλευρά. Δεν διασυνδέομαι σε καμία απολύτως περίπτωση. Εξάλλου, αν ήθελα ή αν επιθυμούσα να το πράξω θα μπορούσα να το πράξω».
«Είναι μια ατυχέστατη, δυσάρεστη, θεωρώ, εξέλιξη αυτή η αντιπαράθεση που υπάρχει. Υπάρχει σαφής διάκριση των εξουσιών, η όποια απόφαση του δικαστηρίου θα είναι σεβαστή από εμένα σε απόλυτο βαθμό. Δεν έχω να αναφέρω τίποτε άλλο για το συγκεκριμένο θέμα. Βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης, δεν πρόκειται να αναφέρω τίποτε άλλο», είπε.
Σε ερώτηση τι θα κάνει αν ο ίδιος κληθεί από το Δικαστήριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι δεν θα αρνηθεί να παρουσιαστεί αν τον καλέσει το δικαστήριο, αφού σέβεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ως ο θεματοφύλακας του Συντάγματος, τη δικαιοσύνη.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο γενικός ελεγκτής αναφέρει πως «η δήθεν μεταρρύθμιση» που πρόκειται να γίνει «έχει ως στόχο τον ίδιο», ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει δηλώσεις του οποιουδήποτε.
«Οι προθέσεις μας για μετεξέλιξη και της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έγιναν στις 29 Ιανουαρίου 2024 πριν να υπάρχει οτιδήποτε και αυτά είναι προεκλογικές μου δηλώσεις στις οποίες προχωρούμε, και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε», ανέφερε.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ τον κατηγορεί ως «επιτήδειο ουδέτερο» για το θέμα με τη Νομική και την Ελεγκτική Υπηρεσία, καλώντας τον να παρέμβει, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αν μπορούσε να είχε αποφευχθεί η σύγκρουση αυτή θα ήταν η θετικότερη εξέλιξη για τον ίδιο. Πρόσθεσε ότι για να μην έχει αποφευχθεί σημαίνει ότι αυτοί που αποφάσισαν να προχωρήσουν ήθελαν να προχωρήσουν.