16.9 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Μάιος 2024 | 1:34

Λάρνακα: Η πόλη που αλλάζει, αναπτύσσεται και βελτιώνεται

Δικαίως τα βλέμματα των Κυπρίων το Νοέμβριο ήταν στραμμένα στην Λάρνακα, αφού το Μουσείο του Φεγγαριού – Museum of the Moon, δημιούργησε εντυπωσιακές εικόνες στην Πλατεία Ζουχούρι, όπου και φιλοξενήθηκε.

Μάλιστα, μετά από παράκληση του κοινού, ανά το παγκύπριο, και λόγω της αθρόας προσέλευσης, έμεινε περισσότερες μέρες από ότι ήταν προγραμματισμένο.

Είναι γεγονός ότι η Λάρνακα τα τελευταία χρόνια αλλάζει, διαμορφώνει το δικό της χαρακτήρα και προχωρεί με ριζική αναμόρφωση του κέντρου της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η ανάπλαση της Πλατείας Ζουχούρι.

Στην «καρδιά» της Λάρνακας υλοποιήθηκε ένα καθοριστικό έργο για την πόλη, το οποίο αναζωογόνησε το «επιχειρείν» και έδωσε μία νέα πνοή. Η πλατεία αποτελεί κόσμημα για την πόλη, καθώς προσφέρει μια διαφορετική μορφή ψυχαγωγίας τόσο στους ντόπιους, όσο και στους ξένους επισκέπτες της, οι οποίο φαίνεται να «αγκάλιασαν» τη νέα και βελτιωμένη εκδοχή της.

Πρόκειται για το έργο της ανακατασκευής της αυλής και της αποκατάσταση τμήματος του εμπορικού συγκροτήματος «Ζουχούρι», το οποίο κόστισε πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το τέμενος Ζουχούρι, όπως και το συγκρότημα οικοδομών, το οποίο αφορά κυρίως σε καταστήματα, είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Λάρνακας. Μάλιστα, ολόκληρο το συγκρότημα έχει κηρυχθεί αρχαίο μνημείο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Ο χώρος στον οποίο έχουν γίνεται τα έργα ανάπλασης, βρίσκεται μεταξύ του μεταξύ του τεμένους Μπουγιούκ και του Ιερού Ναού του Αγίου Λαζάρου. Πρόκειται για ένα κτίσμα του 19ου αιώνα, το οποίο αποτέλεσε σημαντικό μουσουλμανικό κέντρο, γι’ αυτό και τόσο το τέμενος, όσο η αυλή, η Δημοτική Αγορά, όπως και τα περισσότερα καταστήματα της περιοχής είναι τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας.

Το εν λόγω οικοδόμημα έμενε για δεκαετίες ολόκληρες αναξιοποίητο με αποτέλεσμα να αφεθεί στο χρόνο και να χρήζει άμεσης αποκατάστασης. Στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών, κατεδαφίστηκαν υφιστάμενα παράνομα κτίσματα και κατασκευάστηκαν νέα πλακόστρωτα, χώροι πρασίνου, αλλά και χώροι ανάπαυσης. Αποκαταστάθηκαν και συντηρήθηκαν οι εσωτερικές όψεις όλων των κτηρίων στο συγκρότημα «Ζουχούρι», ενώ αναβαθμίστηκε τόσο ο ξενώνας, ο οποίος πλέον φιλοξενεί καλλιτεχνικές και όχι μόνο εκδηλώσεις, όσο και το ισόγειο κτήριο, με στόχο τη χρήση του ως διεύθυνση και γραφείο πληροφοριών.

Στόχος του όλου σχεδιασμού ήταν η λειτουργική, αισθητική και ποιοτική βελτίωση των χώρων και των οικοδομών, καθώς και η λειτουργική σύνδεση της αυλής του οικοδομικού συμπλέγματος με τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και το οδικό δίκτυο της περιοχής, με τέτοιον τρόπο που να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους δημότες και επισκέπτες της Λάρνακας.

Προς υλοποίηση δύο νέα μεγάλα έργα στη Λάρνακα

Ο Δήμος Λάρνακας προχωρεί στην πιο ριζική αναμόρφωση του κέντρου της πόλης του Ζήνωνα με δύο μεγάλα έργα.

Συγκεκριμένα, του έργου «Ανάπλαση οδών και διευκόλυνση ΑΜΕΑ στο Αστικό Κέντρο της Λάρνακας-Φάση Β’» και «Ανάπλαση Πλατείας Ακροπόλεως Πλατείας Αλκής και δρόμων στη γύρω περιοχή στη Λάρνακα».

Τα έργα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτικής συνοχής «Θάλεια 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα και σε ανακοίνωση του ο Δήμος Λάρνακας επισήμανε τα εξής δύο εντυπωσιακά έργα:

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΑΛΚΗΣ ΚΑΙ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ

Περιγραφή Έργου: Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση των Πλατειών Ακροπόλεως και Αλκής και αφορά στη βελτίωση και ανακατασκευή των υφιστάμενων δρόμων με αφαίρεση των ασφαλτικών στρώσεων και τοποθέτηση κυβόλιθων, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αναβάθμιση συστήματος ομβρίων υδάτων, αναβάθμιση και υπογειοποίηση υποδομών και δικτύων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, καθώς και τον εξωραϊσμό και βελτιστοποίηση της περιοχής με την αύξηση του πρασίνου, την εγκατάσταση υδάτινου στοιχείου και τοποθέτηση σύγχρονου αστικού εξοπλισμού.

Το Έργο θα αποτελεί συνέχεια του Έργου Ανάπλαση οδών και διευκόλυνση ΑμεΑ – Φάση Β.

Στόχος του Έργου είναι η αισθητική, λειτουργική και ποιοτική αναβάθμιση του χώρου / περιοχής και η εξασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς διακίνησης πεζών και οχημάτων και ιδιαίτερα η εφαρμογή όλων των διευκολύνσεων για ΑΜΕΑ.

Περιλαμβάνει τις οδούς: Λουκή Ακρίτα, Ορφέως Γλάδστωνος (τμήμα), Κωνσταντίνου Καλογερά (τμήμα) και Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου (τμήμα).

Η Μελέτη έγινε από το Γραφείο F. Modinos and SA Vrahimis Architects and Engineers

Αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο 2024 και θα διαρκέσει 18 μήνες. Το κόστος αναμένεται να ανέλθει στα € 3.7 εκ.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027» με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΑμεΑ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – ΦΑΣΗ Β’

Περιγραφή Έργου: Το έργο ανάπλασης οδών και διευκόλυνσης ΑμεΑ – Φάση Β, που βρίσκονται στο Αστικό κέντρο της Λάρνακας, αφορά στη βελτίωση και ανακατασκευή των υφιστάμενων δρόμων με αφαίρεση των ασφαλτικών στρώσεων και τοποθέτηση κυβόλιθων, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αφαίρεση παρόδιων χώρων στάθμευσης (εκτός χώρων προμηθευτικών οχημάτων), αναβάθμιση συστήματος ομβρίων υδάτων, αναβάθμιση υποδομών και δικτύων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, την υπογειοποίηση υπηρεσιών, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και σημείων ηλεκτρονικής ενημέρωσης των χρηστών, αναβάθμιση του φωτισμού, οδική σήμανση καθώς επίσης και τη διαρρύθμιση της τροχαίας κίνησης.

Το υπό αναφορά οδικό δίκτυο αποτελεί σημαντική οδική σύνδεση των υφιστάμενων έργων ανάπλασης που κατασκεύασε ο Δήμος Λάρνακας τα τελευταία χρόνια μέσω πολεοδομικών και συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Το έργο αφορά στη βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου και συνδέει συγχρηματοδοτούμενα έργα της περιόδου 2007-13 αλλά και 2014-20 όπως την Ανάπλαση Τριών Πλατειών, την Ανάπλαση Οδών και Διευκόλυνσης ΑμεΑ – Φάση Α, τη νέα Δημοτική Αγορά, την Ανάπλαση της Πλατείας Ζουχούρι και το Πολυδύναμο Κέντρο.

Ο όλος σχεδιασμός μετατρέπει το αστικό κέντρο από έργο που υποστηρίζει κυρίως τα μηχανοκίνητα οχήματα, σε έργο που προωθεί την εναλλακτική κίνηση πεζών, ποδηλάτων και ΑμεΑ καθιστώντας το πλήρως προσβάσιμο σε όλους.

Η ανακατασκευή, βελτίωση και αναβάθμιση του δρόμου και της περιοχής, θα επιτρέψει την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής η οποία αποτελεί τον πυρήνα του Δήμου και θα αποτελεί σημείο αναφοράς ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η κυκλοφοριακή ασφάλεια πεζών, ποδηλατών και ΑμεΑ. Επιπρόσθετα, το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση του πράσινου, στην ποιοτική αναβάθμιση του χώρου και της περιοχής, την προβολή και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας της περιοχής. Παράλληλα με την ανακατασκευή των δρόμων θα υπογειοποιηθούν επίσης οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, θα τοποθετηθεί κατάλληλος οδικός φωτισμός τύπου LED και κατάλληλη σηματοδότηση. Ουσιαστικά το Έργο στοχεύει στην δημιουργία συνθηκών βιώσιμης κινητικότητας, διευκόλυνσης των ΑμεΑ, ενίσχυσης του πρασίνου και θετικό επηρεασμό του μικροκλίματος μέσω φύτευσης αλλά και μέσω τεχνητής σκίασης του οδοστρώματος με διακοσμητική κάλυψη σε ύψος +6.0μ. και ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής.

Επιπλέον με την υλοποίηση του έργου θα επιτευχθεί μείωση της ηχορύπανσης και της εκπομπής αερίων ρύπων και σκόνης. Τέλος με την ανάπλαση και ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου ο Δήμος αποβλέπει στη δημιουργία χαρακτηριστικού πυρήνα στο κέντρο της πόλης ο οποίος δυστυχώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα παρά το ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι ο σημαντικότερος πόλος έλξης τουρισμού της Λάρνακας.

Η Μελέτη έγινε από το Γραφείο Loucaides & Philippou Architects Engineers. Αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο 2024 και θα διαρκέσει 24 μήνες. Το κόστος αναμένεται να ανέλθει στα €4.5 εκ.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027» με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέξας: «Πες αντίο στον μπαμπά στην κάμερα», είπε στον 3χρονο γιο της, τον σκότωσε και αυτοκτόνησε

Οι αρχές συνέταξαν ένα χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ωρών της ζωής μιας γυναίκας από το Τέξας προτού πυροβολήσει τον 3χρονος γιο της και στη συνέχεια...

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής...

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε φίλο του και ένα βρέφος 10 μηνών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 41χρονος άνδρας που το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαχαίρωσε τον αδερφό του και τραυμάτισε έναν 43χρονο, καθώς και ένα βρέφος 10...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: Τι συμβαίνει και τι σημαίνει σε 5 ερωτήσεις – απαντήσεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού...

Νότια Αφρική: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην Τζορτζ, στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι κάπου πενήντα...

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!