17.8 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 10:51

Ικανοποιημένες οι αγροτικές οργανώσεις από τη συνάντηση με Ξενοφώντος – Βλέπουν τον ΚΟΑΠ αύριο

Ικανοποιημένοι έφυγαν από το γραφείο του Υπουργού Γεωργίας οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων, αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις για επιπρόσθετα μέτρα στήριξής τους και άμεση καταβολή της χορηγίας ύψους €4,3 εκ. σε πατατοπαραγωγούς και σιτοπαραγωγούς.

Οι σιτοπαραγωγοί και οι πατατοπαραγωγοί πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας από το ΓΣΠ προς τος Προεδρικό Μέγαρο, διαμαρτυρόμενοι για το ύψος της κρατικής χορηγίας που λαμβάνουν σε σχέση με το αυξημένο κόστος παραγωγής, που θα τους αναγκάσει όπως υποστηρίζουν, να φύγουν από τον κλάδο.

Ωστόσο, εν αναμονή αυριανής συνάντησής τους με τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών, από τον οποίο αναμένουν διαβεβαιώσεις ότι η στήριξη θα καταβληθεί στην ώρα της, δεν ανακοίνωσαν την πλήρη άρση των κινητοποιήσεων.

Στη συνάντηση, όπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας εξετάστηκαν διάφορα ζητήματα και σημείωσε τη σύσταση ομάδας εργασίας την οποία αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι έγινε αναφορά και δέσμευση για εξέταση αιτημάτων των άλλων κλάδων για πρόταση έκτακτης επιχορήγησης.

Όσον αφορά την υπερκατανάλωση του νερού λόγω καύσωνα και άλλων καιρικών συνθηκών αποφασίστηκε να καταβληθούν τα 17 σεντ αντί τα 45 σεντ.

Εξετάστηκε επίσης το πλαίσιο του Ταμείου Διαχείρισης Κινδύνου με στόχο την αύξηση του ποσοστού κάλυψης της ζημιάς όπως επίσης αναθεώρηση των μέσων όρων παραγωγής. Αυτό όπως είπε, θα εξεταστεί τις επόμενες μέρες, με στόχο το πλαίσιο αυτό να διορθωθεί.

Ανέφερε ακόμα ότι αποφασίστηκε ότι θα εξεταστεί η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για την ανομβρία και άλλες ζημιές του 2023. Επίσης, ανέφερε, θα συγκληθεί η Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου για να ετοιμάσει πρόταση η οποία θα κατατεθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο στις 20 του μήνα για να είναι έτοιμοι για την καταβολή των αποζημιώσεων των σιτηρών.

Πρόσθεσε ότι εξετάστηκε επίσης το θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών που αφορούν τις αιτήσεις που υποβάλουν οι αγρότες στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Ακόμα, ανέφερε ότι αποφασίστηκε η επίλυση του προβλήματος με τον δειγματοληπτικό έλεγχο από τον Κυπριακό Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) και να γίνουν παραστάσεις στον ΚΟΑΠ ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.

Τέλος ανέφερε ότι θα εξεταστεί η υλοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος σε μεγαλύτερο βαθμό, μέχρι το 100%.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι προτάσεις αυτές είναι κοστολογημένες και αν θα έχουν κάποιο συγκεκριμένο δημοσιονομικό αντίκτυπο, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι αγροτικές οργανώσεις είναι ικανοποιημένες με την πρόθεση της Κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι θα συνεργάζονται πάντα με οργανώσεις του αγροτικού τομέα για να δίνονται λύσεις.

Όσον αφορά το κόστος, ανέφερε ότι υπάρχει μια τεχνική επιτροπή η οποία συστάθηκε και θα ξεκινήσει από τώρα να μελετά για να δώσει μέχρι τον Μάρτιο, τους πραγματικούς αριθμούς που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Παραμένουν τα τρακτέρ μέχρι την ολοκλήρωση της αυριανής συνάντησης με Επίτροπο ΚΟΑΠ

Ο Πρόεδρος του Παναγροτικού συνδέσμου Κυριάκος Καϊλάς, ανέφερε ότι οι προτάσεις του Υπουργού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι μέρος της βοήθειας που μπορεί να έχει ο αγρότης. Σημείωσε ιδιαίτερα ότι φεύγει η επιπλέον χρέωση του νερού, γίνεται άμεσα η πληρωμή των ζημιών του 2022-23 η οποία για την πατατοκαλλιέργεια είναι έτοιμη, ενώ για τα σιτηρά θα καταβληθεί αρχές Ιανουαρίου ή τέλη Δεκεμβρίου.

Τόνισε επίσης τη σημασία της τροποποίησης του πλαισίου προς όφελος όλων των ασφαλιζομένων αγροτών, αναφέροντας ότι θα είναι ένα εργαλείο που θα στηρίζει τον αγρότη ώστε να μην χρειάζεται να βγαίνει στους δρόμους όταν χρειάζεται βοήθεια. Σήμερα όπως είπε, το υφιστάμενο πλαίσιο δίνει στήριξη αλλά όχι την απαιτούμενη για αυτό, όπως είπε, υπάρχουν συχνές διαμαρτυρίες.

Ανέφερε ότι πρόθεση τους είναι η βελτίωση της κατάστασης, ώστε να είναι βιώσιμα τα επαγγέλματα και χαιρέτισε όσα τους είπε ο Υπουργός, αναφέροντας ότι αναμένουν την υλοποίησή τους το συντομότερο δυνατό.

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις τους, σημείωσε ότι αύριο θα δουν τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών, θα αξιολογήσουν τις θέσεις του και θα έχουν μια τελική εικόνα για τις διεκδικήσεις τους.  Ανέφερε ωστόσο, ότι υπήρξε ανταπόκριση η οποία εκτιμάται ως ένα θετικό βήμα στήριξης από την Κυβέρνησης.

«Τα τρακτέρ παραμένουν εκεί, χωρίς να είναι απειλή για κανέναν μέχρι να τελειώσουμε αύριο τη σύσκεψη μαζί με τον Επίτροπο του ΚΟΑΠ», ανέφερε.

Ο κ. Καϊλάς, αναφέρθηκε στην πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αύξηση των εξαγωγών από το 3% στο 5%. Για να γίνει αυτό, ανέφερε θα πρέπει να γίνουν πολλά όσον αφορά τον ανασχεδιασμό του πρωτογενούς τομέα από τους τεχνοκράτες, την Κυβέρνηση και τους παραγωγούς.

Ερωτηθείς αν έχει γίνει ουσιαστική αύξηση του ποσού της κρατικής στήριξης, ο κ. Καϊλάς ανέφερε ότι δεν ήταν μόνο η αύξηση του ποσού το ζητούμενο. Πρόσθεσε ότι το να παίρνεις κάτι άλλο σε αντάλλαγμα της αύξησης και να ισοδυναμεί με επιπλέον λεφτά για τον παραγωγό, συνδέεται με αύξηση.

«Είναι η πρόθεση και οι ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει, οι οποίες επιφέρουν κάποια επιπλέον λεφτά στα ταμεία των παραγωγών. Είναι εκεί που στοχεύσαμε, εκείνα κερδίσαμε και δεν είναι θέμα του ποιος κερδίζει ή ποιος χάνει, αλλά το θέμα είναι η βιωσιμότητα όλων των κλάδων που έχουν αυξημένο κόστος παραγωγής», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι και μόνο η αύξηση του ποσοστού υλοποίησης των μέτρων όπως τους είπε ο Υπουργός, θα φέρει τους κλάδους σε πολύ καλύτερες από τις σημερινές καταστάσεις.

Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που αυτό θα λειτουργήσει, αν διαπιστωθεί ότι χρειάζεται κάτι άλλο, έχει ανοιχτεί ένας διάλογος και όπως είπε υπάρχει περισσότερη διάθεση και πρόθεση απ΄ ό,τι στον παρελθόν από την Κυβέρνηση για να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές του ΚΟΑΠ, ανέφερε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον Επίτροπο του είπε ότι έχουν ξεκινήσεις και ότι έχει δώσει οδηγίες να δουλέψουν υπερωρίες και Σαββατοκύριακο ώστε να μπορέσει ο κόσμος να λάβει εκείνα τα οποία λάμβανε τόσα χρόνια αρχές Δεκεμβρίου.

«Αν δεν τα πάρουμε μένει εκτεθειμένος ο αγροτικός κόσμος και δεν θα είναι κάτι το οποίο θα αρέσει σε κανέναν», πρόσθεσε.

Ο στόχος ανέφερε, είναι να πληρωθούν όλοι πριν από τα Χριστούγεννα και είπε ότι αυτή τη διαβεβαίωση αναμένουν από τον Επίτροπο αύριο, ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω κινητοποίηση.

Αγρότες έκλεισαν συμβολικά τμήμα του παλιού δρόμου Πάφου-Λεμεσού

Πενήντα περίπου γεωργοί έκλεισαν συμβολικά την Τετάρτη τον παλιό δρόμο Πάφου-Λεμεσού, παρά την Τίμη, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους «με οποιοδήποτε τρόπο», την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας με τις αγροτικές οργανώσεις, στη Λευκωσία.

Οι γεωργοί συγκεντρώθηκαν με 25 γεωργικούς ελκυστήρες στο σημείο λίγο μετά τις 11.15 και δήλωσαν πως θα παραμείνουν μέχρι και αύριο, Πέμπτη ενόψει και της συνάντησης με τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών. Νωρίτερα είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να αποκλείσουν και το αεροδρόμιο αν δεν ευοδωθούν οι διαβουλεύσεις στη Λευκωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Ξεμένει» από καύσιμα η αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης

Οι δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης παρουσίασαν επιβράδυνση τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, καθώς η χαμηλότερη ζήτηση στην Κίνα και στην εγχώρια τους αγορά έπληξε τη...

Η Lidl προσφέρει την απόλυτη ποδοσφαιρική εμπειρία με εισιτήρια για το UEFA EURO 2024

Η Lidl, ως Official Partner του UEFA EURO 2024 TM, θέλει να φέρει εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους κοντά για να γιορτάσουν με τον πιο συναρπαστικό τρόπο...

Δύο ελληνικές παραλίες μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο για το 2024

Οι ελληνικές παραλίες Βουτούμι και Φτέρη συγκαταλέγονται στις 50 καλύτερες παραλίες του κόσμου από την Banana Boat, μια γνωστή εταιρεία παραγωγής αντηλιακών με 40 χρόνια εμπειρίας. Η...

Περιορίζονται στα απαραίτητα οι καταναλωτές για το Πάσχα

Οι καταναλωτές περιορίζονται στην αγορά των απαραίτητων ειδών πρώτης ανάγκης για το πασχαλινό τραπέζι, είπε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης,...

Θλίψη στην ΕΣΚ για τον χαμό της Γεωργίας Ψαριά

Το ΔΣ της ΕΣΚ με ανακοίνωση της εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους, τους φίλους και όλους όσοι αγάπησαν και εκτίμησαν τη Γεωργία Ψαριά, η οποία...

Ο άνδρας που κέρδισε 100 χιλιάδες δολάρια παίζοντας κάθε μέρα Candy Crash

Μπορεί να ακουστεί παράξενο ή απίστευτο, ωστόσο είναι αλήθεια ότι η συνεχής ενασχόληση ενός τύπου με το Candy Crash, τον έκανε κατά 100.000 δολάρια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!