27.1 C
Nicosia
Κυριακή 16 Ιούνιος 2024 | 10:25

Κέντρο Αίματος: Η Κύπρος παρέχει ασφαλές και ελεγμένο αίμα στους ασθενείς

Η Κύπρος είναι «πολύ μπροστά» σε ό,τι αφορά την ποιότητα ασφαλούς και ελεγμένου προσφερόμενου αίματος στους ασθενείς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος, Ανδρούλα Παναγιώτου, ερωτηθείσα σχετικά, με αφορμή το σκάνδαλο μεταγγίσεων μολυσμένου αίματος σε ασθενείς στην Βρετανία, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 3.000 ανθρώπων, στους οποίους χορηγήθηκε αίμα μολυσμένο με ιούς, κυρίως της ηπατίτιδας C και του HIV.

Είπε ότι για διάφορες λοιμώξεις, οι οποίες είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενες γίνεται μοριακός έλεγχος στο αίμα και έλεγχος με χημιοφωταύγεια, που είναι η τελευταία τεχνολογία σε αυτό τον τομέα.

«Εμάς μας βοηθά και το γεγονός ότι οι αιμοδότες μας είναι εθελοντές αιμοδότες που δίνουν τακτικά αίμα, ελέγχονται συνέχεια, όπως και το γεγονός ότι δεν πληρώνουμε για να αιμοδοτήσει κάποιος, οπότε αποφεύγουμε τα άτομα που θέλουν να αιμοδοτήσουν για να πάρουν λεφτά για τη δόση τους», σημείωσε.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι έχει γίνει επιθεώρηση φέτος και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έδωσε συγχαρητήρια στην Κύπρο για τις τελευταίες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του αίματος.

«Γίνονται και έλεγχοι ποιότητας, γίνονται έλεγχοι και από εργαστήρια του εξωτερικού, έχουμε το ISO που είμαστε διαπιστευμένοι, είμαστε πολύ μπροστά στο θέμα ποιότητας», συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι η Κύπρος διαθέτει πολύ καλής ποιότητας αίμα και δεν είχε ευτυχώς οποιαδήποτε περιστατικά μολυσμένου αίματος.

«Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προσφέρουμε ασφαλή προϊόντα στους ασθενείς μας, γίνονται όλοι οι έλεγχοι ποιότητας, έχουμε τις τελευταίες μεθόδους ελέγχου του αίματος, έχουμε εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι ελέγχονται συνέχεια κι έρχονται συνειδητά να δώσουν αίμα για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο τους οπότε δεν πρόκειται να μας αποκρύψουν κάτι στη συνέντευξη που δίνουμε ή στο ερωτηματολόγιο που συμπληρώνουν», σημείωσε.

Ερωτηθείσα αν στο ερωτηματολόγιο υπάρχει ερώτηση αν κάποιος μεταγγίστηκε στη Βρετανία, ανέφερε ότι απλώς υπάρχει η ερώτηση, αν έχει μεταγγιστεί. Ο ιατρός, σημείωσε, εξετάζει το ερωτηματολόγιο του αιμοδότη, κάνει διάφορες ερωτήσεις στον αιμοδότη για να δει κατά πόσο μπορεί να αιμοδοτήσει.

Επεσήμανε ότι υπάρχει αποκλεισμός αιμοδοσίας για άτομα που έχουν μεταγγιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αρκετά χρόνια.

«Να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές αιμοδότες μας, οι οποίοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μας και γι αυτό τον λόγο δεν έχουμε την ανάγκη να αγοράζουμε αίμα από το εξωτερικό ή παράγωγα του αίματος, που εμπεριέχει διάφορους κινδύνους», είπε.

Τόσο συχνά που έρχονται οι αιμοδότες, συμπλήρωσε, αποκλείουμε το γεγονός να μεταδώσουν κάποια ασθένεια στους ασθενείς μας.

Κληθείσα να σχολιάσει το σκάνδαλο στη Βρετανία, η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως «φαίνεται ότι έγιναν πολλές παραλείψεις συνεχόμενες και δυστυχώς έγινε και συγκάλυψη οπότε δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα το πρόβλημα».

Η κ. Παναγιώτου κάλεσε τους αιμοδότες να προσέρχονται για αιμοδοσία συχνά, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που έχει εθελοντές αιμοδότες.

«Οσο μπορούμε και κρατούμε την εθελοντική αιμοδοσία τότε έχουμε λιγότερους κινδύνους να μεταδώσουμε ασθένειες», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στα «Γενέθλια του Βασιλιά» η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Κέιτ μετά τη διάγνωσή της με καρκίνο

Στο «Trooping the Colour», δηλαδή την ετήσια εκδήλωση για τα ‘γενέθλια’ της βρετανικής μοναρχίας, θα παραστεί η Κέιτ Μίντελτον το Σάββατο, στην πρώτη δημόσια...

Θυγατρική στην Κύπρο από την Trastor ΑΕΕΑΠ

Την επέκταση της στην Κύπρο προετοιμάζει η Trastor ΑΕΕΑΠ με την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας υπό την ονομασία Trastor Συμμετοχών και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο,...

Αθήνα: Πτώση άνδρα στις γραμμές του μετρό – Απεγκλωβίστηκε τραυματισμένος

Άνδρας έπεσε στις γραμμές του μετρό στο σταθμό Αγίου Δημητρίου. Στο σημείο έσπευσαν 10 πυροσβέστες με 3 οχήματα και άμεσα ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού. Ο...

Πάφος: Καταβολή αποζημιώσεων στις κοινότητες που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές – Τις επισκέφθηκε ο Πρόεδρος

Τις κοινότητες που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές στην επαρχία Πάφου επισκέπτεται το  πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδούλιδης. Με βάση το πρόγραμμά του Προέδρου Χριστοδουλίδη που...

Κράτηση 8 ημερών στον 48χρονο ύποπτο για τον φόνο στην Πάφο

Διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο  Πάφου εναντίον του  48χρονου υπόπτου, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή σχετικά με την υπόθεση φόνου 41χρονης...

ΑΗΚ: Να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στη χρήση ηλεκτρισμού

Λόγω των τελευταίων δυσάρεστων περιστατικών όπου έχουν χάσει τη ζωή τους συμπολίτες μας λόγω ηλεκτροπληξίας, η ΑΗΚ τονίζει προς όλους τους καταναλωτές την αναγκαιότητα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!