20.9 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 6:38

«Ικανοποίηση» Α. Νεοφύτου για την έναρξη διαλόγου για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης

Την «ικανοποίησή» του ότι ξεκίνησε διάλογος για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, εξέφρασε την Πέμπτη ο Προέδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος  για την Προεδρία, Αβέρωφ Νεοφύτου, καλώντας όλα τα κόμματα και όλους τους συνυποψηφίους του, να συζητήσουν πολιτικά γι’ αυτό το ζήτημα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτη Ματθαίου, και τις ηγεσίες των συνδέσμων Αστυνομίας και πυροσβεστών, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις στην εισήγησή του για  συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε «απόλυτη ικανοποίηση στο ότι ένα σοβαρότατο θέμα, της συνταγματικής αναθεώρηση, μπαίνει στο διάλογο».

Είπε ότι στην Κύπρο, ο Πρόεδρος έχει τέτοιες εξουσίες που δεν έχει άλλος εκλελεγμένος Πρόεδρος ανά το παγκόσμιο, ενώ είναι άλλα τα δεδομένα το 1960 όταν δημιουργήθηκε το Σύνταγμα και άλλα σήμερα. «Έχω την πολιτική θέση ότι πρέπει να βρούμε ένα συνταγματικά ορθό τρόπο να υπάρχει το πολιτικό πρόσωπο που θα συντονίζει και θα εποπτεύει τα της εσωτερικής διακυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες χώρες», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι «ο τελευταίος που θα θέσω ερωτηματικά για τον δικοινοτικό χαρακτήρα της Κύπρου» και ότι σέβεται απόλυτα τους νομικούς αλλά η συνταγματική αναθεώρηση σε οποιαδήποτε δημοκρατία του κόσμου, είναι πρωτίστως, πολιτική. Ο κ. Νεοφύτου κάλεσε όλα τα κόμματα και όλους τους συνυποψηφίους του, να συζητήσουν πολιτικά γι’ αυτό το ζήτημα.

Για το θέμα της συνάντησης του, με τον κ. Ματθαίου, και τις ηγεσίες των συνδέσμων Αστυνομίας και πυροσβεστών, ο κ. Νεοφύτου ανακοίνωσε ότι, η αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων των σωμάτων ασφαλείας θα συμπεριληφθεί στους προϋπολογισμούς του 2023. Είπε ότι η κυβέρνηση, εισάκουσε τους δύο συνδέσμους και την ΠΑΣΥΔΥ «σε αυτό το δίκαιο αίτημα» και έτσι λύνεται «ένα αίτημα δεκαετιών». Είπε ότι ήθελε να τονίσει ότι χωρίς την πρωταρχική κατανόηση  και συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και του Υπουργού Οικονομικών, αυτό δεν θα γινόταν εφικτό.

Σημείωσε ότι η πραγματοποίηση τέτοιων αιτημάτων γίνεται πραγματικότητα μετά που η Κυβέρνηση έθεσε πρώτα τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ισχυρή οικονομία και διαβεβαίωσε ότι, η Κυβέρνηση, «με συνέχιση της σωστής οικονομικής διαχείρισης, όχι μόνο θα αποφύγει την ύφεση το 2023, αλλά θα συνεχίσει με δυνατούς, οικονομικούς ρυθμούς. Για να μπορεί να είναι δίπλα από τις ανάγκες αυτών, που τη χρειάζονται».

Είπε ακόμη, ότι, ένα αίτημα που υπάρχει από το 2006 για τους βοηθούς γραμματειακούς λειτουργούς, θα συμπεριληφθεί και αυτό στους προϋπολογισμούς του 2023, ενώ ότι δεν ξεχνά «ότι οφείλουμε και θα λύσουμε και το πρόβλημα των 15.000 περίπου αορίστου χρόνου που δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα φέρει δικαιοσύνη για να μπορούν να ενταχθούν μ’ ένα σωστά, συνταγματικό τρόπο, στις δομές της δημόσιας υπηρεσίας». Είπε ακόμη ότι μένουν άλλα δύο ζητήματα που αφορούν τους υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς και τους εκπαιδευτικούς των Κρατικών Ινστιτούτων,

Ο κ. Ματθαίου, με τη σειρά του είπε «ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τους συνδέσμους ΣΑΚ και ΣΥΠΥΚ, ένα απολύτως δίκαιο αίτημα, για μισθολογική αναβάθμιση των κλιμάκων των αστυνομικών και των πυροσβεστών, που χρόνιζε εδώ και δεκαετία σχεδόν, έχει βρει τη λύση του». Ευχαρίστησε τον κ. Νεοφύτου, γιατί, η συμβολή του, «ήταν καθοριστική», όπως είπε, και βοήθησε στην επίλυση ενός δίκαιου αιτήματος. Ευχαρίστησε ακόμη, τον Υπουργό Οικονομικών και τους γενικούς διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, «που βοήθησαν όλοι, ο καθένας από την πλευρά του, μέσα από παραγωγικές συναντήσεις να βρούμε λύσεις σε αυτό το δύσκολο θέμα».

Είπε ότι είχαν μια παραγωγική συζήτηση με τον κ. Νεοφύτου και για τα υπόλοιπα θέματα της δημόσιας υπηρεσίας. «Συζητήσαμε το θέμα της μονιμοποίηση των αορίστου, της ανέλιξης του γραμματειακού προσωπικού, καθώς και μια σειρά άλλα ζητήματα και δρομολογήσαμε κάποιες εισηγήσεις για να μπορέσουν να προχωρήσουν και αυτά τα θέματα».

Τον κ. Νεοφύτου αλλά και όλους όσοι συνέτειναν στο να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους εξέφρασαν και οι Πρόεδροι των ΣΑΚ και ΥΠΥΚ.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΚ, Κυριάκος Χαραλάμπους, είπε ότι γι’ αυτούς η ημέρα αυτή είναι ιστορική και ότι την ανέμεναν για πάρα πολλά χρόνια. Είπε τι οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες ήταν «οι πιο αδικημένοι υπάλληλοι σε όλον τον κρατικό τομέα, σύμφωνα με το τι είχαν προσφέρει». Ο ΣΑΚ, είχε εγγράψει το θέμα στην μεικτή επιτροπή προσωπικού Αστυνομίας για την αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων, τόσο των αστυνομικών όσο και των πυροσβεστών, από τον βαθμό του ειδικού αστυνομικού μέχρι και τον βαθμό του ανώτερου υπαστυνόμου.

Ο Πρόεδρος του ΥΠΥΚ, Κώστας Ολύμπιος, εξέφρασε την ικανοποίησή τους γι’ αυτή «την πολύ σημαντική εξέλιξη», καθώς, όπως είπε, το αίτημά τους ήταν δίκαιο και έπρεπε να υλοποιηθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!