25.5 C
Nicosia
Κυριακή 12 Μάιος 2024 | 18:14

Θα συνεχίσει να παλεύει για δικαιώματα γυναικών, διαμηνύει η ΣΕΚ για Ημέρα Γυναίκας

Η ΣΕΚ θα συνεχίσει να στοχεύει στον τερματισμό της έμφυλης βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης και του εργασιακού εκφοβισμού, στην καταπολέμηση των στερεοτύπων, στη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δυο φύλων και του συνταξιοδοτικού χάσματος.

Αυτό τονίζει η Διακήρυξη του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, την 8η Μαρτίου, η οποία, όπως λέει, αποτελεί μια ημέρα αφετηρίας για νέες διεκδικήσεις.

Στη διακήρυξή της, η ΣΕΚ σημειώνει επίσης πως θα συνεχίσει να στοχεύει στην ενίσχυση πολιτικών και δράσεων για τη συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας μέσα από την ενεργότερη συμμετοχή της γυναίκας στην αγορά εργασίας και γενικότερα στην ενδυνάμωση των γυναικών, ώστε να αξιοποιούν τις ευκαιρίες ανέλιξης τους, χωρίς εμπόδια και διλήμματα.

Η ΣΕΚ, προστίθεται στη διακήρυξη, ως ενεργό μέλος των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, (ETUC) παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις σε σχέση με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ισότητα των δύο φύλων που θέτει ως ξεκάθαρο στόχο μέχρι το 2025 την οικοδόμηση μιας συνεκτικής Ευρωπαϊκής Κοινωνίας, όπου οι πολίτες της θα έχουν πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και ισότιμης συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων τα οποία καθορίζουν τις πολιτικές για το παρόν και το μέλλον.

«Οι κρίσεις δεν μας αποθαρρύνουν, αντίθετα μας πεισμώνουν γιατί γεννούν προοπτικές που διανοίγονται», σημειώνει η ΣΕΚ δίδοντας ως παράδειγμα το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο περιλαμβάνει ξεκάθαρες προτάσεις της ΣΕΚ για την προαγωγή της Ισότητας και οι οποίες λήφθηκαν υπόψη από την πολιτεία.

Επιπρόσθετα, αναφέρει η Συντεχνία, τόσο η ψηφιακή μετάβαση όσο και η πράσινη ανάπτυξη καθώς και η μετάβαση στον ενεργειακό μετασχηματισμό, μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες και δυνατότητες στις γυναίκες να επιλέξουν τεχνικά επαγγέλματα με μεγαλύτερες απολαβές. Μια τέτοια εξέλιξη, επισημαίνεται, θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το χάσμα στις αμοιβές και θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε νέα γυναίκα να επιτύχει τους στόχους και τα όνειρα της, θρυμματίζοντας τα στερεότυπα.

Υπογραμμίζει επίσης πως η θέσπιση, η εφαρμογή και η βελτίωση του ύψους του κατώτατου μισθού αποτελούν μία σημαντική και θετική εξέλιξη στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών απασχόλησης στο πλαίσιο της προώθησης της ποιότητας και της αξιοπρέπειας συμβάλλοντας στη μείωση του χάσματος στις αμοιβές που αποτελεί διαχρονική αξίωση του Τμήματος Γυναικών ΣΕΚ.

Το Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ παραθέτει στη συνέχεια τους μεσοπρόθεσμους του στόχους, οι οποίοι θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων στον εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών και των μηχανισμών ελέγχου εφαρμογής τους, ώστε να υπάρχει άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των καταγγελιών για έμφυλες διακρίσεις, στην περαιτέρω αξιοποίηση του Κώδικα Αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης, στη διεκδίκηση του σεβασμού και της αξιοπρέπειας στους χώρους εργασίας, στην προώθηση της Οδηγίας για τη διαφάνεια στους μισθούς δημιουργώντας την αναγκαία κουλτούρα Ισομισθίας στην εργασία, στην άμεση επικύρωση της σύμβασης C190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που ποινικοποιεί τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία στην εργασία, στην εφαρμογή του θεσμού των ολοήμερων σχολείων σε όλες τις σχολικές μονάδες καθώς και επέκταση του ωραρίου των κρατικών δομών μέχρι τις έξι το απόγευμα.

Η επίτευξη της ισότητας των φύλων αποτελεί συλλογική ευθύνη και η ΣΕΚ με συνέργειες και συνεργασίες, στοχεύει, αξιοποιεί, διεκδικεί, κινητοποιεί, αξιώνει και δημιουργεί προοπτικές με πράξεις και στοχευμένες ενέργειες που ανοίγουν δρόμους για πραγματική και ουσιαστική πρόοδο.

Μαζί, όπως τονίζει η ΣΕΚ, επιτεύχθηκε η παροχή γονικής άδειας με απολαβές, η παροχή 2 εβδομάδων πατρότητας με απολαβές, η αύξηση της άδειας μητρότητας σε 22 εβδομάδες για το πρώτο παιδί, η δημιουργία της τηλεφωνικής γραμμής 77775575 για πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και του εργασιακού εκφοβισμού, η δημιουργία κώδικα πρόληψης και αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης και του εργασιακού εκφοβισμού και η νομική κατοχύρωση του Κώδικα ως εργαλείο πρόληψης και αντιμετώπισης ανεπιθύμητων συμπεριφορών.

Καταλήγοντας, η ΣΕΚ διαμηνύει πως θα συνεχίσει να διεκδικεί με υπευθυνότητα και τεκμηρίωση, στη βάση της Ισότητας της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, όπως και αξιοπρεπείς μισθούς και όρους απασχόλησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζητείται χρήμα…

Εάν επιχειρήσει κάποιος σήμερα να  εντοπίσει το βασικό πρόβλημα της οικονομίας θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι η έλλειψη χρήματος και ρευστότητας στην...

Το Κυπριακό, η Ολγκίν και η διεθνής κοινότητα

Είναι φανερό ότι η πρωτοβουλία της Ολγκίν Κουεγιάρ δεν πάει καλά.  Ο κατοχικός ηγέτης, χωρίς να επιμετρά τη θέση της διεθνούς κοινωνίας, είπε στην...

Ποιες χώρες θα ήταν πιο ασφαλείς στην περίπτωση ενός «Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Παρόλο που ο 1ος και ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, ξεθωριάζουν από τη μνήμη των ανθρώπων, δεν είναι τόσο μακριά στο παρελθόν ώστε να έχουμε...

Νέα έκκληση Γκουτέρες για άμεση εκεχειρία ενώ μαίνεται ο βομβαρδισμός στη Ράφα

Σε νέους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, και κυρίως στη Ράφαπροχώρησε χθες το Ισραήλ, ενώ ζήτησε την απομάκρυνση επιπλέον κατοίκων της πόλης καθώς προετοιμάζει...

Πρόεδρος: Η κυβέρνηση θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα έπρεπε για το θάνατο του Θανάση – Έχω επαφή με τη μητέρα...

Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν για την υπόθεση του Θανάση, είπε σήμερα ο...

Μεγάλη κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ του πρωταθλήματος για τον ΑΠΟΕΛ

Ο ΑΠΟΕΛ επέστρεψε στον θρόνο του. Ο πολυνίκης του θεσμού μετά από τέσσερα χρόνια «ξηρασίας» στους τίτλους ανέβηκε στο Έβερεστ του κυπριακού ποδοσφαίρου, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!