Την πεποίθηση ότι «θα πρέπει εδώ στη Λευκωσία να διαμορφώσουμε γραμμή με διορατικότητα και συναίνεση, χωρίς να επαναλαμβάνουμε γενικόλογες διατυπώσεις» διατύπωσε την Τετάρτη, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε δηλώσεις του στην αίθουσα Τύπου της Βουλής μετά από συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η στιγμή είναι πάρα πολύ κρίσιμη και πως λόγω και της βαθιάς κρίσης στη Μέση Ανατολή πρέπει το Κυπριακό να επανέλθει στην επικαιρότητα.
Σημείωσε ότι «ο ορισμός της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ είναι ένας πολύ ενθαρρυντικός οιωνός που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο» και υπέδειξε ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει μια πραγματικά εθνική στρατηγική αλλά και πως το κλειδί αυτής τη στρατηγικής βρίσκεται εδώ στη Λευκωσία, στο πολιτικό σύστημα, στα πολιτικά κόμματα που «πρέπει να επεξεργαστούν τη στρατηγική μας με τη στήριξη βεβαίως πάντα της Ελληνικής Δημοκρατίας και όλου του έθνους».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι συζήτησαν ακόμη με την Πρόεδρο της Βουλής κρίσιμα νομικά και συνταγματικά ζητήματα και δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.
Ανέφερε ακόμη ότι το νέο μομέντουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «είναι ένα μομέντουμ κλίματος και καλής διάθεσης» το οποίο «μπορεί να συμβάλει σε μια καλύτερη διάθεση στο Κυπριακό που δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα αλλά ένα διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής, αυτό ποτέ δεν το λησμονούμε».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η νέα καλή διάθεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μεταφράζεται σε αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό καθώς επιμένει σε λύση δύο κρατών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ελλάδα προτάσσει στην εθνική της στρατηγική εδώ και 50 χρόνια το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η βελτίωση του κόμματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς οι δύο χώρες να έχουν προχωρήσει σε ζητήματα ουσίας, είναι μια προσέγγιση η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά και στο Κυπριακό.
Επανέλαβε ωστόσο πως το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, η πρωτοβουλία ανήκει στον ΓΓ του ΟΗΕ και πως «δεν θα συζητήσουμε το Κυπριακό ως ελληνοτουρκικό ζήτημα, μπορούμε όμως – και αυτή είναι η γραμμή της ελληνικής Κυβέρνησης, αν την αντιλαμβάνομαι και την ερμηνεύω σωστά – το κλίμα να βοηθήσει».
Εξήγησε πως κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε θα γίνει αυτόματα, αλλά θα πρέπει να προσέχουμε και τα μικρά βήματα και τις αποχρώσεις. Επανέλαβε πως θα πρέπει «εμείς εδώ στη Λευκωσία, να διαμορφώσουμε γραμμή με διορατικότητα και συναίνεση, χωρίς να επαναλαμβάνουμε γενικόλογες διατυπώσεις οι οποίες μπορεί να αποτελούν μεν μια εύκολη απάντηση σε ερωτήματα της στιγμής αλλά δεν αποτελούν από μόνες τους μια στρατηγική».
Σε ερώτηση αν η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να καταστεί ευκαιρία και για το Κυπριακό ο κ. Βενιζέλος απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι το πρόβλημα στη Μέση Ανατολή έχει αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις και εξέφρασε την πεποίθηση πως όχι μόνο η Δύση αλλά όλοι οι διεθνο-πολιτικοί παράγοντες αντιλαμβάνονται ότι μια σταθερή, και ασφαλής Κύπρος που έχει λύσει το πολιτικό της πρόβλημα είναι μια εγγύηση για τη διεθνή κοινότητα και σίγουρα για τη Δύση.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για τη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, «έναν άνθρωπο ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στη μετεξέλιξη της Ελλάδας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως την ξέρουμε σήμερα».
Σημείωσε πως με τον κ. Βενιζέλο αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα ζητήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό με δεδομένο ότι ο ίδιος συνείσφερε ουσιαστικά όλα αυτά τα χρόνια στις όποιες συζητήσεις και εξελίξεις.
«Χαίρομαι που συμφωνούμε ότι θα πρέπει ειδικά τώρα με όλα όσα συμβαίνουν να επικεντρωθούμε σε αυτό» είπε η Πρόεδρος της Βουλής, αναφέροντας ακόμη ότι αντάλλαξαν απόψεις και άκουσε τις συμβουλές του Ευάγγελου Βενιζέλου για νομικές πτυχές σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Είναι σημαντικό» επεσήμανε η κ. Δημητρίου, «να τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι πάντα η Ελλάδα στέκεται αρωγός δίπλα μας σε όλα αυτά που έχουμε να διαχειριστούμε».
Τόνισε επίσης πως κάποιες πολιτικές επιλογές, όπως για παράδειγμα, η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία βοηθούν ουσιαστικά και το Κυπριακό και εξέφρασε ικανοποίηση καθώς μέσα και από τέτοιες συζητήσεις με προσωπικότητες όπως ο κ. Βενιζέλος «έχουμε την ευκαιρία να συμπορευόμαστε προς τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την εγκαθίδρυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας και στην Κύπρο και στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή».