25.8 C
Nicosia
Τρίτη 30 Απρίλιος 2024 | 12:44

Ευρωβαρόμετρο: Μετανάστευση – οικονομία προβληματίζουν τους Κύπριους

Τα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου (41%), και τη στήριξη της οικονομίας (40%) θεωρούν ως πιο σημαντικά ενόψει των ευρωεκλογών οι Κύπριοι, που συμμετείχαν στην τελευταία έρευνα του ειδικού Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Απαντώντας στην ερώτηση ποια ζητήματα θεωρούν πιο σημαντικό να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι επόμενες πιο δημοφιλείς απαντήσεις των Κυπρίων ήταν η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μαζί με τη δημόσια υγεία (με 38% για την κάθε απάντηση), η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ (28%), η δημοκρατία και το κράτος δικαίου (22%) και η αγροτική πολιτική (20%).

Σε επίπεδο ΕΕ, οι πολίτες προκρίνουν ως σημαντικότερα θέματα για την προεκλογική εκστρατεία την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (33%), καθώς και την υποστήριξη της δημόσιας υγείας (32%). Η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ βρίσκονται με το ίδιο ποσοστό στην τρίτη θέση (31%). Η σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ έχει αυξηθεί κυρίως λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα σε εννέα χώρες, με τα υψηλότερα αποτελέσματα στη Δανία (56%), τη Φινλανδία (55%) και τη Λιθουανία (53%).

Το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητικό οργανισμό Verian (πρώην Kantar) μεταξύ 7 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Στην Κύπρο η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 7 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου με προσωπικές συνεντεύξεις. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 500 συνεντεύξεις στην Κύπρο, και 26.411 συνεντεύξεις σε όλη την ΕΕ.

Γενικότερα, τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου δείχνoυν αύξηση στο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, καθώς και για την πιθανότητα συμμετοχής, σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο το φθινόπωρο του 2023, καθώς και σε σχέση με την έρευνα της άνοιξης του 2019, τρεις μήνες πριν από τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Ειδικότερα, στην Κύπρο 55% απάντησε πως ενδιαφέρεται για τη διαδικασία των ευρωεκλογών και 60% πως είναι πιθανό να συμμετάσχει. Το 80% των Κυπρίων πολιτών λέει πως αναγνωρίζει τη σημασία της συμμετοχής στις εκλογές λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης.

Σε επίπεδο ΕΕ, το 60% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει τον Ιούνιο και το 71% δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψηφίσει, αξιολογώντας το ενδεχόμενο με 7 έως 10 (όπου το 1 είναι πολύ απίθανο και το 10 πολύ πιθανό). Επίσης, 81% των ερωτηθέντων συμφωνούν πως η γεωπολιτική κατάσταση καθιστά σημαντική τη ψηφοφορία.

Το 81% των πολιτών της ΕΕ (85% στην Κύπρο) είχε θετική ή ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και 18% είχε αρνητική εικόνα. Το 56% των ερωτηθέντων στην ΕΕ θα ήθελε το ΕΚ να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο, το 28% θα ήθελε να δει το αντίθετο και το 10% να διατηρήσει τον ρόλο του όπως είναι τώρα. Στην Κύπρο το 85% δήλωσε ότι θα ήθελε ισχυρότερο ρόλο για το Κοινοβούλιο.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, οι πολίτες της ΕΕ επέλεξαν την άμυνα και την ασφάλεια (37%) ως τις πρώτες προτεραιότητες, ενώ ακολουθούν τα ενεργειακά ζητήματα και η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία (και οι δύο κατηγορίες με ποσοστό 30%).

Οι ερωτηθέντες στην Κύπρο προκρίνουν ως σημαντικότερα την άμυνα και την ασφάλεια (39%) την επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργία (32%), την εκπαίδευση και την έρευνα (28%) και πληθυσμιακά ζητήματα (27%).

Αν και τέσσερις στους δέκα πολίτες λένε ότι ο ρόλος της ΕΕ έχει γίνει περισσότερο σημαντικός τα τελευταία χρόνια, το 35% πιστεύει ότι έχει παραμείνει σταθερός και το 22% ότι έχει αποδυναμωθεί. Σε εθνικό επίπεδο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε 15 χώρες πιστεύουν ότι ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο έχει γίνει ισχυρότερος με την πάροδο του χρόνου, με τα ποσοστά να φτάνουν το 67% στη Σουηδία, το 63% στην Πορτογαλία και το 60% στη Δανία. Στη Σλοβενία και τη Τσεχία καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά πολιτών που θεωρούν ότι ο ρόλος της ΕΕ έχει γίνει λιγότερο σημαντικός (32% και 30%, αντίστοιχα).

Στην Κύπρο, το 33% θεωρεί πως ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο είναι πλέον σημαντικότερος, ενώ 40% αντιλαμβάνεται τη θέση της ως σταθερή τα τελευταία χρόνια και 24% πως έχει αποδυναμωθεί.

Το 73% των πολιτών στην ΕΕ (+3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2023) θεωρούν ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή, συμπεριλαμβανομένου 20%, το οποίο δηλώνει πως έχουν πολύ υψηλό αντίκτυπο. Επιπλέον, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι η χώρα τους, συνολικά, επωφελείται από την ένταξη στην ΕΕ (71%). Αυτά τα αποτελέσματα είναι σταθερά σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2023 και παραμένουν υψηλά σε ολόκληρη την ΕΕ.

Για την Κύπρο, το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή κυμαίνεται στο 84%, ενώ το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η χώρα έχει ωφεληθεί συνολικά από την ένταξη στην ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΚΕΒΕ: Ιστορικό γεγονός τα 20 χρόνια της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η επέτειος των 20 χρόνων από την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ένωση αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός για τη χώρα μας. Στα 20 αυτά...

Σε εξέλιξη η κατασκευή πλωτής προβλήτας στη Μεσόγειο

Η κατασκευή πλωτής προβλήτας με τη μέθοδο JLOTS (joint logistics over-the-shore) στη Μεσόγειο βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε την Τρίτη η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των...

Αναθεώρηση σχεδίου επανεγκατάστασης σε κατεχόμενα χωριά με επέκταση δικαιωμάτων

Εγκρίθηκε την Τρίτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, η πρόταση της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένας Ευαγγέλου, για απλοποίηση και βελτίωση των κριτηρίων που διέπουν το Σχέδιο Επανεγκατάστασης στις...

Πράσινο από ΚΟΠ για αλλαγή ώρας στο ΑΕΖ-Απόλλων

Την  αλλαγή της ώρας του αγώνα ανάμεσα σε ΑΕΖ και Απόλλωνα ενέκρινε η ΚΟΠ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΟΠ, εγκρίθηκε κοινό αίτημα των διαγωνιζομένων...

Nέος Γενικός Διευθυντής της MSPS Κύπρου, ο Γιάννης Διονυσιάδης

Η εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων, MSPS Κύπρου, ανακοινώνει τον διορισμό του Γιάννη Διονυσιάδη ως νέου Γενικού Διευθυντή της, με άμεση ισχύ. Με σχεδόν μια δεκαπενταετία...

Επίθεση με μαχαίρι στο μετρό του Λονδίνου – Αναφορές για πολλούς τραυματίες

Στη σύλληψη ενός άνδρα που φέρεται να επιτέθηκε αδιακρίτως και να τραυμάτισε πολίτες και αστυνομικούς, στο Χέινολτ του ΒΑ Λονδίνου το πρωί, έχει προχωρήσει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!