Με ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία απαντά και διευκρινίζει σχετικά με την υπόθεση Θωμά Αντωνίου και για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, μέσα από δημοσιεύματα καθώς και από τις ίδιες τις αναφορές του κ. Αντωνίου μετά και από την παραίτησή του από την Προεδρία του ΟΑΥ.
Όπως καταγράφεται και στην επιστολή που εστάλη προς τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα επί του θέματος, προκύπτει θέμα ασυμβίβαστου για τον Θωμά Αντωνίου.
«Η ύπαρξη ασυμβίβαστου, ουδεμία πολιτική πτυχή έχει», τονίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία και αναφέρεται στις δηλώσεις του κ. Αντωνίου που έκανε λόγο ότι ήταν «ευπρόσδεκτος» σε οποιονδήποτε έλεγχο, που τώρα, όπως υποστηρίζει η Υπηρεσία, ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «ανοίκειες επιθέσεις».
Πιο κάτω, οι διευκρινίσεις της Υπηρεσίας στα περί καταγγελιών για τη σύζυγο και το μέλος, άλλου προσώπου στον ΟΑΥ, στη συνεργασία της συζύγου του κ. Αντωνίου και στα περί αποποίησης του μισθού του.
Η Υπηρεσία, μέσω επίσημης ανακοίνωσής της, σημειώνει τα εξής:
(α) Η σύζυγος του κ. Αντωνίου συνεβλήθη με τον ΟΑΥ τον Δεκέμβριο του 2020. Όπως φαίνεται ο ίδιος να παραδέχεται, ουδεμία γνωμάτευση ζήτησε ο ΟΑΥ επί του θέματος και ουδεμία ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε τότε.
(β) Όπως αναφέρει ο κ. Αντωνίου, προέκυψε τον Νοέμβριο του 2021 ζήτημα με τη σύζυγο άλλου μέλους, μετά από καταγγελία, και τότε λήφθηκε γνωμάτευση από το «νομικό τμήμα του ΟΑΥ», δηλαδή από ένα υπάλληλο του ΟΑΥ.
Πρώτον, η περίπτωση εκείνη δεν ήταν η ίδια γιατί η σύζυγος του μέλους είναι οδοντίατρος μη συμβεβλημένη με το ΓΕΣΥ. Δεύτερον, τίθενται τα εύλογα ερωτήματα, γιατί δεν ζητήθηκε γνωμάτευση από εξωτερικό νομικό σύμβουλο, γιατί δεν διερευνήθηκε έστω και τότε η περίπτωση του ίδιου του Προέδρου του ΟΑΥ, και τρίτον γιατί δεν ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας για την περίπτωση του κ. Αντωνίου. Σε σχέση με το θέμα αυτό σημειώνουμε ότι, αναζητώντας σήμερα την καταγγελία στο αρχείο της Υπηρεσίας μας, δεν μπορέσαμε να την εντοπίσουμε και συνεπώς δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του κ. Αντωνίου ότι η Υπηρεσία μας ήταν ενήμερη. Επίσης, η επιστολή του ΟΑΥ του Νοέμβρη του 2021, με την οποία ενημέρωνε τον Υπουργό για την καταγγελία, δεν κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία μας και συνεπώς κάθε περί του αντιθέτου αναφορά είναι ψευδής. Εν πάση περιπτώσει, οι δύο υποθέσεις είναι διαφορετικές.
(γ) Δεν έχουμε αντιληφθεί ποια αμοιβή θεωρεί ο κ. Αντωνίου, ή θεωρείται από αυτούς που υιοθετούν το επιχείρημα αυτό, ότι έχει αποποιηθεί. Ο κ. Αντωνίου είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος ημικρατικού οργανισμού και, με βάση Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, λαμβάνει αποζημίωση ύψους €100 ανά συνεδρία και επίδομα παραστάσεως της τάξης των €1000 ετησίως. Αυτό δεν είναι μισθός αφού δεν είναι εκτελεστικός πρόεδρος, αλλά κάποιου είδους αμοιβή ως αποζημίωση. Αυτό λαμβάνει και ο Πρόεδρος της CYTA, της ΑΗΚ κ.λπ. Είναι γεγονός ότι, ειδικά στους μεγάλους ημικρατικούς οργανισμούς, οι Πρόεδροι αφιερώνουν συχνά αρκετό χρόνο που δεν αποζημιώνεται. Αυτό όμως δεν τους καθιστά δικαιούχους μισθού, ούτε φυσικά και τους θέτει υπεράνω του νόμου.
(δ) Η ύπαρξη ασυμβίβαστου, ουδεμία πολιτική πτυχή έχει. Αφορά τη νομιμότητα της συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, που επηρεάζει και όλες τις αποφάσεις που αυτό λαμβάνει. Αφορά επίσης την υποχρέωση κάθε διοικητικού οργάνου να παρέχει τα εχέγγυα της αμερόληπτης κρίσης, δηλαδή να είναι, αλλά και να φαίνεται ότι είναι, αμερόληπτο.
Πριν λίγες ημέρες, όταν το θέμα ηγέρθη από το ΚΕΒΕ, ο κ. Αντωνίου δήλωνε ότι «αν ο οποιοσδήποτε θέλει να κάνει έλεγχο είναι ευπρόσδεκτος». Ξαφνικά, ο δήθεν ευπρόσδεκτος έλεγχος χαρακτηρίζεται ως «ανοίκειες επιθέσεις», οι οποίες «εκπορεύονται από θεσμικούς φορείς». Συνεπώς, για σκοπούς προάσπισης των θέσεων μας και απόκρουσης των κατηγοριών που έχουμε δεχθεί, δίνουμε στη δημοσιότητα τη χθεσινή επιστολή μας.
Η χθεσινή επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στον Υπουργό Υγείας: