27.4 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Μάιος 2024 | 13:35

Απάντηση ΠτΔ σε Τατάρ: Δεν αντιλαμβάνεται κάποιος να μην επιθυμεί να συζητήσει

Δεν αντιλαμβάνεται κάποιος να μην επιθυμεί να συζητήσει, δήλωσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να προκαταλάβει εξελίξεις και θα αναμένει τα αποτελέσματα των επαφών της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ πριν τοποθετηθεί. Aς αφήσουμε την διπλωματία να εργαστεί και ελπίζουμε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, είπε

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κλήθηκε, προσερχόμενος στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, στο Σπίτι της Ευρώπης, να σχολιάσει ποιο είναι το μέλλον της πρωτοβουλίας Ολγκίν τη στιγμή που ο κ. Τατάρ απέκλεισε ενδεχόμενη τριμερή.

«Δεν θα μιλήσω εκ μέρους του κ. Τατάρ, θα μιλήσω εκ μέρους της δικής μας πλευράς  στο κάλεσμα της κ. Ολγκίν. Η κ. Ολγκίν βρίσκεται στην Κύπρο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια η οποία δεν περιορίζεται στην Κύπρο και ας αφήσουμε την διπλωματία να εργαστεί και ελπίζουμε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα», είπε.

Έθεσε το ερώτημα «αν δεν συζητήσουμε πώς θα δούμε ότι υπάρχει προοπτική για επίλυση του Κυπριακού»;, προσθέτοντας ότι «δεν αντιλαμβάνομαι κάποιος να μην επιθυμεί απλά να συζητήσει. Αλλά επαναλαμβάνω δεν θέλω να προκαταλάβω τις εξελίξεις και προς σεβασμό προς τη δουλειά της κ. Ολγκίν και προς όλους αυτούς που προσπαθούν να μας βοηθήσουν σε  αυτή την προσπάθεια. Να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και στη συνέχεια θα τοποθετηθούμε», είπε.

Αναφερόμενος στην συνάντησή του με την κ. Ολγκίν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είχε μια «μακρά και εποικοδομητική συζήτηση» μαζί της όπου «μου ανέφερε κάποιες ιδέες, ανέφερα κάποιες ιδέες και η προσπάθειά της συνεχίζεται».

«Δεν θέλω να τοποθετηθώ επειδή ο κ. Τατάρ έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Δεν πιστεύω ποτέ ότι θα έχουμε πρόοδο στο Κυπριακό μέσα από δημόσιες δηλώσεις ή επικοινωνιακές προσεγγίσεις. Επαναλαμβάνω ας την αφήσουμε την κ. Ολγκίν, συνεχίζει, είναι εδώ στην Κύπρο, επιχειρούν και θέλω να το αναγνωρίσω είναι σημαντικές οι επαφές που προηγήθηκαν της καθόδου στην Κύπρο», είπε.

«Γίνονται προσπάθειες να αναμένουμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα και μετά θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα και συνολικά», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν είμαστε έτοιμοι για υπέρβαση, ο Πρόεδρος είπε «καμία υπέρβαση, δεν τίθεται από κανένα θέμα υπέρβασης σε σχέση με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να αντιληφθώ, θέλω να το επαναλάβω πώς κάποιος δεν μπορεί να καθίσει σε ένα τραπέζι να συζητήσει».

Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση που θα έχει την Δευτέρα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ελπίζει στη συνάντηση και είχε και χθες βράδυ επικοινωνία με τον Ελληνα Πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα.

Ανέφερε ότι μια συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο «πάντα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σίγουρα το Κυπριακό θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν, θα μεταφερθούν κάποια μηνύματα ειδικότερα από πλευράς του Έλληνα Πρωθυπουργού», ωστόσο, είπε, δεν γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις του Τούρκου προέδρου. «Και ελπίζω και αυτή η συνάντηση να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση ότι τη δεδομένη στιγμή, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, αν θεωρεί ότι η ΕΕ στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών μπορεί να φανεί πιο χρήσιμη σε σχέση με τον ΟΗΕ στην προσπάθεια επανεκκίνησης της διαδικασίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει το πλαίσιο, σε αυτό το πλαίσιο διεξάγονται όλες οι  προσπάθειες, σε αυτό το πλαίσιο θα διεξαχθούν τυχόν συνομιλίες».

«Από εκεί και πέρα, η ΕΕ διαθέτει όλα εκείνα τα εργαλεία, τα μέσα που μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών αλλά και συνολικής επίλυσης του Κυπριακού», σημείωσε.

«Η ΕΕ πρόσφατα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη θετική συμβολή της ΚΔ η οποία αναγνωρίστηκε, έστειλε ένα θετικότατο μήνυμα προς την Τουρκία, ένα μήνυμα ετοιμότητας για θετικές εξελίξεις. Αν αυτές οι θετικές εξελίξεις θα μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από πλευράς Τουρκίας», ανέφερε καταληκτικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές παρουσιάζει το ΧΑΚ τη Δευτέρα

Ζημιές παρουσιάζει το ΧΑΚ στην πρώτη συνεδρία της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης (στις 12:48) βρισκόταν στις 157,43 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 0,36%. Πτώση, σε...

Έναρξη Β’ Κύκλου υποβολής αιτήσεων για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΤΕΠΑΚ

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ανακοινώνει την έναρξη του Β’ Κύκλου υποβολής αιτήσεων για μεταπτυχιακές σπουδές, επιπέδου Μάστερ, με έναρξη φοίτησης τον Σεπτέμβριο του 2024. Η...

Έσπασαν τον τάφο του Κώστα Βουτσά – Δείτε βίντεο

Το πρωί της Δευτέρας 20 Μαΐου ήρθαν στη δημοσιότητα, εικόνες από τον τάφο του Κώστα Βουτσά, μετά από ζημιές που υπέστη στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Η εκπομπή «Super...

Τέσσερις προτάσεις ΔΗΠΑ, κυρίως προς τις τράπεζες, για την οικονομία

Εύλογο χρονικό διάστημα στις τράπεζες για να υλοποιήσουν τις εισηγήσεις της ΔΗΠΑ και στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε μέτρα για το ψηλό κόστος...

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα Κίνας

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανείων ενός και πέντε ετών στο 3,45% και 3,95%, αντίστοιχα. Οπως μεταδίδει το CNBC, το...

Ryanair: Αύξηση ναύλων και ταξιδιωτικής κίνησης «απογείωσαν» τα κέρδη στα 1,92 δισ. ευρώ

Η Ryanair ανακοίνωσε τη Δευτέρα κέρδη-ρεκόρ για το έτος, καθώς η αύξηση των επιβατών και των εσόδων αντιστάθμισε απότομα το υψηλότερο λειτουργικό κόστος. Η low...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!