14 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 19:41

Αντιδράσεων συνέχεια για διορισμούς Ημικρατικών – Παραδέχθηκε λάθος για το ΤΕΠΑΚ η κυβέρνηση, τι λέει ο Γ. Αρέστη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σχετικά με τους διορισμούς μελών των ΔΣ ημικρατικών οργανισμών από το Υπουργικό Συμβούλιο, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι έκανε λάθος σχετικά με το διορισμό υμνητή της Χούντας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ.

Σε δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, ανέφερε ότι δεν έγινε οποιαδήποτε συνεννόηση κυβέρνησης – ΕΛΑΜ για διορισμό υμνητή της Χούντας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ.

Για το θέμα του ΤΕΠΑΚ, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έκανε σοβαρό λάθος, αφού δεν έγινε καλός έλεγχος γύρω από το συγκεκριμένο άτομο.

Ο κύριος Αντωνίου ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, αφού αυτοί που έχουν διοριστεί δεν έχουν κάποιο οικονομικό κίνητρο.

“Αντιθέτως”, πρόσθεσε, “πολλοί αξιόλογοι πολίτες δεν ενδιαφέρονται να διοριστούν σε διοικητικά συμβούλια ημικρατικών οργανισμών επειδή θα καταστούν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα”.

Ο κύριος Αντωνίου υπογράμμισε ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι μόνο ένας υποστηρικτής του ΑΚΕΛ έχει διοριστεί.

“Υπάρχουν”, είπε, “αρκετοί που πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ, αλλά μόνο ένα προβεβλημένο στέλεχος”.

ΔΗΣΥ: Σχολαστικός έλεγχος για περιπτώσεις σύγκρουσης συμφέροντος

Ανακοίνωση ΔΗΣΥ για διορισμούς στους Ημικρατικούς Οργανισμούς

Δυστυχώς στην κυβέρνηση έχουν μπερδέψει την ανειλικρίνεια και την ανικανότητα επιλογών με την «καινοτομία», προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Μετά τους πρόχειρους χειρισμούς σε σχέση με τον διορισμό μελών των ΔΣ ημικρατικών οργανισμών και με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναμφίβολα θα πρέπει να γίνει σχολαστικός έλεγχος για περιπτώσεις σύγκρουσης συμφέροντος σε κρίσιμους για τον τόπο μας ημικρατικούς οργανισμούς.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός υπογραμμίζουμε ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο δυνατόν από τις Αρμόδιες Αρχές.  Η προστασία των εν λόγω οργανισμών από πιθανά αντικρουόμενα συμφέροντα είναι καθήκον όλων μας.

ΑΚΕΛ: Κραυγαλέα πολιτική αστοχία ο διορισμός υμνητή της Χούντας, δεν αποδέχεται τον επαναδιορισμό του στο ΡΙΚ ο Κώστα

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, αναφέρθηκε σε αστοχίες, ημετεροκρατία και νεποτισμό.

Μιλώντας, στο κρατικό ραδιόφωνο, σημείωσε ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στα Διοικητικά Συμβούλια ικανά άτομα από την Αριστερά και ότι ο διορισμός υμνητή της Χούντας στο ΤΕΠΑΚ αποτελεί κραυγαλέα πολιτική αστοχία.

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ

Ο Πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου διερωτήθηκε σήμερα γιατί θέλουν τα δύο μεγάλα κόμματα να συμμετέχουν στα συμβούλια των ημικρατικών αφού δεν συμφωνούν με την πολιτική του Προέδρου. Αυτό έρχεται σε αντίφαση με τις υποσχέσεις του κ. Χριστοδουλίδη ότι θα διόριζε ικανούς και άξιους ανεξάρτητα από κομματική ή πολιτική ταυτότητα.

Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ακύρωσε για πολλοστή φορά τις υποσχέσεις του. Διόρισε ημέτερους του Προεδρικού και στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης και του Συναγερμού. Επέλεξε πρόσωπα για τα συμβούλια σε νευραλγικούς οργανισμούς που θα έπρεπε να ελεγχθούν για σύγκρουση συμφέροντος λόγω της επιχειρηματικής και επαγγελματικής τους δράσης. Μπήκε σε συνδιαλλαγή με το ακροδεξιό ΕΛΑΜ διορίζοντας στέλεχος του, το οποίο μάλιστα υμνεί δημοσίως τη Χούντα. Και τέλος, προφανώς συνειδητά απέκλεισε σχεδόν ολοκληρωτικά κάθε άνθρωπο που προέρχεται από την Αριστερά.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο αποκλεισμός της Αριστεράς και το ταυτόχρονο άνοιγμα στην ακροδεξιά δεν είναι καινοτομία αλλά θυμίζει άλλες, σκοτεινές εποχές της ιστορίας του τόπου.

Το μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Κώστα Κώστας, ο οποίος επαναδιορίστηκε στο ΔΣ του ΡΙΚ, δεν θα αποδεχθεί τον διορισμό, ως ένδειξη αντίδρασης στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να αποκλείσει σχεδόν ολοκληρωτικά από τα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών κάθε άνθρωπο που προέρχεται από την Αριστερά, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα ανθρώπων που, κατά παραδοχή υπουργών της κυβέρνησης, υπηρέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα τους Οργανισμούς.

Υπεραμύνεται των διορισμών ο Γ.Αρέστη

Το Γνωμοδοτικό Συμβουλίου δεν είχε ευθύνη για τους διορισμούς Πανεπιστημίων και της Συμφωνικής Ορχήστρας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του σώματος Γιώργο Αρέστη.

Σε δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση σημείωσε πως «κατά 95% οι διορισμοί έγιναν από καταλόγους που δώσαμε εμείς».

Όπως ανέφερε «εμείς λειτουργήσαμε με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να δημιουργήσει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο στη βάση του νόμου 149, που είναι ο γενικός νόμος που ρυθμίζει τον τρόπο επιλογής των διοικητικών συμβουλίων των 11 Ημικρατικών Οργανισμών.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις τριών ατόμων που κατέχουν διδακτορικό και το μη διορισμό τους στο συμβούλιο του ΚΟΑ, ο κ. Αρέστη είπε, «γνωρίζουν ότι δεν ήταν μέσα σε αυτούς που επιλέξαμε εμείς; Μπορεί να ήταν και να μην έγινε η επιλογή τους, από τους τρεις μόνο ο ένας θα επιλεγόταν». Τόνισε, «τα ακαδημαϊκά προσόντα δεν το μόνο κριτήριο, τα κριτήρια του νόμου είναι άλλα».

Ερωτηθείς για τις αναφορές περί σύγκρουσης συμφερόντων για τους Προέδρους των ΑΤΗΚ και ΑΗΚ που διορίστηκαν ο Πρόεδρος του Γνωμοδοτικού απάντησε «εμείς κρίναμε με βάση τα στοιχεία που είχαμε ενώπιον μας, εάν υπήρχαν κάποια στοιχεία πέραν αυτού με βάση τα οποία δυνατό να υπάρχουν σύγκρουση συμφερόντων, υπάρχουν διορθωτικά μέτρα, το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να λάβει μέτρα και να το διορθώσει». Πρόσθεσε, «πριν να αναλάβουν καθήκοντα ο καθένας που διορίζεται υπογράφει μία δήλωση, στην οποία αναγράφει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος μεταξύ της επαγγελματικής του δραστηριότητα και του ρόλου που αναλαμβάνει στο διοικητικό συμβούλιο ενός Ημικρατικού Οργανισμού.

Συνεχίζοντας ο κ. Αρέστη επεσήμανε, «ο ρόλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου σταματάει τη στιγμή που παραδίδει τους καταλόγους στον αρμόδιο Υπουργό. Για κάθε μας απόφαση για συγκεκριμένο κατάλογο ημικρατικού, υπάρχει πρακτικό υπογραμμένο και από τους πέντε που λάβαμε μέρος, δεν θα μπορούσε δηλαδή να είχαν αλλοιωθεί οι κατάλογοι.
Όσον αφορά αν είναι υπέρ της Αρχής της Διαφάνειας και αν αυτή η Αρχή θα πρέπει να διέπει αυτούς τους διορισμούς ο κ. Αρέστη δήλωσε «είμαι υπέρ, εξαρτάται όμως με ποιο τρόπο η διαφάνειά θα προβληθεί και αν θα προκαλέσει καλό η μεγαλύτερο πρόβλημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ναι, στον Επίτροπο Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε  δημόσια τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η προοπτική...

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!