32.1 C
Nicosia
Κυριακή 16 Ιούνιος 2024 | 12:33

Άρχισε η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στην Πολωνία – Συνάντηση με τον πρόεδρο της

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Andrzej Duda είχε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στη χώρα, ύστερα από πρόσκληση του Πολωνού Προέδρου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πολωνία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Βαρσοβία, όπου έτυχε υποδοχής από τον Πρόεδρο της Πολωνίας Andrzej Duda και τη σύζυγο του, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθεώρησε το στρατιωτικό άγημα. Όπως υπαγορεύει η επίσημη τελετή υποδοχής αρχηγού κράτους στην Πολωνία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε τους στρατιώτες του αγήματος αναφωνώντας  «Χαίρετε Στρατιώτες», στην ελληνική γλώσσα, με τους στρατιώτες απαντούν στην πολωνική γλώσσα «Χαίρετε κ. Πρόεδρε».

Αμέσως μετά οι δύο Πρόεδροι παρακάθισαν σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση.

Στη συνέχεια θα υπογραφούν δύο Μνημόνια Συναντίληψης για συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς του Αθλητισμού και της Προστασίας Διανοητικής Περιουσίας.

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα Μνημόνια Συναντίληψης θα υπογράψει η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραουνά.

Από πλευράς Πολωνίας, το Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού θα υπογράψει ο Υπουργός Αθλητισμού και Τουρισμού Sławomir Nitras και το Μνημόνιο για συνεργασία στον τομέα της Προστασίας Διανοητικής Περιουσίας θα υπογράψει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Marek Prawda.

Της τελετής υπογραφής των Μνημονίων θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και οι δηλώσεις των δύο Προέδρων στα ΜΜΕ.

Συνάντηση Προέδρων Κύπρου - Πολωνίας στη ΒαρσοβίαΣυνάντηση Προέδρων Κύπρου - Πολωνίας στηΣυνάντηση Προέδρων Κύπρου - Πολωνίας στηΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας εξέφρασαν την Πέμπτη οι Πρόεδροι των δύο χωρών, μετά τις συνομιλίες που είχαν στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Andrzej Duda.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του μίλησε για ιστορική επίσκεψη που όχι μόνο επιβεβαιώνει τις εξαίρετες πολιτικές σχέσεις, που ενισχύθηκαν ειδικότερα μετά την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ το 2004, αλλά και που αποσκοπεί στην περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας σε θέματα τουρισμού, εμπορίου και επενδύσεων.

Για τον τουρισμό, ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ότι είναι εντυπωσιακή η αύξηση των εκατέρωθεν τουριστικών ρευμάτων και ότι ενδεικτικά το 2024 εκτιμάται πως θα υποδεχθούμε 300.000 Πολωνούς τουρίστες στην Κύπρο.

“Είμαστε εδώ για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο αυτό τον αριθμό με πέραν των 35 πτήσεων την εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή, η Πολωνία είναι υπ’ αριθμό 3η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων στην Κύπρο”, επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Σε σχέση με το εμπόριο ο Πρόεδρος είπε ότι το 2023 το συνολικό εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών ανήλθε στα 113 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση πέραν του 7.1% σε σύγκριση με το 2022.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμα πολλές προοπτικές για αύξηση αλλά και διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών, αλλά και των εκατέρωθεν επενδύσεων μεταξύ των δυο χωρών “και θα εργαστούμε συγκεκριμένα και ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση”.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε ότι ο λαός της Πολωνίας τα κατάφερε και απολαμβάνει πλέον την ελευθερία και τη δημοκρατία στη χώρα του και εμείς στην Κύπρο, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και του λαού της.

“Θα ήθελα με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου, να ευχαριστήσω δημόσια τη χώρα, γιατί διαχρονικά στηρίζει τις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και όπου συζητείται το Κυπριακό, είτε στα ΗΕ είτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και αλλού”, ανέφερε.

Μίλησε και για τη συνεργασία στην ΕΕ λέγοντας ότι επιστέγασμα της ενισχυμένης αυτής συνεργασίας αποτελεί και η από κοινού, μαζί και με τη Δανία, ενάσκηση του τρίο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2011-2012.

“Ενώπιον μας έχουμε και πάλι την ενάσκηση του τρίο Προεδρίας του 2025 και το πρώτο εξάμηνο του 2026. Και καθότι πλέον είμαστε για 20 χρόνια κράτη-μέλη της ΕΕ, οι απαιτήσεις από εμάς θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες, όπως αυξημένες είναι και οι πολλές διεθνείς προκλήσεις που θα κληθούμε να διαχειριστούμε, κυρίως σε γεωπολιτικό επίπεδο”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός μας έχει ήδη ξεκινήσει και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθούν οι χώρες σε αυτή την κοινή πρόκληση.

Στις δηλώσεις του ο ΠτΔ αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη επιθετική πολιτική της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που αναμφίβολα επηρεάζει και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι η εισβολή, η κατοχή, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, από όπου και αν προέρχεται, είναι καταδικαστέα και θα πρέπει να τερματιστεί.

“Όπως θα πρέπει να τερματιστεί και ο πόλεμος στη Γάζα που όχι μόνο δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, η οποία γειτνιάζει με την ΕΕ, αλλά προκαλεί και μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση”, ανέφερε.

Μίλησε για την πρωτοβουλία “Αμάλθεια” λέγοντας ότι στόχος μας, μέσα από την πρωτοβουλία, είναι να συνεισφέρουμε και εμείς, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, μέσω της παροχής απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι την έχουν άμεση ανάγκη.

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη του επικεφαλής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πολωνία.

Ανέφερε ότι στις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο υπογράμμισαν πως η Κύπρος αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέροντα προορισμό για τους Πολωνούς αφού είναι μια χώρα με τεράστια ιστορία. Ανέφερε ότι το 2023 πέραν των 270 χιλιάδων Πολωνών επισκέφθηκαν την Κύπρο και οι αριθμοί αυτοί παρουσιάζουν συνεχώς άνοδο.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Πολωνία αγόρασε κτήριο στην Πάφο το οποίο αξιοποιείται ως Κέντρο αρχαιολογικών ανασκαφών από τις ομάδες των Πολωνών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό στην Κύπρο εδώ και έξι δεκαετίες.

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας είπε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την κατάσταση που αφορά τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων και ότι συζήτησαν και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ευχαρίστησε, επίσης, την Κυπριακή Δημοκρατία για την υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Πολωνίας διαβεβαίωσε για τη θέση της χώρας του ότι το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν, επίσης, για τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας συμπεριλαμβανομένων των επερχόμενων εκλογών στην ΕΕ.

Στη συνέχεια σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον τουρισμό, λέγοντας ότι “θέλουμε να δούμε περισσότερες πτήσεις, πέραν των 35 που υπάρχουν, είμαστε σε κάποιες συζητήσεις και με πολωνικές και κυπριακές εταιρείες για περισσότερες πτήσεις και θεωρούμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στο μισό εκατομμύριο αφίξεις από την Πολωνία. Είναι ένας εφικτός στόχος και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε”.

Σε ερώτηση για τη στάση της Πολωνίας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «τόσο στα ΗΕ όσο και στο ΣτΕ που συζητούνται σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, αλλά και εντός της ΕΕ, η Πολωνία διαχρονικά στηρίζει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι για αυτό τον λόγο που ένιωσα και σήμερα την ανάγκη δημόσια να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της χώρας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πολωνίας είπε ότι η πολωνική θέση δεν αλλάζει εδώ και χρόνια.

“Το υπογράμμισα αυτό και στις συζητήσεις με τον Πρόεδρο. Εμείς οι Πολωνοί καταλαβαίνουμε απόλυτα το λεπτό αυτό θέμα”, ανέφερε, εκφράζοντας την ευχή για μια επανενωμένη Κύπρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τελ Αβίβ: Κοσμοπλημμύρα στους δρόμους για την απελευθέρωση των ομήρων – Η μεγαλύτερη κινητοποίηση από την έναρξη του πολέμου

Τους δρόμους του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων του Ισραήλ πλημμλύρισαν χθες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ζητώντας για ακόμη μια φορά  την επίτευξη συμφωνίας για...

Ρωσία: Νεκροί οι δράστες της ομηρίας σε κέντρο κράτησης στο Ροστόφ – Απελευθερώθηκαν οι δυο σωφρονιστικοί

Οι κρατούμενοι που έπιασαν ομήρους δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους μέσα σε κέντρο κράτησης στο Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, σκοτώθηκαν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX. Όπως...

Χανιά: Πυροβολισμοί και άγριο ξύλο σε μίνι μάρκετ

Ένα σοκαριστικό βίντεο από επεισόδιο με βία και πυροβολισμούς σε μίνι μάρκετ, στα Χανιά, μετέδωσε η ΕΡΤ. Όπως φαίνεται από το βίντεο, ένας μεσήλικας άνδρας,...

Ξάνθη: Σύγκρουση λεωφορείου με Ι.Χ. – 4 νεκροί

Σύγκρουση λεωφορείου με Ι.Χ. αυτοκίνητο σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής, λίγο έξω από τους Τοξότες Ξάνθης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους...

Έλεγχοι από την Αστυνομία για τροχαία – Διαφώτιση για επήρεια ουσιών στην οδήγηση

Αρχίζουν από αύριο Δευτέρα παγκύπριοι τροχονομικοί έλεγχοι που θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 23 Ιουνίου, στο πλαίσιο εβδομάδας διαφώτισης και αστυνόμευσης της Αστυνομίας για την...

Βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή της ΑΗΚ η αιτία πυρκαγιάς στον Φαρμακά

Βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή της ΑΗΚ προκάλεσε την πυρκαγιά στον Φαρμακά, η οποία έκαψε συνολικά 3,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!