Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει τις πολυσύνθετες προκλήσεις που άπτονται του μεταναστευτικού, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, ανέδειξε κατά τις επαφές που είχε στην Αθήνα ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας Nικόλας Ιωαννίδης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υφυπουργός συναντήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νικόλαο Παναγιωτόπουλο καθώς και την αρμόδια Υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από πλευράς Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης και ο Διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου Μάριος Καλέας.
Η κυπριακή αντιπροσωπεία από την άλλη, αποτελείτο από τον Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας Νεόφυτο Παπαδόπουλο, τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ασύλου Ανδρέα Γεωργιάδη, τον Διευθυντή του Γραφείου Υφυπουργού Λάμπρο Καούλλα, και τη Συντονίστρια του Γραφείου Γενικού Διευθυντή Αργυρώ Κωνσταντίνου.
Όπως σημειώνεται, οι δύο αντιπροσωπίες εξέτασαν τις πρόσφατες εξελίξεις σε χώρες της ΕΕ και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σε σχέση με το μεταναστευτικό, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη για στενή συνεργασία, μέσω της λειτουργίας τεχνικών επιτροπών και της υπογραφής Μνημονίου Συναντίληψης, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη διαχείριση των πολλαπλών κοινών προκλήσεων.
Συζητήθηκαν, επίσης, η υλοποίηση των προνοιών του Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το ελληνικό μοντέλο διαχείρισης των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και η ανάγκη αξιοποίησης των ενδεχόμενων συνεργιών σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών σε συνεργασία με τη FRONTEX και άλλες χώρες. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν ακόμη τα θέματα της διαχείρισης και της αποτελεσματικής ένταξης νόμιμων μεταναστών.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Υφυπουργός συναντήθηκε επίσης με την επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελλάδα Sanja Celebic Lukovac και τον τέως επικεφαλής ΔΟΜ Ελλάδας και νυν Περιφερειακό Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας Gianluca Rocco (μέσω τηλεδιάσκεψης).
Επισημαίνεται πως οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν κατανόηση για τις προκλήσεις και την ανησυχία που δημιουργούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές που δέχεται η Κύπρος, ενώ αναγνώρισαν πως η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί πρότυπο στο θέμα των εθελούσιων επιστροφών, αφού κατατάσσεται πρώτη στην ΕΕ σε αριθμούς επιστροφών σε σχέση με την αναλογία του πληθυσμού της.
Ο Υφυπουργός, αφού ευχαρίστησε τους αξιωματούχους του ΔΟΜ για τη στήριξή τους και την αποφασιστικότητα διαχείρισης των πολλαπλών προκλήσεων που δημιουργούνται, ζήτησε τη διαμεσολάβησή τους έτσι ώστε η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της, ειδικότερα σε σχέση με τα ζητήματα της άφιξης μεταναστών στη Νεκρή Ζώνη, μέσω Τουρκίας και κατεχομένων.
Την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Τομέα Ελλάδας στη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αριστείδη Ψαρρά και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το θέμα της επαναξιολόγησης περιοχών της Συρίας με σκοπό την κατάταξή τους ως ασφαλείς, καθώς και ζητήματα που άπτονται της υλοποίησης του Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος της Κύπρου στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ αναδείχθηκε και η ανάγκη για έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της. Ο δρ Ιωαννίδης υπέδειξε πως η Κυπριακή Δημοκρατία προσβλέπει στη στήριξη των εταίρων της για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του κράτους, με πλήρη σεβασμό στις προβλέψεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.
Ο Υφυπουργός δέχθηκε επίσης τις θερμές ευχαριστίες του κ. Ψαρρά για την πρόσφατη παρουσία και ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα «Ο Μετανάστης του Μέλλοντος: Προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, την οικονομία, το δημογραφικό – H σχέση τους με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο», που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Τέλος, ο Υφυπουργός είχε συνάντηση με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Δημήτριο Μάλλιο, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε παρουσίαση των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχέση με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, σε συνεργασία με συναρμόδιους Οργανισμούς και Φορείς, και συμφωνήθηκε η συνέχιση της στενής συνεργασίας σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τη μετανάστευση και την προστασία συνόρων.
Πέραν των διμερών επαφών τους, ο Υφυπουργός και τα μέλη της αντιπροσωπείας του Υφυπουργείου Μετανάστευσης συναντήθηκαν με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Σταύρο Αυγουστίδη.