31.3 C
Nicosia
Δευτέρα 7 Οκτώβριος 2024 | 14:36

Με «εποικοδομητική διάθεση» και «ειλικρινή πολιτική βούληση» στη συνάντηση με Τατάρ ο ΠτΔ

Δύο ώρες διήρκησε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, καθώς και για την επικείμενη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, κατά τη διάρκεια δείπνου στις ΗΠΑ, υπό την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε δηλώσεις του, μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας για τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Ο αναβαθμισμένος ρόλος της χώρας μας διεθνώς αναγνωρίζεται. Η Κύπρος ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανθρωπιστική πτυχή, ιδιαίτερα μέσα από την πλήρη ενεργοποίηση του σχεδίου Εστία».

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για την εξέλιξη με την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη, στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσέρχεται στη συνάντηση ενισχυμένος, επειδή αναγνωρίζεται η θετική εξέλιξη, το αποτέλεσμα των δικών μας διαχρονικών θέσεων και ανάληψης πρωτοβουλιών, της επιμονής, της συνέπειας και της συνέχειας στις προσπάθειες που καταβάλλουμε. Προσερχόμαστε στη κοινή συνάντηση με εποικοδομητική διάθεση, με ειλικρινή πολιτική βούληση, στο πλαίσιο του συμφωνημένου πλαισίου, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχει διακοπεί».

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε, είπε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλα 5 ή 7 χρόνια για λύση, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου λέγοντας πως πρέπει να επιμείνει η ε/κ πλευρά σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με διαφύλαξη του διαπραγματευτικού κεκτημένου.

Σε δηλώσεις της μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η Αννίτα Δημητρίου είπε ότι η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ έγινε στο Βερολίνο το 2019 και από αυτή τη σκοπιά θεωρεί πολύ σημαντική την πρόκληση από τον ΓΓ και ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε θετικά. «Σε αυτή την προσπάθεια θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας. Η συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ αποτελεί την ευκαιρία να καταθέσουμε την ετοιμότητά μας, την ειλικρινή μας βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, πρόσθεσε. «Ανεξάρτητα όμως από την στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά εμείς πρέπει να επιμένουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν διαφυλάσσοντας το διαπραγματευτικό κεκτημένο, στη βάση των παραμέτρων και της φιλοσοφίας που έθεσε ο ΓΓ και των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μέχρι και το Κραν Μοντανά», σημείωσε.

Η κ. Δημητρίου εξήγησε ότι εννοεί τα ζητήματα της διακυβέρνησης, την πολιτική ισότητα, τα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτέρες. «(Αυτά) πρέπει να γίνει σαφές ότι αποτελούν θέσεις της δικής μας πλευράς».

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλα 5 ή 7 χρόνια για ν’ αναζητήσουμε λύση, γιατί θα είναι πολύ αργά. Σ’ ένα ρευστό σκηνικό που αναδιατάσσεται ταχύτατα, όπως το σημερινό, οφείλουμε εμείς να ορίσουμε το μέλλον μας, κατέληξε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχόμενη «να πάνε όλα καλά».

Θετικό το γεγονός της άτυπης συνάντησης, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός της άτυπης συνάντησης στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

«Είναι θετικό το γεγονός γιατί μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας και έλλειψης εξελίξεων, ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει συγκαλέσει αυτή την άτυπη συνάντηση» είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει σε αυτό το δείπνο η ε/κ πλευρά να πάει με θετικό και δημιουργικό πνεύμα.

Και αυτό, είπε, «γιατί είμαστε εμείς που θέλουμε να αποδείξουμε ότι πράγματι θέλουμε να τερματιστεί το μακροβιότερο αδιέξοδο που υπάρχει ποτέ στο Κυπριακό και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά και να εκφράσουμε ετοιμότητα για διαπραγμάτευση στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες διαφυλάσσοντας όλες τις επιτευχθείσες συγκλίσεις».

Ανέφερε ότι μετά το πέρας της συνάντησης αυτής θα επανέλθουν στο Εθνικό Συμβούλιο θα αξιολογήσουν το τι έχει διαμοιφθεί στη συνάντηση και να δουν πως να συνεχίσουν.

Το λέω, πρόσθεσε, διότι από τη στιγμή που ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει αποφασίσει να συγκαλέσει αυτή τη άτυπη συνάντηση σημαίνει ότι ο ΟΗΕ έχει στο μυαλό του ποια ενδεχομένως να είναι τα επόμενα βήματα.

Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη συνάντηση και το πώς θα συνεχίσουμε πάρα κάτω, κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις στην παρούσα φάση για θετικές συζητήσεις για Κυπριακό, λέει ο Χρίστου

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και το κατάλληλο κλίμα, ώστε να γίνουν θετικές συζητήσεις, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο οποίος τόνισε πως το ζητούμενο είναι να χαραχτεί μια νέα στρατηγική, η οποία θα έχει ως στόχο να περιορίσει τη στρατηγική, που ακολουθεί η Τουρκία.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιου, ενόψει του τριμερούς δείπνου της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χρίστου είπε ότι κατά τη συνεδρία το κόμμα του εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διαφωνία του για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη  συγκεκριμένη συνάντηση.

«Πιστεύουμε», είπε, «ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και το κατάλληλο κλίμα ώστε να γίνουν θετικές συζητήσεις για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Σημείωσε ότι οι στόχοι της Τουρκίας παραμένουν και σε αυτή τη φάση θέλει να δικαιώσει τα τετελεσμένα της κατοχής και της εισβολής, ενώ πρόσθεσε ότι σε δεύτερη φάση θέλει να προχωρήσει σταδιακά σε πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, «το ζητούμενο είναι να χαραχτεί μια νέα στρατηγική, η οποία θα έχει ως στόχο να περιορίσει τη στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία και πρωτίστως να αξιοποιήσει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στους κόλπους της ΕΕ».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι το ζητούμενο για το κόμμα του «είναι να επιβληθεί εμπάργκο όπλων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει την κατοχή του 37% της Κύπρου».

Ευχή να είναι χρήσιμο το δείπνο 15ης Οκτωβρίου στη Ν. Υόρκη, εξέφρασε ο Τσιμίλλης

Την ευχή να είναι χρήσιμο το δείπνο της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Κυριάκος Τσιμίλλης, ο οποίος είπε ότι «δεν αρκεί να ρίξεις μια πέτρα στα λιμνάζοντα νερά».

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιου, ενόψει του δείπνου της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη στο οποίο θα παραστούν ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο κ. Τσιμίλλης είπε πως «δεν αρκεί με άλλα λόγια να μην γίνει αναφορά στα δύο κράτη», για να σημειώσει πως «υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα, που πρέπει να διασφαλίσουν μια λύση, σύμφωνη με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Είναι γι’ αυτό που εισηγηθήκαμε ότι πρέπει να συνέλθει το συντομότερο και πάλι σε δεύτερη συνεδρία η Πολιτική Επιτροπή για το Κυπριακό, για να εξετάσει και τις συγκλίσεις και τη συμφωνία των προωθούμενων ιδεών, με το κεκτημένο και τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ», είπε.

Επίσης, ο Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι για τα περιφερειακά θέματα είχαν μια λεπτομερή ενημέρωση, με επεξεργασμένα σενάρια για το τι μπορεί και τι φοβούνται ότι μπορεί να συμβεί.

Ανέφερε πως το Κίνημα Οικολόγων κατέθεσε τον «προβληματισμό» του, όσον αφορά την απουσία δήλωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο.

«Μια χώρα θύμα εισβολής, δεν μπορεί να μην τοποθετείται, όταν μια γειτονική της χώρα, με διαφορετικές συνθήκες, είναι θύμα. Η εισβολή είναι εισβολή. Όπως ήταν η εισβολή στην Ουκρανία, που την καταδικάσαμε, έτσι κάθε άλλη εισβολή πρέπει να καταδικάζεται», είπε.

Εξάλλου, είπε ότι Κίνημα Οικολόγων έθεσε ένα ερώτημα στον Πρόεδρο και δεν περίμενε συγκεκριμένη απάντηση -και δεν πήρε όπως είπε- για «το παράξενο, το αντιφατικό, την ημέρα που τιμάται η Κυπριακή Δημοκρατία, την 1η του Οκτώβρη, να συλλαμβάνονται δύο Κύπριοι, οι οποίοι προσπαθούν να υψώσουν ένα πανό, για να πουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη λύση και πως το Απαρτχάιντ δεν είναι λύση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το PwC Academy και το ICAEW παρουσιάζουν το καινοτόμο πρόγραμμα «Business Professionals Certificate»

Η PwC Κύπρου και το PwC’s Academy είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την έναρξη του προγράμματος Business Professionals Certificate (BPC), αρχής γενομένης από...

Νόμπελ Ιατρικής: Στους Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν το βραβείο για την ανακάλυψη του microRNA

Στους Αμερικανούς επιστήμονες Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ιατρικής, για την ανακάλυψη του microRNA. BREAKING NEWS The 2024 #NobelPrize in Physiology or Medicine...

Νέο παραλήρημα Τατάρ: Μακροπρόθεσμος στόχος η κατεδάφιση και η ανοικοδόμηση στο Βαρώσι

Μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι η κατεδάφιση και η ανοικοδόμηση κάποιων κτιρίων και η ανακαίνιση ορισμένων άλλων στο Βαρώσι, κάτι που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της...

Με «εποικοδομητική διάθεση» και «ειλικρινή πολιτική βούληση» στη συνάντηση με Τατάρ ο ΠτΔ

Δύο ώρες διήρκησε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές...

Μνημόνιο συνεργασίας Κύπρου – Ιαπωνίας στους τομείς επιστήμης και τεχνολογίας

Μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ιαπωνίας στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, τόσο σε διακρατικό...

Για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα η Αννίτα μαζί με Στέφανο, Νικόλα και Τορναρίτη

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, μεταξύ 8 και 13 Οκτωβρίου 2024, θα πραγματοποιήσει η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!