27.6 C
Nicosia
Παρασκευή 24 Μάιος 2024 | 13:41

Πολιτογραφήσεις: Συλλούρης και Τζιοβάνης απέρριψαν το κατηγορητήριο

Μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για την ποινική υπόθεση που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου, απάντησαν δύο εκ των τριών κατηγορουμένων που παρουσιάστηκαν σήμερα στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης και ο πρώην Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης δήλωσαν ενώπιον του δικαστηρίου πως δεν παραδέχονται τις πέντε κατηγορίες που απήγγειλε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Έλλη Παπαγαπίου.

Λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, ο τρίτος κατηγορούμενος Αντώνης Αντωνίου έλαβε μέσω του συνηγόρου του Αντρέα Πιττάτζιη νέα ημερομηνία στις 18 Ιανουαρίου και ώρα 9.30 π.μ. προκειμένου να απαντήσει και ο ίδιος επί του κατηγορητηρίου.

Απερρίφθησαν δύο προδικαστικές ενστάσεις

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέγνωσε την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τις δύο προδικαστικές ενστάσεις που είχε εγείρει ο δικηγόρος του κ. Τζιοβάνη, Γιώργος Παπαϊωάννου, περί ανυπαρξίας έγκυρου νόμου, στον οποίο στηρίζονται οι κατηγορίες.

Σύμφωνα με την απόφαση, το Δικαστήριο, ύστερα από μελέτη των επιμέρους θέσεων και τη σχετική νομολογία, αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψη των δύο υποβληθεισών ενστάσεων.

Η διαδικασία είχε επαναοριστεί για σήμερα στις 11.30 π.μ. λόγω απουσίας ενός εκ των τριών δικαστών του Δικαστηρίου κατά την προηγούμενη σύγκλησή του στις 22 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο ανέφερε ότι δεν συμφωνεί πως η απόφανση περί του ζητήματος της αντισυνταγματικότητας είναι αναγκαία για τη συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης, ενώ αναφορικά με το ζήτημα της αλλαγής διεθνούς σύμβασης, το Δικαστήριο είπε ότι δεν έχει λάβει γνώση καταγγελίας της σύμβασης από την Κυπριακή Δημοκρατία, τουναντίον η σύμβαση έχει επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία προέβη πρόσφατα και σε περαιτέρω τροποποιήσεις.

Μετά την ανάγνωση της απόφασης, ο κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε τη διαφωνία της υπεράσπισης και επιφυλάχθηκε του δικαιώματος επαναφοράς των ίδιων ζητημάτων στο παρόν ή σε μελλοντικό στάδιο της διαδικασίας, θέση που εξέφρασε και ο δικηγόρος του κ. Συλλούρη, Κρις Τριανταφυλλίδης, ενώ επιφυλάχθηκε και του δικαιώματός του για υποβολή και τρίτης έντασης σε χρόνο που θα αποφασιστεί στην πορεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Πιττάτζιης ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι πρόκειται να υποβάλει γραπτό αίτημα προς τον Γενικό Εισαγγελέα, με το οποίο θα ζητά την αποδέσμευση μαρτυρικού υλικού με τα πρακτικά των ενόρκων καταθέσεων μαρτύρων προς την Ερευνητική Επιτροπή για τα γεγονότα της υπόθεσης και αναφορές για ενέργειες και παραλείψεις της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, καθώς και το πόρισμα Νικολάτου βάσει του οποίου στοιχειοθετήθηκε η υπόθεση.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης προσέθεσε ότι προτίθεται και ο ίδιος να υποβάλει παρόμοιο αίτημα προς τον Γενικό Εισαγγελέα για την αποδέσμευση μαρτυρικού υλικού.

Σε σχέση με τα ανωτέρω, η κ. Παπαγαπίου ζήτησε από τους συνηγόρους υπεράσπισης να υποβάλουν άμεσα τα αιτήματά τους προκειμένου να εξεταστούν από τη Νομική Υπηρεσία, σημειώνοντας πως παρότι η θέση της είναι κατ’ αρχήν θετική, θα πρέπει να διευκρινιστεί επακριβώς ποιες πληροφορίες θα ζητηθούν και με ποια αιτιολογία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Απαντά για το Ινστιτούτο Καρκίνου ο ΥΠΟΙΚ – «Θα ήταν καλύτερα να είναι στις Διευθύνσεις Υπ. Υγείας»

Θα ήταν καλύτερα το Ινστιτούτο για τον Καρκίνο να είναι σε μια από τις Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας ούτως ώστε να υπάρχει ένας κεντρικός...

Αισιόδοξος ο Κεραυνός για λιμάνι Λάρνακας και Βασιλικό – Βέβαιος ότι θα υπάρξει διέξοδος στις καθυστερήσεις

Την βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξει διέξοδος στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται για το έργο στο λιμάνι-μαρίνα της Λάρνακας και το τερματικό στο Βασιλικό, εξέφρασε...

Διαχειρίσιμη η φωτιά στον Άγιο Αθανάσιο – Κίνδυνος αναζωπύρωσης

Διαχειρίσιμη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε πλησίον κατοικημένης περιοχής πάρα την περιοχή Αγίου Αθανασίου (Σφαλαγγιώτισσα) στην επαρχία Λεμεσού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής...

Δείκτης Ask Wire Q1 2024: Σταθεροποιούνται οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων

Η Ask Wire, η εταιρεία που βασίζεται στην τεχνολογία, για να παρακολουθεί συναλλαγές, ζητούμενες τιμές και την κατασκευαστική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων, δημοσίευσε...

Σε συνεδρία ΔΣ ΟΑΥ την επόμενη Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας για καινοτόμα φάρμακα

Σε επαφές με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και με τις Φαρμακευτικές Εταιρείες βρίσκεται ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός με στόχο την επίλυση του...

Νόμιμος ο διορισμός Λουκίας Χριστοδούλου ως Προέδρου της ΕΠΑ για δεύτερη θητεία

Νόμιμο ενέκρινε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον διορισμό της Λουκίας Χριστοδούλου στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού για δεύτερη θητεία. Συγκεκριμένα, όπως...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!