26.8 C
Nicosia
Τετάρτη 29 Μάιος 2024 | 15:32

Ευρωβαρόμετρο: Μετανάστευση – οικονομία προβληματίζουν τους Κύπριους

Τα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου (41%), και τη στήριξη της οικονομίας (40%) θεωρούν ως πιο σημαντικά ενόψει των ευρωεκλογών οι Κύπριοι, που συμμετείχαν στην τελευταία έρευνα του ειδικού Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Απαντώντας στην ερώτηση ποια ζητήματα θεωρούν πιο σημαντικό να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι επόμενες πιο δημοφιλείς απαντήσεις των Κυπρίων ήταν η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μαζί με τη δημόσια υγεία (με 38% για την κάθε απάντηση), η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ (28%), η δημοκρατία και το κράτος δικαίου (22%) και η αγροτική πολιτική (20%).

Σε επίπεδο ΕΕ, οι πολίτες προκρίνουν ως σημαντικότερα θέματα για την προεκλογική εκστρατεία την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (33%), καθώς και την υποστήριξη της δημόσιας υγείας (32%). Η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ βρίσκονται με το ίδιο ποσοστό στην τρίτη θέση (31%). Η σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ έχει αυξηθεί κυρίως λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα σε εννέα χώρες, με τα υψηλότερα αποτελέσματα στη Δανία (56%), τη Φινλανδία (55%) και τη Λιθουανία (53%).

Το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητικό οργανισμό Verian (πρώην Kantar) μεταξύ 7 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Στην Κύπρο η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 7 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου με προσωπικές συνεντεύξεις. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 500 συνεντεύξεις στην Κύπρο, και 26.411 συνεντεύξεις σε όλη την ΕΕ.

Γενικότερα, τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου δείχνoυν αύξηση στο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, καθώς και για την πιθανότητα συμμετοχής, σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο το φθινόπωρο του 2023, καθώς και σε σχέση με την έρευνα της άνοιξης του 2019, τρεις μήνες πριν από τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Ειδικότερα, στην Κύπρο 55% απάντησε πως ενδιαφέρεται για τη διαδικασία των ευρωεκλογών και 60% πως είναι πιθανό να συμμετάσχει. Το 80% των Κυπρίων πολιτών λέει πως αναγνωρίζει τη σημασία της συμμετοχής στις εκλογές λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης.

Σε επίπεδο ΕΕ, το 60% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει τον Ιούνιο και το 71% δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψηφίσει, αξιολογώντας το ενδεχόμενο με 7 έως 10 (όπου το 1 είναι πολύ απίθανο και το 10 πολύ πιθανό). Επίσης, 81% των ερωτηθέντων συμφωνούν πως η γεωπολιτική κατάσταση καθιστά σημαντική τη ψηφοφορία.

Το 81% των πολιτών της ΕΕ (85% στην Κύπρο) είχε θετική ή ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και 18% είχε αρνητική εικόνα. Το 56% των ερωτηθέντων στην ΕΕ θα ήθελε το ΕΚ να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο, το 28% θα ήθελε να δει το αντίθετο και το 10% να διατηρήσει τον ρόλο του όπως είναι τώρα. Στην Κύπρο το 85% δήλωσε ότι θα ήθελε ισχυρότερο ρόλο για το Κοινοβούλιο.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, οι πολίτες της ΕΕ επέλεξαν την άμυνα και την ασφάλεια (37%) ως τις πρώτες προτεραιότητες, ενώ ακολουθούν τα ενεργειακά ζητήματα και η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία (και οι δύο κατηγορίες με ποσοστό 30%).

Οι ερωτηθέντες στην Κύπρο προκρίνουν ως σημαντικότερα την άμυνα και την ασφάλεια (39%) την επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργία (32%), την εκπαίδευση και την έρευνα (28%) και πληθυσμιακά ζητήματα (27%).

Αν και τέσσερις στους δέκα πολίτες λένε ότι ο ρόλος της ΕΕ έχει γίνει περισσότερο σημαντικός τα τελευταία χρόνια, το 35% πιστεύει ότι έχει παραμείνει σταθερός και το 22% ότι έχει αποδυναμωθεί. Σε εθνικό επίπεδο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε 15 χώρες πιστεύουν ότι ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο έχει γίνει ισχυρότερος με την πάροδο του χρόνου, με τα ποσοστά να φτάνουν το 67% στη Σουηδία, το 63% στην Πορτογαλία και το 60% στη Δανία. Στη Σλοβενία και τη Τσεχία καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά πολιτών που θεωρούν ότι ο ρόλος της ΕΕ έχει γίνει λιγότερο σημαντικός (32% και 30%, αντίστοιχα).

Στην Κύπρο, το 33% θεωρεί πως ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο είναι πλέον σημαντικότερος, ενώ 40% αντιλαμβάνεται τη θέση της ως σταθερή τα τελευταία χρόνια και 24% πως έχει αποδυναμωθεί.

Το 73% των πολιτών στην ΕΕ (+3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2023) θεωρούν ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή, συμπεριλαμβανομένου 20%, το οποίο δηλώνει πως έχουν πολύ υψηλό αντίκτυπο. Επιπλέον, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι η χώρα τους, συνολικά, επωφελείται από την ένταξη στην ΕΕ (71%). Αυτά τα αποτελέσματα είναι σταθερά σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2023 και παραμένουν υψηλά σε ολόκληρη την ΕΕ.

Για την Κύπρο, το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή κυμαίνεται στο 84%, ενώ το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η χώρα έχει ωφεληθεί συνολικά από την ένταξη στην ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συνεχίζονται κανονικά στη Λάρνακα οι διαδικασίες για Αμάλθεια, παρά τη διακοπή εργασιών στην αποβάθρα

Συνεχίζονται κανονικά με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους οι διαδικασίες που αφορούν το σχέδιο Αμάλθεια στη Λάρνακα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σχετικά...

ΤτΕ: Αρνητική ροή δανείων τον Απρίλιο – Αυξήθηκαν οι καταθέσεις

Αρνητική ήταν η ροή δανείων τον Απρίλιο κατά 815 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,513 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε...

Μισαλλόδοξο κήρυγμα Ερντογάν για Άλωση και Αγιά Σοφιά

Φανατικές και μισαλλόδοξες αναφορές για τη μαύρη επέτειο της Άλωσης αλλά και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, επεφύλαττε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Κοινοβουλευτική...

Βελτίωση παρουσίασε τον Μάιο το οικονομικό κλίμα

Βελτίωση παρουσίασε τον Μάιο του 2024 το οικονομικό κλίμα, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 1,6 μονάδες σε σύγκριση με τον...

Αναβάθμιση δημόσιων νοσηλευτηρίων, ζητά η ΠΕΟ με αφορμή 5 χρόνων ΓεΣΥ

Την ανησυχία της ότι πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ΟΚΥπΥ και Υπουργείο Υγείας δεν έχουν προχωρήσει στα αναγκαία βήματα αναβάθμισης των δημόσιων...

Στις 407.000 ο πληθυσμός των κατεχομένων

Ο «υπουργός εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούζ ανέφερε ότι ο πληθυσμός των κατεχομένων ανέρχεται στις 407.000. Ο κ. Ογούζ, ο οποίος μιλούσε στο ιδιωτικό κανάλι «Γκεντς», ανέφερε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!