Διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν από Βουλευτές για πρόταση νόμου που προνοεί για σκοπούς ασφάλειας τη διενέργεια οπτικού ελέγχου από πολιτικό μηχανικό, εγγεγραμμένο στο ΕΤΕΚ πριν την παραχώρηση διαθέσιμων τουρκοκυπριακών περιουσιών για χρήση σε δικαιούχους.
Την πρόταση νόμου των Βουλευτών Χρίστου Σενέκη, Νίκου Κέττηρου και Μιχάλη Γιακουμή συζήτησε επί της αρχής την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.
Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας, μέλη της Επιτροπής διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις για την πρόταση νόμου. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, έκανε λόγο για ισορροπημένη πρόταση νόμου, σημειώνοντας ότι αυτή μάλλον θα κατατεθεί στην Ολομέλεια σε 15 ημέρες ενώ η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την εν λόγω πρόταση νόμου.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι κατατέθηκε μια ισορροπημένη πρόταση νόμου, η οποία διασφαλίζει από τη μια την ασφάλεια των κτηρίων με τη διενέργεια οπτικού ελέγχου και τη διενέργεια περαιτέρω μελετών εκεί και όπου απαιτείται μέχρι τη διενέργεια στατικής μελέτης.
Όπως είπε, δίνεται η δυνατότητα στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών με μια σύντομη διαδικασία να μπορεί να προχωρήσει στις δημοσιεύσεις και να παραχωρεί τις κατοικίες. Τα τελευταία 10 χρόνια είχαν συσσωρευθεί πολλά προβλήματα στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, ανέφερε, σημειώνοντας ότι «προσπαθούσαμε για πάρα πολύ καιρό να ξεκλειδώσουμε αυτή τη διαδικασία».
«Μέσα από την πρόταση νόμου που θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, θα ξεκλειδώσει αυτή η διαδικασία και να διατεθούν τα σπίτια στον κόσμο που τα χρειάζεται», ανέφερε ο κ. Κέττηρος, επισημαίνοντας ότι στη συνεδρία της Επιτροπής ήταν παρούσα η νέα Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών, Ανθή Λακκοτρύπη, η οποία – όπως είπε – συμφώνησε με την πρόταση νόμου.
«Οι διαδικασίες πρέπει να τηρούνται, πρέπει να υπάρχουν κριτήρια, αλλά στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών έγιναν τα προηγούμενα χρόνια πάρα πολλά, τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν», υπογράμμισε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιεύσεις υπάρχουν τουλάχιστον 20-25 κενές τ/κ κατοικίες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν πάρα πολλές που δεν έχουν καταγραφεί. «Εμείς θεωρούμε ως κενές και τις κατοικίες που δεν χρησιμοποιούνται», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος κατέγραψε στη Λάρνακα 13 κατοικίες που έχουν παραχωρηθεί, αλλά δεν κατοικούνται.
Εν συνεχεία, είπε ότι ο τελικός αριθμός των διαθέσιμων τ/κ κατοικιών θα φανεί όταν γίνει η διαδικασία του οπτικού ελέγχου, για να φανεί ποιες μπορούν να κατοικηθούν, ποιες χρειάζονται να υποβληθούν σε περαιτέρω έλεγχο και ποιες δεν μπορούν να κατοικηθούν.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κέττηρος είπε ότι η πρόταση νόμου μάλλον θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια σε 15 μέρες, για να υποβάλουν τα κόμματα τις τροπολογίες τους.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την πρόταση νόμου για τη διενέργεια οπτικού ελέγχου στις τ/κ περιουσίες.
«Η ασφάλεια των εκτοπισμένων δικαιούχων δεν θα έπρεπε να επιδέχεται καμία έκπτωση, μόνο και μόνο γιατί η Κυβέρνηση αδυνατεί ή αρνείται να εφαρμόσει τη νομοθεσία και δεν παρουσιάζεται έτοιμη να εξεύρει μόνιμες και αποτελεσματικές λύσεις για το στεγαστικό πρόβλημα των εκτοπισμένων συμπολιτών μας», κατέληξε.