33.7 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 17:53

Τις ενέργειες των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησής του ανακοίνωσε ο Α. Μαυρογιάννης

Τις 51 ενέργειες στις οποίες θα προβεί τις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης προτάσσοντας το Κυπριακό και τα βήματα «για την πιο αποφασιστική προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο, να διανύσουμε το τελευταίο μίλι και να ανοίξουμε τη σελίδα της επανένωσης στην Ιστορία της Κύπρου».

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Λευκωσία, ο κ. Μαυρογιάνης εξήγγειλε επίσης «μεγάλες σαρωτικές τομές για να αρχίσει η καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα. Αναδιοργανώνουμε τη δημόσια διοίκηση και βελτιώνουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών από τις κρατικές υπηρεσίες. Υλοποιούμε την Πράσινη Μετάβαση και τολμούμε να αγγίξουμε με αποτελεσματικά μέτρα καυτά ζητήματα όπως η παιδεία, η υγεία, το μεταναστευτικό και η βία στους αθλητικούς χώρους».

Στα 4 βήματα που θα κάνει για το Κυπριακό, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρει ότι την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του θα κάλεσε τον Γ του ΟΗΕ να έρθει στην Κύπρο, θα απευθύνει επιστολή στο ΣΑ και σε κάθε μέλος ξεχωριστά, ζητώντας να ενισχύσουν τον ΓΓ, θα απευθύνει επιστολή στους θεσμούς της ΕΕ, και στις ηγεσίες των κρατών μελών για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με αίσθηση του επείγοντος, θα ζητήσει από το ΣΑ του ΟΗΕ επέκταση της νεκρής ζώνης για να καλύψει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Ψηφίσματος 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Καταγράφουμε με απόλυτη σαφήνεια το κεκτημένο της διαδικασίας με βάση τις συγκλίσεις, την κοινή διακήρυξη, τα έξι σημεία του Γενικού Γραμματέα και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Συστήνω μία μικρή, ευέλικτη και αποτελεσματική διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, η οποία θα στηρίξει τον Πρόεδρο και τον διαπραγματευτή. Στην ομάδα θα συμμετέχουν πολιτικοί, νομικοί, διεθνολόγοι, τεχνοκράτες και ακαδημαϊκοί εγνωσμένου κύρους», είπε.

Σε ό,τι αφορά τη διαφθορά είπε ότι ετοιμάζουν νομοσχέδιο για τροποποίηση του Συντάγματος και διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα σε Νομικό Σύμβουλο του Κράτους και Δημόσιο Κατήγορο, εισάγει τον θεσμό του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, «ανταποκρινόμαστε άμεσα στο αίτημα  της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς για διάθεση ειδικών συμβούλων/ συνεργατών, εξαγγέλλοντας την προετοιμασία νομοσχεδίου για δημοσιοποίηση των πορισμάτων ερευνητικών επιτροπών και ποινικών ερευνών στα οποία εμπλέκονται δημόσια πρόσωπα, όταν αυτά καταλήγουν σε απόφαση για μη έναρξη ποινικής διαδικασίας.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εξήγγειλε Υφυπουργείο Πράσινης Μετάβασης και Αειφορίας, με ευθύνη την εκπόνηση και εφαρμογή οριζόντιων πολιτικών στα θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας, που θα συγκεντρώσει όλες τις υπηρεσίες και τους συναφείς τομείς με τα ζητήματα περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, όπως επίσης την εκπόνηση καθολικού «Σχεδίου για τη Νήσο», για επίλυση των πολλών προβλημάτων που προκύπτουν από την έλλειψη ενός σωστού πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού για όλη την επικράτεια.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε επίσης ότι θα εξαγγείλει σχέδιο για την καθολική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικιακές μονάδες, δημόσια κτίρια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Δήμους και Κοινότητες και θα προκηρύξει διαγωνισμό για έργα αποθήκευσης ενέργειας, με σκοπό να εντάξουν τις ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και να μειώσουν τις τιμές του ηλεκτρισμού, ενώ, ανάμεσα σε άλλα, θα διεκδικήσουν από την ΕΕ έγκριση για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα, για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση και μείωση της σωρευτικής φορολογίας στα καύσιμα, για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Μαυρογιάννης σε ό,τι αφορά την παιδεία είπε ότι θα καταργήσει άμεσα τις εξετάσεις τετραμήνων από τη σχολική χρονιά 2023-2024 και θα ετοιμασθεί νέο σύστημα αξιολόγησης, θα επεκτείνει τα δημόσια ολοήμερα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες παγκύπρια, θα ξεκινήσουν «άμεσα διαδικασίες αναδιαμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων με βάση βέλτιστες πρακτικές και σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις», θα δρομολογήσουν την ψηφιοποίηση της διδακτέας ύλης κ.ά.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι οι δικαιούχοι θα προστατεύονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ για τους μη δικαιούχους θα υπάρχουν διαδικασίες συστηματικού επαναπατρισμού, θα μετακινηθούν λειτουργοί από άλλες υπηρεσίες στην υπηρεσία ασύλου για επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων, ενώ θα επιδιώξει επίσης διεύρυνση των διμερών συμφωνιών επανεισδοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας με τρίτα κράτη, σε συνεργασία και στήριξη της ΕΕ.

Για τα εργασιακά, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με σκοπό την πλήρη απόδοση της ΑΤΑ για τους χαμηλόμισθους και γενίκευση της για να καλύψει σταδιακά όλους τους εργαζόμενους, με προτεραιότητα σε αυτούς που καλύπτονται από το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό, θα τροποποιήσει το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό, ώστε να λαμβάνει υπόψη τις ώρες απασχόλησης και να αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό, θα τερματίσει τη μείωση του 12% για τη σύνταξη στο 63ο έτος με συμπληρωμένα τα χρόνια συνεισφοράς στο ΤΚΑ, θα καταργήσει την αγορά υπηρεσιών για κάλυψη μόνιμων αναγκών και θα προωθήσει τη μετατροπή όσων απασχολούνται με αγορά υπηρεσιών σε μισθωτούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Ισπανία: Έρευνα για διαφθορά κατά της συζύγου του Σάντσεθ

Ισπανικό δικαστήριο  ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για διαφθορά, έπειτα από αγωγή που κατέθεσε η οργάνωση κατά...

Ρωσία: Ο Πατριάρχης Κύριλλος «τιμωρεί» ιερέα που τέλεσε το μνημόσυνο Ναβάλνι

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, επέβαλε κυρώσεις σε ιερέα που τέλεσε μνημόσυνο για τον Αλεξέι Ναβάλνι, τον εκλιπόντα ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης και...

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους

Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας πραγματοποίησε αεροσκάφος της εταιρείας Transavia. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Αθήνα με προορισμό το Παρίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναγκαστική...

Ευρωεκλογές: Μπλόκο του Αρείου Πάγου στους Σπαρτιάτες

Δεν άναψε τελικά το «πράσινο φως» ο Άρειος Πάγος στους «Σπαρτιάτες» προκειμένου να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Οι Αρεοπαγίτες οι οποίοι βρίσκονταν σε διάσκεψη από την περασμένη Κυριακή, αποφάσισαν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!