38.6 C
Nicosia
Δευτέρα 24 Ιούνιος 2024 | 15:42

Τις ενέργειες των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησής του ανακοίνωσε ο Α. Μαυρογιάννης

Τις 51 ενέργειες στις οποίες θα προβεί τις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης προτάσσοντας το Κυπριακό και τα βήματα «για την πιο αποφασιστική προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο, να διανύσουμε το τελευταίο μίλι και να ανοίξουμε τη σελίδα της επανένωσης στην Ιστορία της Κύπρου».

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Λευκωσία, ο κ. Μαυρογιάνης εξήγγειλε επίσης «μεγάλες σαρωτικές τομές για να αρχίσει η καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα. Αναδιοργανώνουμε τη δημόσια διοίκηση και βελτιώνουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών από τις κρατικές υπηρεσίες. Υλοποιούμε την Πράσινη Μετάβαση και τολμούμε να αγγίξουμε με αποτελεσματικά μέτρα καυτά ζητήματα όπως η παιδεία, η υγεία, το μεταναστευτικό και η βία στους αθλητικούς χώρους».

Στα 4 βήματα που θα κάνει για το Κυπριακό, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρει ότι την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του θα κάλεσε τον Γ του ΟΗΕ να έρθει στην Κύπρο, θα απευθύνει επιστολή στο ΣΑ και σε κάθε μέλος ξεχωριστά, ζητώντας να ενισχύσουν τον ΓΓ, θα απευθύνει επιστολή στους θεσμούς της ΕΕ, και στις ηγεσίες των κρατών μελών για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με αίσθηση του επείγοντος, θα ζητήσει από το ΣΑ του ΟΗΕ επέκταση της νεκρής ζώνης για να καλύψει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Ψηφίσματος 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Καταγράφουμε με απόλυτη σαφήνεια το κεκτημένο της διαδικασίας με βάση τις συγκλίσεις, την κοινή διακήρυξη, τα έξι σημεία του Γενικού Γραμματέα και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Συστήνω μία μικρή, ευέλικτη και αποτελεσματική διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, η οποία θα στηρίξει τον Πρόεδρο και τον διαπραγματευτή. Στην ομάδα θα συμμετέχουν πολιτικοί, νομικοί, διεθνολόγοι, τεχνοκράτες και ακαδημαϊκοί εγνωσμένου κύρους», είπε.

Σε ό,τι αφορά τη διαφθορά είπε ότι ετοιμάζουν νομοσχέδιο για τροποποίηση του Συντάγματος και διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα σε Νομικό Σύμβουλο του Κράτους και Δημόσιο Κατήγορο, εισάγει τον θεσμό του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, «ανταποκρινόμαστε άμεσα στο αίτημα  της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς για διάθεση ειδικών συμβούλων/ συνεργατών, εξαγγέλλοντας την προετοιμασία νομοσχεδίου για δημοσιοποίηση των πορισμάτων ερευνητικών επιτροπών και ποινικών ερευνών στα οποία εμπλέκονται δημόσια πρόσωπα, όταν αυτά καταλήγουν σε απόφαση για μη έναρξη ποινικής διαδικασίας.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εξήγγειλε Υφυπουργείο Πράσινης Μετάβασης και Αειφορίας, με ευθύνη την εκπόνηση και εφαρμογή οριζόντιων πολιτικών στα θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας, που θα συγκεντρώσει όλες τις υπηρεσίες και τους συναφείς τομείς με τα ζητήματα περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, όπως επίσης την εκπόνηση καθολικού «Σχεδίου για τη Νήσο», για επίλυση των πολλών προβλημάτων που προκύπτουν από την έλλειψη ενός σωστού πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού για όλη την επικράτεια.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε επίσης ότι θα εξαγγείλει σχέδιο για την καθολική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικιακές μονάδες, δημόσια κτίρια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Δήμους και Κοινότητες και θα προκηρύξει διαγωνισμό για έργα αποθήκευσης ενέργειας, με σκοπό να εντάξουν τις ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και να μειώσουν τις τιμές του ηλεκτρισμού, ενώ, ανάμεσα σε άλλα, θα διεκδικήσουν από την ΕΕ έγκριση για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα, για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση και μείωση της σωρευτικής φορολογίας στα καύσιμα, για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Μαυρογιάννης σε ό,τι αφορά την παιδεία είπε ότι θα καταργήσει άμεσα τις εξετάσεις τετραμήνων από τη σχολική χρονιά 2023-2024 και θα ετοιμασθεί νέο σύστημα αξιολόγησης, θα επεκτείνει τα δημόσια ολοήμερα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες παγκύπρια, θα ξεκινήσουν «άμεσα διαδικασίες αναδιαμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων με βάση βέλτιστες πρακτικές και σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις», θα δρομολογήσουν την ψηφιοποίηση της διδακτέας ύλης κ.ά.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι οι δικαιούχοι θα προστατεύονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ για τους μη δικαιούχους θα υπάρχουν διαδικασίες συστηματικού επαναπατρισμού, θα μετακινηθούν λειτουργοί από άλλες υπηρεσίες στην υπηρεσία ασύλου για επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων, ενώ θα επιδιώξει επίσης διεύρυνση των διμερών συμφωνιών επανεισδοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας με τρίτα κράτη, σε συνεργασία και στήριξη της ΕΕ.

Για τα εργασιακά, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με σκοπό την πλήρη απόδοση της ΑΤΑ για τους χαμηλόμισθους και γενίκευση της για να καλύψει σταδιακά όλους τους εργαζόμενους, με προτεραιότητα σε αυτούς που καλύπτονται από το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό, θα τροποποιήσει το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό, ώστε να λαμβάνει υπόψη τις ώρες απασχόλησης και να αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό, θα τερματίσει τη μείωση του 12% για τη σύνταξη στο 63ο έτος με συμπληρωμένα τα χρόνια συνεισφοράς στο ΤΚΑ, θα καταργήσει την αγορά υπηρεσιών για κάλυψη μόνιμων αναγκών και θα προωθήσει τη μετατροπή όσων απασχολούνται με αγορά υπηρεσιών σε μισθωτούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάφος: 41χρονη έχασε τις αισθήσεις της σε πανηγύρι – Την συνόδευσαν αστυνομικοί στο νοσοκομείο

Σημαντική βοήθεια στην άμεση μεταφορά γυναίκας στο Νοσοκομείο, προσέφεραν χθες βράδυ, μέλη της Ομάδας «Ζ» της Τροχαίας Πάφου. Γύρω στις 11.15μ.μ. χθες, κατά τη διάρκεια...

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία στις πτήσεις από Μάντσεστερ – Πτήσεις ήρθαν στην Κύπρο με καθυστέρηση

Με καθυστέρηση έφτασαν χθες βράδυ από το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ στον αερολιμένα Λάρνακας, ορισμένες πτήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Από το Γραφείο...

Σύλληψη δύο νεαρών για υπόθεση κλοπής και εμπρησμού οχήματος στην Πάφο

Στην σύλληψη δύο προσώπων ηλικίας 14 και 17 ετών προχώρησε  την Κυριακή η  Αστυνομία Πάφου προς διευκόλυνση των ανακρίσεων για διερευνώμενη υπόθεση κλοπής αυτοκινήτου...

EURO 2024: «Μάχη» στο Κροατία-Ιταλία, ελπίδες για Αλβανία έναντι πρώτης Ισπανίας

Ολοκληρώνεται η αγωνιστική δράση και στον 2ο όμιλο του EURO 2024 το βράδυ της Δευτέρας (24/6) με τις τρεις από τις τέσσερις ομάδες να...

Η επιστροφή από τα παράλια θα δημιουργήσει αυξημένη κίνηση στους δρόμους – Συστάσεις της Αστυνομίας

Ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία οχημάτων στις κυριότερες οδικές αρτηρίες σύμφωνα με την Αστυνομία. Όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ, από το Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας αυξημένη...

ΥΠΕΞ Έλλάδας: Απαράδεκτη ενέργεια η απειλή κατά της Κύπρου

Απαράδεκτη ενέργεια συνιστά η απειλή κατά της υπόστασης και της κυριαρχίας της Κύπρου, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!