28.7 C
Nicosia
Τρίτη 30 Απρίλιος 2024 | 17:08

Τουριστικό άνοιγμα στην Ελλάδα εν αναμονή για «πράσινο φως» από τη Βρετανία

Άνω-κάτω έγινε η τουριστική βιομηχανία της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς η «πράσινη» λίστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας την προηγούμενη Παρασκευή άφησε εκτός ορισμένους από τους σημαντικότερους προορισμούς των Βρετανών (Ελλάδα, Ισπανία), ενώ πυροδότησε τεράστια αύξηση της ζήτησης για Πορτογαλία, η οποία μαζί με το Γιβραλτάρ πήραν το «πράσινο φως» ως προορισμοί θερινών διακοπών χωρίς περιορισμούς εκ των υστέρων για τους Βρετανούς.

Όπως ανακοινώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, η κατηγοριοποίηση των χωρών βάσει του συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» (Traffic Light) ενέταξε στην «πράσινη» λίστα έως το τέλος Μαΐου, μεταξύ άλλων χωρών, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και το Γιβραλτάρ, στην «πορτοκαλί» λίστα τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα και στην «κόκκινη» λίστα την Τουρκία και τις Μαλδίβες.

Σύμφωνα με το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη», οι τουρίστες που θα επιστρέφουν στη Βρετανία από «πράσινες» χώρες θα χρειάζονται ένα μοριακό διαγνωστικό τεστ πριν από την αναχώρηση και ακόμα ένα τεστ τη δεύτερη ημέρα μετά την άφιξή τους. Δεν θα υπάρχει η υποχρέωση δεύτερου τεστ μετά την άφιξη, όπως ισχύει τώρα, ούτε υποχρέωση καραντίνας.

Τι ισχύει για τις χώρες της «πορτοκαλί» λίστας

Για τις αφίξεις στη Βρετανία από τις «πορτοκαλί» χώρες θα απαιτούνται μοριακά τεστ πριν από την αναχώρηση και τη δεύτερη και όγδοη ημέρα μετά την άφιξη, μαζί με περίοδο απομόνωσης δέκα ημερών στο σπίτι. Όπως και τώρα, θα μπορεί κάποιος να «σπάει» την καραντίνα νωρίτερα εφόσον κάνει ένα πρόσθετο τεστ την πέμπτη ημέρα από την άφιξή του στη Βρετανία.
Για τις αφίξεις από χώρες της «κόκκινης» λίστας η καραντίνα θα γίνεται σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα λήξης της απομόνωσης πριν από το δεκαήμερο.

Με βάση την εξέλιξη αυτή, η τουριστική βιομηχανία της Γηραιάς Αλβιώνας αναπροσαρμόζει πρόσκαιρά τη στρατηγική της και ενισχύει τα αεροπορικά δρομολόγια για την Πορτογαλία.

Ειδικότερα, η Tui ανακοίνωσε επιπλέον πτήσεις για Μαδέρα και Αλγκάρβε από Λονδίνο, Γκάτγουικ, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ και Μπρίστολ. Επίσης φαίνεται να πιέζει τη βρετανική κυβέρνησή προκειμένου στην επόμενη φάση (ύστερα από τρεις εβδομάδες) να «ανοίξει» και τις αγορές της Ισπανίας και της Ελλάδας, οι οποίες δημιουργούν τεράστιο τζίρο για τη βρετανική τουριστική βιομηχανία.

Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τη χώρα μας, τις επόμενες τρεις-τέσσερις εβδομάδες, πριν από την αναμενομένη επανεξέταση της λίστας από την αγγλική κυβέρνηση, όπως αναφέρει στη «Ν» η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, η Tui ενημέρωσε συνεργάτες της ξενοδόχους ότι καταγράφονται κάποιες ακυρώσεις στις κρατήσεις από Βρετανούς, ωστόσο οριστικές αποφάσεις για το αν θα ακυρώσει μέχρι τέλους του μηνός τις πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία για την Ελλάδα, οι οποίες πρόκειται να αρχίσουν στις 17 Μαΐου, θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με τη γενικότερη ζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική αγορά είναι από τις πιο σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό. Πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία από ΥΠΑ, ΔΑΑ και Fraport Greece, στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης διατηρήθηκε η αγορά της Γερμανίας με 1,7 εκατ. αφίξεις.

Στη δεύτερη θέση διατηρήθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,2 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας όμως τη μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτες διαφορές (-2,8 εκατ. επιβάτες) και από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες (-71%).

Ακολούθησε στην τρίτη θέση η Γαλλία με 453 χιλ. αφίξεις και στην τέταρτη η Ιταλία με 351 χιλ. αφίξεις, παρουσιάζοντας μειώσεις κατά 933 χιλ. επιβάτες (-67,3%) και 1,5 εκατ. επιβάτες (-81,4%) αντίστοιχα.

Το βρετανικό «αποτύπωμα» πριν από την πανδημία

Η δυναμική της βρετανικής αγοράς αποτυπώνεται πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, το 2019, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και έσοδα 2,5 δισ. ευρώ.

Μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ έδειξε επίσης πως το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 63% στο τρίτο.

Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Βρετανών τουριστών ήταν 733 ευρώ, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση 84 ευρώ και η μέση διάρκεια παραμονής 8,7 ημέρες, ενώ οι τρεις κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί που επέλεξαν ήταν τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.

Στους προορισμούς, επίσης, με μεγάλη εξάρτηση από τη βρετανική παρουσία περιλαμβάνονται η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Κως και η Ρόδος.

Επίσκεψη στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε ένα προγραμματισμένο ταξίδι που συνέπεσε και με τις σχετικές ανακοινώσεις των Βρετανών αξιωματούχων και οι οποίες έθεσαν την Ελλάδα στην «πορτοκαλί» λίστα.

Στόχος της επίσκεψης του κ. Θεοχάρη στη βρετανική πρωτεύουσα, όπως και σε όλα τα προηγούμενα ταξίδια του σε Γερμανία, ΗΠΑ, Ρωσία κ.λπ., είναι να παρουσιαστεί η ακριβής εικόνα της προετοιμασίας της χώρας μας για το τουριστικό άνοιγμα, η επιδημιολογική της κατάσταση, τα μέτρα που λαμβάνονται κ.λπ.

Αυτό, ωστόσο, που φαίνεται να θέτουν όλοι οι τουριστικοί φορείς ως πρώτο θέμα στην ατζέντα των επαφών του Έλληνα υπουργού είναι η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, το οποίο ελπίζεται ότι θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα και συνεπώς θα βελτιωθεί σημαντικά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τιτανικός: Ρολόι επιβάτη δημοπρατήθηκε στο δεκαπλάσιο της αξίας του

Ένα χρυσό ρολόι τσέπης, το οποίο ανήκε στον πλουσιότερο επιβάτη του Τιτανικού, πουλήθηκε σε δημοπρασία χθες Σάββατο έναντι 1,175 εκατομμυρίων στερλινών (1,37 εκατ. ευρώ),...

Υφυπουργός Έρευνας: Εντός του 2024 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Εντός του 2024 θα παραδοθούν 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημος Δαμιανού, την Τρίτη σημειώνοντας παράλληλα ότι όσον...

Η ΔΕΟΚ ζητά ενίσχυση συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση κατώτατων μισθών

Την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση δίκαιων και επαρκών κατώτατων μισθών για όλους, ζητά η ΔΕΟΚ, η οποία εκφράζει την ετοιμότητα να μπει...

Πήρε πτυχίο και ευχαρίστησε… την Αννα Βίσση

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε ορκωμοσία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο όταν απόφοιτη παίρνοντας το πτυχίο της ευχαρίστησε την Άννα Βίσση. «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ο,τι...

Η Σοφία το ρομπότ τα βρήκε… σκούρα στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί να έχει IQ υψηλότερο από του Άλμπερτ Αϊνστάιν, να μιλά 20 γλώσσες –μεταξύ των οποίων και ελληνικά, να έχει δεκάδες εκφράσεις προσώπου, να...

ΠτΔ: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ

Τη στήριξη της Κύπρου στην ιδέα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Άμυνας,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!