20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 22:30

Παρουσιάστηκε η ψηφιακή μετεξέλιξη του τουρισμού της Λάρνακας

Την ψηφιακή μετεξέλιξη του τουρισμού της Λάρνακας παρουσίασαν το βράδυ της Πέμπτης η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου με την στήριξη του Δήμου Λάρνακας και του Υφυπουργείου Τουρισμού. Η παρουσίαση των πρωτοποριακών δράσεων “Virtual Larnaka” τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Τουρισμού,  Σάββα Περδίου και πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Youth Makerspace Larnaka.

ΕΤΑΠ Λάρνακας και ΟΝΕΚ συνένωσαν δυνάμεις και τα κοινά τους ενδιαφέροντα και υλοποίησαν ένα πολύπλευρο εγχείρημα. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν τέσσερα καινοτόμα έργα τα οποία αλληλοσυνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται, δημιουργώντας ένα τεχνολογικό παζλ της διαδραστικής Λάρνακας. Κοινός στόχος των έργων, όπως αναφέρθηκε, είναι να παρέχουν μια βιωματική διάσταση στην τουριστική εμπειρία του ξένου και ντόπιου επισκέπτη της Λάρνακας. Συνδυάζοντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία με την ιστορική έρευνα και την πλούσια ιστορία της Λάρνακας, δόθηκε ζωή σε σημαντικά σημεία αναφοράς του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας, ξεφεύγοντας από τον τετριμμένο τρόπο παροχής πληροφοριών.

Αγάλματα που μιλούν, τρισδιάστατη εικονική αναστήλωση του αρχαιολογικού χώρου του λιμανιού του αρχαίου Κιτίου, εικονική πλοήγηση σε ναυάγια στο βυθό της Λάρνακας, διαδραστικές περιηγήσεις σε μουσεία και πληροφορίες για εκθέματα, είναι τα νέα έργα που παρουσιάστηκαν.

H πρωτοβουλία Larnaka Storytelling Statues αφορά στην τοποθέτηση πινακίδων με κωδικούς QR. Ο επισκέπτης, σαρώνοντας τον κωδικό με το κινητό του τηλέφωνο και έχοντας συνδεθεί με το διαδίκτυο, δέχεται «τηλεφώνημα» από το άγαλμα, το οποίο διηγείται τη συναρπαστική ιστορία του. Ο αριθμός των ομιλούντων αγαλμάτων στην πόλη της Λάρνακας αυξήθηκε με την προσθήκη του αγάλματος του Λέοντα Σοφού στον ιερό ναό Αγ. Λαζάρου, του Μνημείου Αρμενίων, της προτομής του Τεύκρου Ανθία, του αγάλματος της Ειρήνης στον Δημοτικό Κήπο, καθώς και του Μακαρίου και της Σοφή Σιαμπόν ενώ παράλληλα επεκτάθηκε και στην επαρχία με το άγαλμα της Καλλιπάτειρας στα Περβόλια. Επιπρόσθετα, συμπεριλήφθηκαν ομιλούντα αγάλματα που εκτίθενται σε μουσεία, όπως το Σταυρόσχημο Ειδώλιο στο μουσείο Πιερίδη και του Ιπποκράτη στο Ιατρικό μουσείο Κυριαζή.

Για πρώτη φορά στην Κύπρο αρχαία ερείπια αναστηλώνονται εικονικά σε τρισδιάστατη μορφή. Αξιοποιώντας την τεχνολογία virtual reality, ο χρήστης μπορεί να ανακαλύψει πώς έμοιαζε το αρχαίο λιμάνι του Κιτίου πριν 2.500 χιλιάδες χρόνια. Για το έργο δούλεψε ομάδα με την καθοδήγηση της Γαλλίδας αρχαιολόγου που είναι επικεφαλής της εν λόγω αρχαιολογικής αποστολής. Το έργο αυτό έλαβε πρόσφατα το βραβείο από τον Οργανισμό “Phoenicians` Route” των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ένα σημαντικό στοιχείο του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας αποτελεί ο καταδυτικός της πλούτος και συνεπώς παρουσιάστηκε το υπό εξέλιξη έργο των υποβρυχίων καταδυτικών διαδρομών που περιλαμβάνει τα ναυάγια Ζηνοβία, Ελπίδα, LEF1 καθώς και τους υφάλους στην περιοχή Σκοπιά στη Ξυλοφάγου και τη Δωρίδα. Οι εν λόγω υποβρύχιες καταδυτικές διαδρομές θα περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία για το κάθε καταδυτικό σημείο και παρουσίαση των καταδυτικών διαδρομών σε virtual μορφή 360°.

Ο τέταρτος πυλώνας του Virtual Larnaka περιλαμβάνει τη διαδραστική περιήγηση μουσείων της Λάρνακας σε μορφή 360° με πληροφορίες για επιλεχθέντα εκθέματα. Στην Α’ φάση περιλαμβάνονται τα μουσεία: Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Λάρνακας, Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής Λιβαδιών, Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας. Το καινοτόμο αυτό εργαλείο βασίζεται σε σύγχρονη τεχνολογία και προσφέρει την ευκαιρία εικονικής περιήγησης και πρόσβασης σε δομημένη πληροφόρηση που επαυξάνει την εμπειρία του τελικού χρήστη, όπως τρισδιάστατες αναπαραστάσεις χώρων και εκθεμάτων, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας, Ντίνος Λευκαρίτης, κατά τον χαιρετισμό του τόνισε ότι για να επιβιώσει ένας τουριστικός προορισμός πρέπει να προσαρμόζεται στις τάσεις της σύγχρονης εποχής και αυτή ακριβώς ήταν η επιδίωξη αυτής της κοινής πρωτοβουλίας.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας, Κλεάνθης Κουτσόφτας, υπογράμμισε την ανάγκη για αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων και των επαγγελματικών γνώσεων των νέων επιστημόνων, έτσι ώστε να αναθεωρηθεί εκ βάθρων ο τρόπος παρουσίασης της ιστορίας μας, για να προσελκύσει το ενδιαφέρον της νεολαίας.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι “το Υφυπουργείο, στα πλαίσια υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030, στηρίζει τέτοιες καινοτόμες προσπάθειες για την ψηφιοποίηση των τεχνολογικών μέσων που ενισχύουν την εμπειρία του επισκέπτη. Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που βλέπουμε την αξιέπαινη προσπάθεια της ΕΤΑΠ Λάρνακας προς αυτή την κατεύθυνση”.

Κατά την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ανέφερε ότι τέτοιου είδους δράσεις, όπου αξιοποιούνται σύγχρονες τεχνολογίες και δεξιότητες, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ανοικτής και προσιτής πόλης όπου δημότες και επισκέπτες ζουν, ψυχαγωγούνται, δημιουργούνται και εκπαιδεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!