25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 13:25

Καρούσος: Έτοιμα από τα μέσα Μαϊου τα αεροδρόμια μας για τους τουρίστες

Τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου είναι έτοιμα για να υποδεχθούν από τα μέσα Μαΐου, αυξημένο αριθμό πτήσεων και χιλιάδες επιβάτες, ανέφερε στο  ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Πρόσθεσε ότι «τα αεροδρόμια της Κύπρου είναι πανέτοιμα να εξυπηρετήσουν μεγάλο αριθμό επιβατών και γι’αυτό το σκοπό έγιναν αρκετές συσκέψεις και η απαραίτητη προετοιμασία ώστε να βεβαιωθούμε ότι η ροή των επιβατών θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερη. Έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, με στόχο τη διευκόλυνση των επιβατών προκειμένου από τη στιγμή της αποβίβασης τους να υπάρχει λιγότερη ταλαιπωρία και όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι να γίνονται πιο σύντομα».

Πρόσθεσε ότι «μαζί με το Υφυπουργείο Καινοτομίας βελτιώνεται και το cyprusflypass ούτως ώστε να επισπεύδεται και η συγκεκριμένη διαδικασία. Για παράδειγμα την Κυριακή μια πτήση που έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας μεταφέροντας 112 επιβάτες πέρασε από τη διαδικασία των τεστ κορωνοϊού κατά μέσο όρο, μέσα σε 11 δευτερόλεπτα για κάθε άτομο».

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, συνέχισε «οι πτήσεις από 50 – 60 την εβδομάδα θα φτάσουν στις 160, ενώ από τον Απρίλιο θα φτάσουμε τις 240. Αναμένουμε τουρίστες στην Κύπρο από τα μέσα Μαΐου, αφού οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος θα είναι πιλοτικοί, ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι λειτουργούν κανονικά όλα τα πρωτόκολλα της Δημοκρατίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως «υπάρχει ενδιαφέρον για κάθοδο τουριστών στην Κύπρο από το Ισραήλ και άλλες Αραβικές χώρες. Ταυτόχρονα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και από αεροπορικές εταιρείες που θέλουν να ενισχύσουν τη βάση τους στη Λάρνακα με περισσότερα αεροπλάνα και πτήσεις, επειδή θεωρούν ότι με βάση το πρωτόκολλο που έχει η Κύπρος, προσφέρεται στους επιβάτες τους αλλά και στις ίδιες τις εταιρείες σταθερότητα, κάτι που θέλουν να αξιοποιήσουν».

Ανέφερε επίσης πως «φέτος θα υπάρχουν πτήσεις από την Κύπρο προς διάφορους προορισμούς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλού, που δεν είχαμε μέχρι σήμερα ή που δεν υπήρχε επαρκής συνδεσιμότητα. Μεταξύ άλλων προορισμών προβλέπεται ότι θα υπάρχουν πτήσεις από την Κύπρο και προς τη Γαλλία».

Σε άλλη ερώτηση ο Γιάννης Καρούσος απάντησε πως «μετά την 1η Μαΐου και ιδιαίτερα μετά τις 15 Μαΐου, όταν θα αρχίσουν να φτάνουν στην Κύπρο οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα υπάρχει αυξημένη επιβατική κίνηση. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο πραγματοποιούνται συνεχώς τηλεδιασκέψεις με όλες τις αεροπορικές εταιρείες και βλέπουμε ότι υπάρχει αρκετό και αυξημένο ενδιαφέρον».

Ερωτηθείς για το θέμα του «πράσινου πιστοποιητικού» ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε πως «υπάρχει πλήρης συντονισμός με τα συναρμόδια Υπουργεία, καταθέσαμε τις θέσεις μας ως Κυπριακή Δημοκρατία για το συγκεκριμένο ζήτημα και γίνεται διαβούλευση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κύπρος είναι υπέρ του «πράσινου πιστοποιητικού» αφού, εδώ και αρκετό καιρό υποστηρίζαμε την εφαρμογή του και μάλιστα είχαμε πει αρκετές φορές πως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα, τα δικά μας πρωτόκολλα».

Η Κύπρος, σημείωσε «ήταν η πρώτη χώρα που, όσον αφορά τα ταξίδια, χρησιμοποιήσαμε πρωτόκολλα σε συνδυασμό με κατηγοριοποιήσεις χωρών και εργαστηριακές αναλύσεις. Τώρα ένα χρόνο μετά, βλέπουμε ότι αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν τα δικά μας πρωτόκολλα, γεγονός που τιμά ιδιαίτερα την Κύπρο, αφού φάνηκε ότι έγινε σωστή δουλειά, κάτι που αναγνωρίζεται και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Αναμένουμε κατέληξε ο Γιάννης Καρούσος «τις τελικές αποφάσεις αφού θεωρούμε ότι το «πράσινο πιστοποιητικό» θα βοηθήσει στην ελεύθερη διακίνηση πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το πιστοποιητικό αυτό δεν θα αποκλείεται κανένας πολίτης να ταξιδέψει, είτε έκανε το εμβόλιο είτε όχι, απλώς σε περίπτωση που δεν εμβολιάστηκε θα πρέπει να ακολουθεί κάποια άλλα κριτήρια όπως π.χ. να κάνει τεστ ή να έχει αντισώματα».

Ωστόσο σημείωσε, «αναμένουμε πως το ζήτημα με το «πράσινο πιστοποιητικό» θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου ούτως ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από τους πολίτες οι οποίοι θέλουν να ταξιδέψουν».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ιωάννου: Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης με 50 ενέργειες για μετανάστες

Αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, που στοχεύουν στην κατά το δυνατό ομαλότερη συμπερίληψη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην...

Που θα παρευρεθούν Πρόεδρος και Υπουργοί στις εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα παραστεί στην πανηγυρική δοξολογία που θα τελεστεί...

Επαναδιεκδικεί τη Δημαρχία Λάρνακας ο Α. Βύρας

Με σύνθημα «Λάρνακα, Συνεχίζουμε», εξήγγειλε σήμερα επίσημα την υποψηφιότητα του για επανεκλογή στη δημαρχία Λάρνακας ο Ανδρέας Βύρας. Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «σε μήνυμα...

Δημήτρης Κόκοτας: Υπέστη έμφραγμα – Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά το έμφραγμα που υπέστη νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, ο Δημήτρης Κόκοτας. Χθες το απόγευμα, ο γνωστός καλλιτέχνης...

Ένοχη η 35χρονη μητέρα για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας – Θα ασκήσει έφεση

Ομόφωνα ένοχη έκρινε το μεικτό ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας την 35χρονη κατηγορούμενη από την Πάτρα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας  και για την δολοφονία της...

Αναλαμβάνει πρέσβης στο Λονδίνο ο Κυριάκος Κούρος

Στο Λονδίνο ως Πρέσβης της Κύπρου στη Βρετανία αναλαμβάνει καθήκοντα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κυριάκος Κούρος. Αποκλειστικές πληροφορίες του nomisma αναφέρουν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!