25.7 C
Nicosia
Σάββατο 18 Μάιος 2024 | 20:22

Αναβαθμίζεται το πετρόκτιστο αγροτουριστικό χωριό της Τόχνης

Σειρά έργων έχουν πρόσφατα υλοποιηθεί με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και τον εμπλουτισμό των τουριστικών εμπειριών στην Τόχνη, ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού, με ιστορία πάνω από δέκα, ίσως και είκοσι αιώνες. Αποτελεί, και όχι αδικαιολόγητα, μια από τις πιο εδραιωμένες κοινότητες στον τομέα του αγροτουρισμού ενώ η απαράμιλλή της γραφικότητα ενισχύεται περαιτέρω τα τελευταία χρόνια με μια σειρά αναβαθμίσεων.

Προέλευση τοπωνυμίου  

Η προέλευση του ονόματος του χωριού είναι πλήρως αντιπροσωπευτική της εικόνας που ακόμη και σήμερα εκπέμπει. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, πρόκειται για παραφθορά της λέξης «τέχνη», από τον άρτιο τρόπο με τον οποίο είναι κατασκευασμένα τα πετρόκτιστα σπίτια της κοινότητας αλλά και για τη μαστοριά που χρειάστηκε για να κτιστεί πάνω σε γεφύρι η εκκλησία του χωριού.

Παρουσία Αγίας Ελένης

Το χωριό έχει συνδέσει την ιστορία του με την παρουσία της Αγίας Ελένης στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον χρονογράφο Μαχαιρά, η Αγία Ελένη, μετά την επιστροφή της από τους Αγίους Τόπους έκτισε στην Τόχνη ένα γεφύρι και μια εκκλησία στο ακριβές σημείο όπου σήμερα βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στην εκκλησία προικοδότησε διάφορα εκκλησιαστικά είδη, με πολυτιμότερο ένα μέρος του Τιμίου Σταυρού που σήμερα βρίσκεται στην ομώνυμη εκκλησία των Λευκάρων.

Πλούσια συλλογή θρησκευτικών θησαυρών

Στις εκκλησίες και στα παρεκκλήσια της περιοχής διασώζεται μια ανάλογη σε μέγεθος και ποιότητα κληρονομιά πέντε αιώνων. Μεγάλης αρχαιολογικής, καλλιτεχνικής και λατρευτικής αξίας εικόνες βρίσκονται στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και στο παρακείμενο Εκκλησιαστικό Μουσείο, πλείστες εκ των οποίων αποδίδονται στον Λουκά Τοχνίτη, τον πιο αξιόλογο αγιογράφο του 17ου αιώνα.

Η εν λόγω εκκλησία του 19ου αιώνα είναι ίσως η μοναδική ανά το παγκόσμιο που είναι κτισμένη πάνω σε γεφύρι (φωτ. 3). Πολύ πρόσφατα η εκκλησία φωτίστηκε με τη στήριξη της ΕΤΑΠ Λ/κας μετά από συντονισμένες ενέργειες με το Κοινοτικό Συμβούλιο Τόχνης και την Μητρόπολη Τριμυθούντος.

Στο μικρό μεν αλλά πλούσιο σε καλλιτεχνική δημιουργία Εκκλησιαστικό Μουσείο φυλάσσονται αξιόλογα κειμήλια μεταξύ των οποίων ο σπάνιος αμφιπρόσωπος σταυρός, η μεγάλων διαστάσεων εικόνα της «Αποκαθήλωσης» και άλλες φορητές εικόνες σημαντικής αρχαιολογικής αξίας. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εικονική περιήγηση του εν λόγω μουσείου στα πλαίσια του έργου Larnaka Virtual Museums (πρόσβαση μέσω της σελίδας https://virtuallarnakaregion.com/Ecclesiastical-Museum-of-Tochni/).

Σε ύψωμα στον πυρήνα του χωριού δεσπόζουν τα ερείπια της γοτθικού ρυθμού εκκλησίας του 14ου αιώνα αφιερωμένης στον Τίμιο Σταυρό.  Για το εν λόγω αρχαίο μνημείο ετοιμάζεται εικονική τρισδιάστατη αναστήλωση από την ΕΤΑΠ Λάρνακας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος και το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Μονοπάτι της φύσης

Ξεκινώντας από τις παρυφές του χωριού στα νοτιοανατολικά και ακολουθώντας μια κυκλική πορεία μήκους 2,8 χλμ, το μονοπάτι φύσης της Τόχνης χαρακτηρίζεται από ποικίλες εναλλαγές τοπίου με άγρια βλάστηση, περιβόλια και μια πανοραμική θέα της περιοχής που φτάνει μέχρι και τη θάλασσα.

Αγροτουρισμός

Η Τόχνη είναι ένας διακεκριμένος αγροτουριστικός προορισμός γεγονός που έδωσε ώθηση στην αποκατάσταση των παραδοσιακών οικιών του χωριού και στη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής. Στην πλειοψηφία των αναπαλαιώσεων χρησιμοποιείται η «πέτρα της Τόχνης» η οποία λαξεύεται στη γύρω περιοχή. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο χωριό αυτό των 465 κατοίκων λειτουργούν σήμερα 11 αδειούχα αγροτουριστικά καταλύματα δυναμικότητας 132 κλινών καθώς και άλλοι τουλάχιστον 10 χώροι διαμονής.

Αθλητικές Υποδομές

Στο κέντρο του χωριού λειτουργεί ένα εκ των μεγαλύτερων ανά το παγκύπριο Ποδηλατικό Κέντρο ενώ ένα καινούριο πάρκο αθλοπαιδιών περιλαμβάνει μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου και παιδότοπο.

Εξωραϊσμός κοίτης ποταμού “Καμάρα”

Εξαιρετικό έργο υποδομής και ένα από τα μεγαλύτερα της επαρχίας Λάρνακας ύψους €2,5 εκ. οδεύει προς την ολοκλήρωση του (φωτ. 4 & 5). Το έργο περιλαμβάνει αμφιθέατρο, χώρο εκδηλώσεων, μεγάλης έκτασης πεζόδρομο, χώρους πρασίνου, φύτευση πέραν των 1500 δέντρων και φυτών, γεφύρια για αυτοκίνητα, τρεις πεζογέφυρες και πλακόστρωση όλης της κοίτης του ποταμού, το νερό του οποίου θα ρέει σχεδόν ολόχρονα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γερμανία: Εκτεταμένες πλημμύρες στα νοτιοδυτικά – Απομακρύνθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι

Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και η λειτουργία ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού διεκόπη μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στη...

Σερβία: Σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι – 13 τραυματίες

Εμπορευματική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με επιβατικό τρένο στο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά, όπψς δήλωσε ο υπουργός...

Red Arrows: Εντυπωσίασαν τα αεροσκάφη της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας στον Φλοίσβο (φωτογραφίες – βίντεο)

Ένα εντυπωσιακό θέαμα πρόσφερε το ακροβατικό σμήνος «Red Arrows» της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, στην επίδειξη που πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα στον ουρανό του Φλοίσβου, στο...

Ελληνόκτητο το πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι

Ελληνικής ιδιοκτησίας ήταν το πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι, σήμερα το μεσημέρι, στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με  την U.S. Central Command. Οι Χούθι εκτόξευσαν ...

Ελλάδα: Σκόνη και ψηλή θερμοκρασία δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα

«Μαραθώνια» θα είναι η νέα εισβολή της αφρικανικής σκόνης στη χώρα, που σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα αποπνικτικής...

Μητσοτάκης: Νέα προειδοποίηση προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας – «Αλλάξτε γραμμή»

«Εξαιρετικά αρνητικά» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, απευθύνοντας εκ νέου προειδοποίηση προς τα Σκόπια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!